Skocz do zawartości
  • 0

kolejny hełm

Czarek

Pytanie

Napisano

Bardzo ładnie rozwiązaliście zagadkę tego skórzanego,więc-coś trudniejszego/?/ kolejny hełm-z obu stron ma pozostałości po tarczkach,natomiast z przodu ktoś namalował/domalował po usunięciu tarczek?/czerwony krzyż-no i co o tym sądzicie?jaka formacja tego używała???

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na stronie 121 tego katalogu znajduje się hełm sanitariusza Luftwaffe z podobnym malunkiem

http://www.andreas-thies.de/pdf/05_03/22%20Auktion%20Sammlungen.pdf
Napisano

Bardzo ładnie rozwiązaliście zagadkę tego skórzanego,więc-coś trudniejszego/?/ kolejny hełm-z obu stron ma pozostałości po tarczkach,natomiast z przodu ktoś namalował/domalował po usunięciu tarczek?/czerwony krzyż-no i co o tym sądzicie?jaka formacja tego używała???

Napisano
Sprawdziłem pochodzenie mojego hełmu-znajomy od którego go mam znalazł go na strychu szkoły gdzie w czasie wojny stacjonowali Niemcy-dokładniej- jednoska policji niemieckiej-znajomemu ufam w 100% więc raczej malowanie orginalne-coraz bardziej się potwierdza:)
Napisano
Hmm...no pewnie że nie saperzy:)ale czy macie pomysły czy ten krzyżyk niemiecki,czy to powojenna modyfikacja tego hełmu-spotkaliście się już zczymś takim?
Napisano
Zauwaz ze ten maluneczek" :) jest w oniebo lepszym stanie niz reszta powierzchni tego helmu.
Zreszta ten typ oznaczania helmow sanitariuszy widzialem poki co tylko na amerykanckich" reprodukcjach (czytaj falszywkach)
Taki krzyz wpisany w bialy okrag jest typowo amerykanski a amerykance mierza wszystkich swoja miara.
Niemieckie byly cale biale i dopiero nato czerwony krzyz.
Tak wiec te oznaczenie wydaje sie byc wspolczesne.
Napisano

Hello.

Znalazłem w ostatnio kupionym albumie takie foty. Ta pani akurat hełm ma w standartowym kolorku... Bez krzyża ale też nie biały jak napisał Frozzer.

Napisano
malunek wzorowany na malunkach sluzb medycznych stanow zjednoczonych, na helmach niemeickich zdazal sie niezmiernie zadko. niemcy malowali cale helmy na bialo, umieszczajac krzyz a czole" badz po kazdej ze stron helmu (ale nie na bialym kole)

wg mnie lipa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie