Skocz do zawartości
  • 0

Saperka przed..czy powojenna?

Majorian

Pytanie

Napisano

Wykopałem dzisiaj na polu saperkę. Z tego co wiem identyczny wzór miały zarówno łopatki przed jak i powojenne. Jak na złość brak żadnych sygnatur, poza czyms co przypomina trzy poziome kreski jedna nad drugą i równie dobrze mogą byc chyba uszkodzeniami powierzchni. Nie wiem czy w miejscu znalezienia były jakieś walki (pojedyczne znalezisko) Moze ktoś orienutje się jaki to model"? Szukałem w internecie/literaturze, ale nie udało mi się znaleźć łopatki z otworem w miejscu widocznym na zdjęciu. Pozdr.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Michalczewski:

Moja też jest 4-katna,a nie 5.Zdjęcie robione telefonem i cień tak wyszedł dziwnie.
jak napisałem wcześniej: poprzednie zdjęcie nie wyszło !!
Teraz jest lepsze.
O ile mnie wzrok nie myli to ta stara ma otwór w
pierscieniu a moja nie i tyle różnic.

pozdrawiam

Napisano
Sa jeszcze roznice. Ta Twoja nowa, ma te czesc co noga sie depcze prosta (pozioma) natomiast ta stara o pewnym nachyleniu. Poza tym boki saperki (w nowej) dochodza proste, natomiast w tej starej sa wykoczone w łuk.
Napisano

Witam chciałbym odświeżyć wątek i nie zakładać nowego w identyfikacji.
Konkretnie chodzi mi o saperke z fotek. Czy jest ona niemiecka, radziecka, bądź może polska.? Trafiłem już kilkanaście saperek głównie radzieckich ale tego typu jeszcze nigdy.
Z góry dziękuje za info.
<pozdro

Napisano
ok
Takie szczegóły saperki nie zwróciły mojej uwagi.
Masz racje 3 róznice :), czyli nie to samo,choc na 1 rzut oka podobna bardzo.
pozdrawiam i juz w saperki sie nie mieszam :)
Napisano
Dzięki Bolas. A jakiej armii? Polskiej (oby! bo na moim terenie znalezienie zwlaszcza bez wykrywacza czegokolwiek polskiego militarnego graniczy z cudem)Pozdr.
Napisano
Ja juz jestem durny z tymi saperkami ktora to ruska a niemiecka lub I wojenna/II wojenna i rozne tego typu warjacje. Mam plisa" o wrzucenie 100% niemca
z gory dziekuje.
z szacunkiem
VJ
Napisano
heeh
Musze zabrac głos w tej sprawie.
Mam identyczną,kupiłem na Allegro 2 tygodnie temu i:
jest polska z wybitą datą 1955.Tak samo jest na 5 nitów i ma pierścień.
Po prostu IDENTYCZNA :)))
pozdrawiam
Monti
Napisano
Bardzo dziękuję wszystkim za chęc pomocy! Również trochę się zgubiłem, ale pewne jest już chyba że to przedowojenna :). Szaman3 - Twoja saperka rzeczywiście pasuje" do mojej, nawet te kreseczki":) .Niestety na zdjęciu nie widzę czy ma ten owalny otwór na górze. Ma?
Napisano
Zapewne chodzi o otwór w pierścieniu. Jeżeli tak to w miejscu tym przechodził taki sam sworzeń mocujący trzonek jak przy samej górze. Oba te sworznie są tak doszlifowane, że trzeba się dobrze przyglądać aby zobaczyć w którym miejscu dokładnie łączyły się z resztą.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie