j35 Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 To się przyda na zimowe wieczory:http://www.missing-lynx.com/articles/usa/ampershing/pstellung.htmlhttp://www.ww2modelmaker.com/modelpages/FEpantherstellung.htmhttp://www.panzercolor.com/english/gallery_eng/diorama/mo_panterkulesi/mo_pantherkulesi_eng.htmPzdr Jarek
WillKnott Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 troszkę może [OT], ale tak mi się z rozrzewnieniem przypomniało... ;)robiłem parę lat temu taki obrazek na opakowanie modelu.pamięta może ktoś ten model? :)
Magach7 Napisano 2 Grudzień 2004 Autor Napisano 2 Grudzień 2004 Wielkie dzięki J35- drugi link to dokładnie to czego szukałem czyli wieża w wersji czołgowej! Już zbieram materiały do budowy :-) Teraz tylko Leopolda skończę...
j35 Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Cześć Magach. Super materały są w szóstym tomie monografi Panther" p.Trojcy. Dużo ciekawych zdjęć i dokładne rys w skali 35 .Do robienia modelu wg. mnie niezbędne.Szczególnie fajnie wyglądają zdj. improwizowanej Pantherturm okopanej gruzem wśród ruin Berlina.Panther G z zimmeritem bez kół i gąsienic (sama wanna i wieża) ,postrzelana jak sito.Robi wrażenie .Pzdr .Jarek
@ndrew Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Soptkałem sie z tym typem Panzerturma z wieża od R-35.Jest on dośc popularny wśrod firm modelarskich.W polsce t opewnia Delta Model, a czeskie to pewnie Plusmodel czy jakos tam...Ale szcerze mowiąc mam wątpliwosci na ile jest to projket firmy modelarskiej/bez urazy/ a na ile prawdziwy obiekt.Chetnie potwierdziłbym jedną z wersji.To jest tak jak z drewnianym Pantherturm-nikt nie widział prawdziwego ale są nawet rysunki.Tyle tylko że bazują one na stanowisku drewnianym zapewne pod wieze od Pz 35/38(t)a Pantera miła znaczniewieksze działo-siłe odrzutu i ciężarA propos drewnianych Pantherturmów-to dzisaj dostałem potwierdzenie że takowe istniały i to w kilku wersjach(projekt).Niestety w dalszym ciagu nie spotkałem sie z istniejącym stanowiskiem lub jego reliktami(Szczecin???) tak aby mozna było odtworzyć budowę powyższegoPS Kiedy P. ze Szczecina bedzie dostepna dla zwiedzjacych?Pozdrawiam@ndrew
Forteca Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 To znaczy, o który obiekt z wieżą R-35 chodzi ? Belgijski przedwojenny czy niemiecki - normany Vf67v czy uproszczony tzw. Ringstand U" ?? - niemniej takie obiekty były i są, czesciowo zachowane z wieżami. Modeli nie widziałem, to trudno mówić o zgodności z oryginałem. Oprócz zgodnych z oryginałem produktów MDS-u na rynku jest duzo badziewia w rodzaju Linii Stalina" itp.Prawdziwy" drewniant Panzerturm" (czy raczej Holzturm")jest w muzeum w Konigstein, z wieżą czołgu Lt 38 (cz też Pz. 38 (t), jak kto woli) - zrekonstruowany na podstawie stanowiska z Frankfurtu n/Odrą. Do odtworzenia to nic trudnego - bale drewniane, na nich fragment górnej płyty kadłuba z wiąża - pełna dowolność i improwizacja.
herring Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Były co najmniej 3 typy róznych schronów dedykowanych dla wieży R35 - dwa podobne do tobruków, trzeci składający się tylko z pomieszczenia bojowego pod wieżą. Model nawiązuje do tego trzeciego, ale wymiarowo ma niewiele z nim wspólnego. Były dwa typy schronów drewnianych dla Pantherturma, żaden z nich nie ma nic wspólnego ze znanym rysunkiem wieży pantery na schronie dla 38(t).Wieża ze Szczecina to właśnie wieża dla schronu drewnianego, co widać po blasze podstawy. Tak samo wieża z Gerstfeldshoehe - jest nawet relacja gościa na którego polu była, że była zamontowana na schronie drewnianym, który przegnił. Monografia Trojcy to w dużej części domysły - rekonstrukcja na schronie betonowym jest wątpliwa (grubość ścian), ciekawa jest koncepcja z przykręcaniem belek do stalowego rusztu, ale oparta chyba tylko na fakcie istnienia takich rusztów - czy ktoś może wie, czy takie ruszty mogły służyć do czegoś innego?
herring Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Do Fortecy:Czy nie wiesz może, gdzie można dorwać plany tego belgijskiego schronu dla APX-2B ? Od długiego czasu szukam i nie mogę znaleźć, pomimo tego że jest to chyba najbardziej obfotografowany w czasie wojny panzerstellung. Podobno jeden ocalał jeszcze z zachowaną wieżą gdzieś w Ardenach...pzdr.
@ndrew Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Do FortecyNie chodzi mi o typ belgijski(->www.photosammler.de)ani Vf67,R-259,R-226.Pewnie też nie ten typ z jednym pomieszczeniem zdaje sie taki jest w Stuzpunkt Wick.Ciekawi mnie czy ten model ukazujący sie w róznych firmach modelarskich ma jakiekolwiek potwierdzenie w dowodach.Może to Ringstand U" jest na kolorowej grafice.Szczerze mówiąc nie kojaże Ringstand U" chętnie poddam się oświeceniu najlepiej przez foto-załącznik
@ndrew Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 T opewnie ma yć ten z jednym pomieszczeniem-no chyba że ktoś liczy przedsionek...
@ndrew Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Kiepska fotka ale to chyba ten jedno pomieszczeniowy
@ndrew Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Ta fotka kojaży mi sie z modelem poniżej ale nie mam wiecej fotek ani planów zeby porównać
@ndrew Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 A wracająć do nurtującej mnie kwesti pare fotek modeli-prośba o weryfikacje autetyczności konstrucji/kszałtu/wyglądu
Pitt34 Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 WitamNieznam sie na tym temacie ale znalazłem to zdjecie kiedys w necie. Czy ktos z was moze mi powiedziec z jakiego czołgu jest ta wieza? To zdjecie zrobiono prawdopodobnie we Francji na wybrzezu.Pozdrawiam Piotr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.