Skocz do zawartości
  • 0

co to za samolot ???

Lobo26

Pytanie

Napisano

Witam
mam do Was prośbę - chcialbym się dowiedzieć co to za samolot ???
od razu przepraszam za zdjęcie (mocno ocenzurowane ale nie teren sie liczy, tylko samolot a poza tym autorowi zdjęcia obiecałem ze ocenzuruje je) napewno rosyjski tylko jaki to typ/model ???

z góry dziękuję !!!

pozdrawiam
Lobo26

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na tę okoliczność mam już sporzadzoną... (uwaga, nastąpi słowo o magicznej mocy w polskiej polityce...)... NOTATKĘ ze spotkania z Panem Alkali!
Napisano
Bardzo stara fotka jeszcze ze znakami Zwiazku Radzieckiego.
Sprawdziłem obecnie ten samolot // o ile te znaki 78840 sa dobrze odczytane // nie jest rejestrowany .
Obecnie ten samolot miałby znaki RA-78840
I jeszcze jedno o ile te pierwsze znaki to 78 to tak jak koledzy pisali to na zdj jest IL 76 MD.
Napisano
Hmm, chyba będę musiał zejść do głębokiej konspiracji ;-)
A tak na poważnie to recepta na pozyskanie takich informacji jest prosta :
- odpowiednia literatura, np. „Soviet Transport”, „Scramble”
- jakieś 20 lat poświęconych „spotterologii”
- komputerowa baza danych
- trochę czasu
- to „coś”
i nie potrzeba szukać kontaktów z kolegami Auganowa :-))))

Alkali
Napisano
Witam,

Lobo26 napisał :

„czy po numerach na ogonie jest możliwość dojścia skąd jest ? pewnie niemożliwe ale cuda się zdarzają :] „

No to Kolego od dzisiaj mów do mnie „mój ty cudotwórco” :-))

Ił-76 MD

nr seryjny 1003403056,
nr fabryczny 77-04,
wyprodukowany w 1990 r. w zakładach im. W. Czkałowa w Taszkiencie (obecnie Uzbekistan),
w dniu 26 czerwca 1990 r. rozpoczął służbę w 110. Wojenno-Transportnym Awiacionnym Pułku stacjonującym na lotnisku Kreczewica nieco na zachód od Nowgorodu.

Jak niemal 90 % samolotów Wojenno-Transportnoj Awiacji otrzymał cywilną rejestrację CCCP-78840, którą potem zmieniono na RA-78840 i klasyczne malowanie maszyn Aerofłotu.
W okresie pomiędzy majem 1994 r., a październikiem 1995 r. był wypożyczony wraz z załogą firmie „Petroleum Auth of Thailand”.
W 110. pułku samolot ten służył jeszcze w 1997 r. Czy lata nadal i gdzie tego już nie wiem. W każdym razie gdy zrobiono zdjęcie latał w Nowgorodzie.

A, i jeszcze jedno, widoczna na zdjęciu wyrzutnia pułapek cieplnych i radiolokacyjnych świadczy o tym, że samolot wykonywał loty do Afganistanu. Widywano go także na lotniskach w NRD podczas ewakuacji 16. Armii, a wcześniej zapewne bywał też w Polsce.

Alkali
Napisano

Witam
mam do Was prośbę - chcialbym się dowiedzieć co to za samolot ???
od razu przepraszam za zdjęcie (mocno ocenzurowane ale nie teren sie liczy, tylko samolot a poza tym autorowi zdjęcia obiecałem ze ocenzuruje je) napewno rosyjski tylko jaki to typ/model ???

z góry dziękuję !!!

pozdrawiam
Lobo26

Napisano
Panem, panie Alkali, to powinny zdaje się zainteresować Federalne Służby Bezpieczeństwa Rosji, a może już to zrobiły!?! Pan masz zbyt szczegółowe kwity!
;-)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie