Raven Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Przymierzam sie do zakupu używanej piszczałki z e bay. Wiadomo ceny u nas takie że aż w głowie sie kręci i wydaje się ze zakup czegoś uzywanego za granicą to jedyne wyjście by mieć dobry sprze za mniejsza kasę. Wiem że na tym forum są ludzie którzy moga coś niecos powiedzieć w tym temacie.Proszę o pomoc !!!Zdesperowany posiadacz polskiego wykrywacza
ms Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 mimo wszystko podales dosc ogolna informacje, ebay jest w domenie miedzy innymi .DE oraz .COM co znacznie ogranicza lub wedlug innej teorii rozszerza przestrzen zakupowa.Poza tym przytoczona przez Ciebie teza nie w kazdym przypadku sie potwierdzi (konkurencyjnosc cenowa), dlatego wolanie o pomoc doswiadczonych jest z kolei slusznym posunieciem:-)
Raven Napisano 20 Listopad 2004 Autor Napisano 20 Listopad 2004 Chodzi o e-bay amerykański. Interesuje mnie jak najlepiej wysłać kasę sprzedającemu i jaką przesyłkę wybrać - morską czy lotniczą
jack61 Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 USA wywiedz się dokladnie czy aby nie zapacisz cla i podatku.
mietek Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Dokładnie, cło i podatek jest sprawą krytyczną. Z UE nie ma sprawy.Ja dopiero zaczęłem kupowac na niemieckim ebay, wysyłam gotówke listem. Innego taniego sposobu to nie znam.Tyle, że kwoty są to mniejsze.
Zbrocha Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 SiemkaZakupy na Ebay to prosciznaZadne clo i podatek nie wchodzi w rachube. Przesylka normalna, spedytorem. Lepiej lotnicza. A co do wysylki kasy to jest kilka sposobow. Po pierwsze list. Niestety ludzie na poczcie moga okazac sie szujami i obrobic list. nie masz zadnej pewnosci ze sprzeawca nie obrobi listu i nie wmowi Ci ze zostal okradziony po drodze. Moim zdaniem ( z doswiadzczenia) wysylka pieniedzy przekazem za pomoca Western Union to najlepszy sposob. Jak dobrze sie dogadasz ze sprzedawca to po trzech godzinach kaska bedzie u sprzedawcy. Jeszcze innym sposobem jest zaplata poprzez paypal. Jest to zaplata za pomoca karty kredytowej poprzez specjalny serwis wspolpracujacy z Eabyem.PozdroZ.
jack61 Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Tak o ile zakup nastepuje w UE jezeli cos jest kupione poza UE i wyprodukowane poza jej granicami to niestety przy zakupach o wartości wyzszej niz chyba 100 USD/nie jestem pewny kwoty ale sprawdze to rano i podam / na granicy zostanie naliczone clo i podatek.
wędrowiec39 Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Witam,swego czasu nabyłem drogą kupna parę rzeczy na ebayu w Stanach i potwierdzam opinię, że to proste łatwe, przyjemne i... tanie (o tym niżej):-)1. o tym, że przynajmniej podstawy agnielskiego to podstawa nie muszę chyba pisać, więc przechodzę do punktu nr 2;2. przed licytacją, zajrzyj do opisu. ,,will ship internationally'' znaczy, ze i do Polski wyślą. Ale ,,will ship US only'' nie oznacza, że definitywnie Polska odpada. Napisz, skąd jesteś i że w POlsce taki item jest ,,extremely rare''. Po takim stwierdzeniu gość się z reguły zgadza, chyba, że ma jakieś złe doświadczenia... :-(3. Zapytaj o sposób przesłania kasy. Listy odradzam, bo a) poczta polska czuwa :-)) b) united states postal service czuwa :-)) c) nieuczciwi czuwają :-)) Polecam Western Union Money Transfer. Nie jest tanie, bo wysyłka do 50 dolarów to ok 50 pln, co oczywiście podnosi koszty. WEMT jest BEZPIECZNE bo masz kwit, ze wysłałeś pieniądze, a jak cos Ci się nie spodoba, możesz je wycofać nim gość je podejmie. Może być jeszcze transfer kartą, przelew na konto, ale tego nie robiłem, bo Amerykanie bywają nieufni...4. na ebay.com nie płacisz prowizji jak kupujesz (w przeciwieństwie do allegro)5. generalnie jest to też sposób na poznanie fajnych ludzi; koresponduję z jedną panią kapitan rezerwy US Army od roku i jest bardzo miło6. Są dwa sposoby na przesyłkę: a) samolot - szybko (2 tygodnie góra) ale dość drogo; b) statek - tanio (połowa kwoty za samolot) ale długo (2 miesiące to standard);polecam ebay w USA, bo jak pierwszy raz zajrzałem do działu militaria to... buty mi spadły! Było tam więcej itemów niz na naszym allegro w całości! No i do tego bardzo dużo rzadkich okazów po niskich cenach. Teraz się opłaca kupować, bo dolar nisko, jak ja kupowałem to 1 usd był za ok 4 pln...pozdrw
coe Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 W kwestii cła i podatku... Ostatnio cliłem przesyłkę, więc się wypowiem:Obecnie jest tak, że jeżeli towar pochodzi spoza UE i jego wartość przekracza 20EUR /w przypadku zakupu fakturowanego/ lub 40EUR /w przypadku przesyłki od osoby prywatnej/ to towar taki poddpada pod cło.Do tego dochodzi podatek wg polskiej stawki /czyli najczęściej 22%/, liczony od wartości towaru powiększonej o wartość cła. Dodatkowo trzeba zapłacić poczcie kilka złotych za magazynowanie przesyłki - stąd rada: im szybciej załatwi się formalności celne tym koszt ten będzie mniejszy.Pewnym pocieszeniem jest, że obecnie o ile wartość towaru nie przekracza 1000EUR, nie trzeba wypełniać dokumentu SAD.Oczywiście wszystko zależy od tego, czy celnik wyłapie naszą przesyłkę. Największą szansę na to mają przesyłki ciężkie, lub objętościowe.Udawło mi się sciągac ze Stanów bez cła stosunkowo niewielkie pakunki przekraczające swoją wartością 20EUR, ale już elementy żywiczne o wartości 60USD, dzięki swojej masie zostały zatrzymane i oclone.
ms Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 > na ebay.com nie płacisz prowizji jak kupujesz >(w przeciwieństwie do allegro) albo cos przegapilem albo powyzsze stwierdzenie (dotyczy jego drugiej czesci) jest mylne i moze tym samym wprowadzać w bląd...
Bartek102 Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Klucz do sukcesu tkwi w deklaracji wartości przesyłki. Na to patrzą celnicy w urzędach celnych . Deklarację taką wypełnia nadawca . Jeśli dogadacie się wcześniej ze sprzedającym , że zadeklaruje wartość na poziomie 10 USD , mimo że zapłaciliście 1000 USD to uśmiechnięty listonosz przyniesie Wam paczkę do domu , bez dodatkowych komplikacji i opłat w urzędzie celnym. Problem zaczyna się gdy przesyłka przyjdzie uszkodzona lub zginie , wtedy dostajecie odszkodowanie jak za 10 USD. Pozatym sprzedający nie zawsze chce deklarować zaniżoną wartość wietrząc jakiś przekręt z naszej strony . Dla nich wszystko jest proste i nieskomplikowane i ciężko jest im wytłumaczyć , że my zawsze musimy pokombinować.Życzę sukcesów Bartek
wędrowiec39 Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Mea culpa - faktycznie kupowanie na allegro jest bezpłatne, coś mi po głowie chodziło, że płatne, sorki :-))W kwestii cła - kupowałem nie tylko na ebayu, ale też i w internetowych sklepach militarnych w USA i goście zawsze wpisywali ,,normalne'' czyli pełne kwoty i żadnych problemów z cłem nie miałem. Najwyższą kwotę, za jaką kupiłem to było ok 300 usd i nic nie płaciłem. pozdrw
Raven Napisano 24 Listopad 2004 Autor Napisano 24 Listopad 2004 No właśnie podobno western union pobiera zaczepista prowizję naawet do 200 zł a przesyłka w liście to jednak nie to. A czy można wystawić jakiś czek itp.???
stug IV Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 Do Zbrocha Gdzie są w Polsce punkty Western Union ?próbowałem wysłać z mojej miejscowości manygramm do stanów - rewelacja - dałem sobie spokój pozdro
frost Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 Nie miałem jeszcze przyjemności kupowania na ebay-u aleczy nie prościej byłoby dokonać płatności kartą ?Większośc banków ma w swojej ofercie karty z przeznaczeniemtylko do transakcji internetowych. Z tego co widziałemwiększość sprzedawców zgadza się na płatność poprzezpaypal. W tym przypadku mamy 100% pewności,że kasa dotarłado sprzedawcy.
ms Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 STUG: http://www.westernunion.com.pl, nastepnie Agencje w Polsce" i dalej juz sobie poradzisz:-)
Cavalry Ranger Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Panowie, powoli... eBay amerykański to wspaniała rzecz, szczególnie jeżeli ktoś pasjonuje się US Army, ale nie tylko. Na niektóre aukcje trafiają przedmioty, które cieszyły by niejedno muzeum. Dobry sprzedający opisuje i fotografuje obiekt sprzedaży tak, że czyta się to jak fachową literaturę. Ale do rzeczy. Jako stary eBajowiec (110 punktów) mogę na ten temat powiedzieć conieco.1. Nigdy nie placiłem żadnego cła, ani nie miałem problemu ze stosownymi urzędami. Kupowało się rózne militaria, niektóre powyżej 300$. Jeżeli chcesz kupić używany wykrywacz, problem jest z banki, bo za używane rzeczy nie ma cła. Tak samo nowy bez faktury. Bo jeżeli jest faktura na stosowną kwotę, to urząd celny to ocli. Dla pewności w dekalracji przesyłki (mała zielona nalepka) sprzdający niech wpisze, że jest to used detector" o watrości np. 100$. Kto to sprawdzi?2. Płatność: PayPal w Polsce nie działa!!! Działa np. w Kostaryce i Wenezueli, ale w Polsce można zapomnieć. Chyba że ma się konto/kartę za granicą. Spowodowane jest to zapewne klarownością polskiego prawa i przychylnością urzędników. Najlepszym, najszybszym i najtanszym sposobem wysyłania kasy do USA jest BidPay. To Western Union specjalnie dla aukcji internetowych. By tam się zarejestrować wystarczy zwykła Visa Classic, nie żadne cuda do transakcji internetowych (te cudowne" karty to zwykła podpierducha banków, by wcisnąc nieobeznanym nowy produkt). BidPay jest tani (jakieś 1/4 mniej od tardycyjnego Western Union), szybki i bezpieczny. Przelew robisz w 3 minuty nie ruszając tyłka sprzed kompa. Na jakieś ponad 160 transakcji jeszcze nikt mi nie odmówił Bidpay`u. Problem może być jeżeli sprzdający jest spoza USA. Wtedy należy się zapytać, czy akceptuje BidPay w dolarach. Kiedyś ktoś przysłał mi do Polski czek z BidPay i mogłem się tym podetrzeć. Pozostaje wtedy cos innego, jak w stylu MoneyGram, MoneyBrookers lub najzwyklejszy przelew na konto zagraniczne. I nie trzeba mieć żadnego konta walutowego! Wystarczy zwykłe złotówkowe; bank sam przewalutuje należność. W większości przypadków wypełnia się prosty formularz. Jest to trochę droższa i wolniejsza metoda, ale również pewna. I ludzie, nie wysyłajcie kasy w kopretach!!!!! Mamy XXI wiek i Polska to nie Bangladesz (jeszcze)!!!3. Przesyłka: najlepiej coś pośredniego między air mail a surface mail (lotnicza/morska). Nazywa się to air mail parcel post" czyli część w powietrzu część po ziemi. Trwa to około dwóch tygodni, ale masz większą pewnośc, że paczka dotrze. Mosrką odradzam, bo trwa to ponad dwa miesiące (do 10 tygodni), paczki przychodzą poniszczone lub wogóle nie przychodzą. AirMail jest cholernie droga, ale za to najszybsza (3 do 5 dni) i najbezpieczniejsza. Radzę też bardziej wartościowe przesyłki ubezpieczyć. Kosztuje to dosłownie parę dolców, ale śpisz spokojnie. Kiedyś zginęła mi przesyłka za ponad 350$. Napisałem oświadczenie do sprzedającego, że przesyłka nie dotarła. Po niecałym miesiącu sprawdzania kasa była z powrotem u sprzedającego - ubezpieczającego. Dosłowie 5 dolarów więcej uratowało moje 350. 4. Sam eBay. Na początku musisz się zarejestrować. Kiedyś nie trzeba było podawać numeru karty, dziś słyszałem że jest to obowiązkowe. Jest to po to, że jak dokonujesz false bids" to musisz za to załacić. Jeżeli chcesz kupić tylko jedną wykrywkę, to proponuję poszukać kogoś kto ma konto na eBay. Radzę sprawdzić komentarze sprzedawcy, jak i co jeszcze ma do sprzedania. Czasem coś innego się przyda, a za przesyłkę zapłacimy nieznacznie więcej. Jest też problem wysyłania za granicę. Jeżeli jest Ships to: Internationally" to spoko. Natomiast jeżeli jest Ships to: United States", to robi się problem. Wielu sprzedawców ma przykre doświadczenia z wysyłaniem coś poza Stany. Jeżeli w opisie jest wyraźnie zaznaczone do not shipp internationally" to zapomnij. Jeżeli nie, zapytaj, czy nie wyśle Ci tego do Polski. Z reguły się zgadzają. Zapytaj także wcześniej to koszta przesyłki w air i parcel post, by wybrać najlepszą i uniknąć rozczarowań po wygraniu aukcji. I uwaga; wielu sprzedawców oszukuje na kosztach przesyłki dodając kilka dolców. Tłuimaczą sie potem kosztami pakowania, dojechania na pocztę, itp. Jest to oczywista bzdura, ale i tak potem machasz na to ręką ciesząc sie nową zabawką. Do kontaktów ze sprzedającym wystarczy minimum angielskiego, cyba że w grę wchodzą jakieś techniczne sprawy. I jeszcze jedno. By kupować na różnych eBayach (.de, .co.uk itd) wystarczy tylko raz się zarejestrować na jednym. Nie trzeba sie rejestrować na każdym z osobna. Raven, mam nadzieję że moje małe vademecum Ci pomoże, i wkrótce będziesz się cieszył nową piszczałką. Z pewnością Ci się to opłaci, tak jak opłaca mi się kupowanie czegos na eBay w Stanach, płacenia za przesyłkę i wysłanie kasy. I tak wychodzi w większości wypadków taniej niż u nas! Na marginesie zauważyłem ciekawe zjawisko, że niektórzy na allegro wystawiają fanty których jeszcze nie wylicytowali na eBay`u!Jeżeli będziesz miał jakieś pytania na temat funkcjonowania tej instytucji to wal smiało (forum lub priv). Ja kupuję tam od 2001 roku i trochę poznałem mechanizmy rządzące tym systemem.pozdro, piodik
Raven Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 WitamOgłaszam wszem i wobec ze zakupiłem wreszcie detektorek na e bay. Załączam fotkę mojego silvera. Dodam że sprzęcik jest w świetnym stanie i kosztował mnie 167.50 $ + 35$ przesyłka + 29$ western union, więc całkiem nieźle na tym wyszłem. Przesyłka przyszła dokładnie w dwa tygodnie. A gościu był tak uprzejmy że dorzucił dwie paczki malborasów, bo słyszał że „in Poland it is hard to get them” (bez komentarza).Ogólnie polecam ten sposób zakupow. Stosujcie się do powyzszych uwag i będzie OK. Dzieki wszystkim za wskazówki.Pozrawiam.
duff Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Ja mam troche mniejszy problem z kupowaniem na ebay (siostra jest obecnie w USA), nie musze sie martwić,że sprzedający nie wysyła poza USA i przelewem kasy ;)Interesuje mnie sama przesyłka do Polski,jak jest z tym ubezpieczeniem? Jeśli wpiszę wartość poniżej 100$ żeby nie zapłacić cła i ubezpieczę, to w razie zagubienia dostanę też poniżej 100$! A piszczałka jest za 400$! Ile kosztuje dokładnie przesyłka AIR MAIL a ile AIR MAIL PARCEL POST?pzdr
past Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 http://www.usps.com/tu znajdziesz wszystko o przesyłkach ,kosztach itp
KudłatyHD Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Już niedługo ruszy polski oddział Ebay, kompletowana narazie jest ekipa. Może sie zmienią prowizje jak Alllego bedzie miało konkurencję:)
jack61 Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 duff jezeli sistra jest obecnie w USA to proponuję aby zakupiła a na pewno ktoś ze znajomych w przeciagu miesiaca bedzie wracał z usa to moze zabrac w bagazu.Ja osobiscie kozystam z takiej formy dostarczania przesyłek z usa / BH tez tak dostalem z miesiac temu/pzdr Jack61
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.