Skocz do zawartości

Jarzębina czerwona

BURY99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie
Mam pytanie gdzie można zdobyć lub sciagnac taki film:
„Jarzębina czerwona” 1969 reż Ewa i Czesław Petelscy
film jest o zdobywaniu twierdzy kołobrzeskiej w 1945 r.
wiele scen krecono w Kołobrzegu ale i też w białogardzie i rogowskiej plazy.
Pozdr
Napisano
mam kilka fotosów z tego filmu ale niestety narazie bezskuteczne poszukiwania samego filmu, leciał jakis czs temu na polonii ale nie zdążyłem nagrać.
Napisano

oto te fotografie wszystkie razem jakość nie jest wysokiej klasy ale zawsze cos.
Zgadza sie na poczatku filmu jest atak na niemiecka kolumne transportowa na wale pomorskim.
Wogóle w filmie sa fajne sceny np: mam taki obraz jak jakiś ss man strzela z pancerfausta z balkonu do „suki” albo jak kriegsmarine niemiecki walczy z naszum na bagnety przy pociągu pancernym.
Nie jest to oczywiscie film w pełni wiernie oddający historię bitwy która rozegrała się tam, są również pewnie akcenty w kolorze njasłuszniejszym w owym czasie ale docenić należy fakt że w ogóle zrealizowano taki film współczesna polska kinematografia już nigdy sobie raczej na cos takiego nie pozwoli... i tak Festung Kolberg ma już dwa filmy fabularne w swojej historii jeden niemiecki z 1944 roku i polski 1969
Pozdr i może ktoś w końcu da jakiąś informację co do tego filmu

Napisano

Film ten został wydany na video, wiec myślę że ze dobyciem go nie powinno być większych problemów.

Przy okazji można wspomnieć też o innej polskiej epopei wojennej w reżyserii Jerzego Passendorfera: cz.I Kierunek Berlin" /o forsowaniu Odry/ i cz.II Ostatnie dni" /o walkach w Berlinie/ - oba filmy również są na video.

Napisano
BURY99 - szkoda, że się nie zalogowałeś - nie musiałbym na Forum prosić Ciebie o przesłanie mi zdjęć z tego filmu. Chodzi o to, że robię włąśnie stronkę o Jarzębinie Czerwonej" i potrzebuję fotosów DUŻYCH. Jeżeli możesz - podeślij je na whatfor@poczta.fm
Pozdrawiam
Napisano
W sprawie fotosów proponuję wybrać się do biblioteki Filmoteki Narodowej, W-wa, Puławska 61. Tam też jest sklep, w którym sprzedawane są polskie filmy na video (w tym Kierunek Berlin" i Ostatnie dni", których nigdzie indziej nie udało mi się znaleźć, kosztują koło 28,-).
Pozdro
Napisano
jarzębinę kręcono też w szczecinie. plenerem były: nieistniejąca już fabryka w sz-n dąbiu, ul.grodzka i kościół św.Józefa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie