Skocz do zawartości
  • 0

Luftwaffe - pomoc w identyfikacji żołnierza.

Gambit

Pytanie

Napisano

Witam. Kupiłem album ze starymi zdjęciami i wśród nich kilka fotek tego oto żołnierza. Mam prośbę o pomoc w identyfikacji stopnia (pagony), co to za ptaszysko na jego kołnierzu - może znak jednostki, no i odznaczenia z fotki nr 3. Ma na rękawie opaskę za Kretę", ale pozostałe? Za pomoc wielkie dzięki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chromolić skrzydełka!

Powyżej opaski, żołnierz siedziący z Panną ma odznaczenie wyszywane Flakartillerie, więc to na pewno żołnierz artylerii przeciwlotniczej.

Pzdr
Anaba
Napisano
koleś był gieroj.. odznaka za walki naziemne.. odznaka za rany.. opaska za krete .. natomiast na rękawie na 99% jest naszywka z Flakiem - czyli specjalizacja dla obsługi dalmierzy w cięzkim flaku (o tym chyba Panowie pisali :D)
Napisano
Czy to filipika semantyczna? W polskich książkach poświęconych opl, które czytałem, używany jest dalmierca - przynajmniej jeśli chodzi o E-Messmanna, ale ja tam nie wiem.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

Witam. Kupiłem album ze starymi zdjęciami i wśród nich kilka fotek tego oto żołnierza. Mam prośbę o pomoc w identyfikacji stopnia (pagony), co to za ptaszysko na jego kołnierzu - może znak jednostki, no i odznaczenia z fotki nr 3. Ma na rękawie opaskę za Kretę", ale pozostałe? Za pomoc wielkie dzięki :)

Napisano
Witam.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Czyli wychodzi na to, że i latał i bił się na ziemi? A nie wiecie co to może być na zdjęciu nr 1 nad jego prawą kieszenią?

Zwróćcie uwagę, że jest to jeden i ten sam żołnierz a zdjęcia pochodzą z okresu 1942 - 1944. Nieźle się postarzał w ciągu 2 lat... No cóż - wojna była...

Pozdrawiam.

Napisano
Tak mi przyszło do głowy. Skoro był najpierw w pierwszej linii, potem ranny, a teraz wylądował w p-lot.
To może rany miał na tyle poważne i wpływające na zdrowie, iż wstawili go na tyły?
Ale tego to się raczej nie dowiemy.
Napisano
No jest to w sumie prawdopodobne :) Tego mi czasem brakuje - logicznego formułowania wniosków z zebranych faktów - dzięki :]
Napisano
A więc 2 zdjęcie to Unteroffizier czyli Kapral.Na 3 zdjęciu opaska za Kretę" oraz odznaka za rany w wersji brązowej, drugiej odznaki nie widze może lepsze zdjecie?.1 zdjęcia nie jestem pewien ale to chyba Gefreiter czyli starszy szeregowy, nie jestem pewien.Bez tego paska byłby na 100% Flieger czyli szeregowy.Narazie tyle.

Pzdr
Napisano
Faktycznie, słabo widać. Bardziej pasuje mi ta:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/lw-eka.html
ale to tylko tak na nieuzbrojone oko :)
Napisano
Vonadamski oczywiscie że tak, tylko że Ty mówisz o wojskach Heer. a tu mamy Luftwaffe:)

Stopnie Luftwaffe:
Flieger
Gefreiter
Obergefreiter
Hauptgefreiter
.......... itd itd.

Pzdr
Napisano
Obecnie w WP taki gosc to dalmierzysta.Jezyk polski sie zmienia,i kiedys moglo byc inaczej.Dlatego np. zamiast jeneralow,mamy generalow.Troche dziwnie to jednak brzmi:dalmierzysta,rowerzysta,szpadzista,naturysta...dalmierca,bluznierca,oszczerca :-D Taki sobie zarcik!
Pozdr.
Napisano
Nie czytałem tego wszystkiego co u góry pisali, ale mogę stwierdzić, że ta pierwsza fotka to jeszcze przedwojenna - adler na piersi jeden z pierwszych modeli - takiego semego adlera mam wypalinego na saperce luftwaffe, po lewej ma litere L po prawej S. Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie