searcher Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Witam wszystkich.Zastanawiam sie nad kupnem wykrywacza z dyskryminacją.Wiem,że z pewnością ktoś zaraz mi zarzuci,że ni chce mi sie poszukać na forum i że gdzieś już jest to opisane...ale..Możliwości jest tak dużo,że można dostać oczopląsu.Chciałbym coś w możliwościach Trackera IV choć troszkę ulepszonego(?). Chciałbym również aby dyskryminacja była automatyczna (mam Hunter'a 3 firmy GEOSCAN ale używanie dyskryminacji w tym wykrywaczu jest dla mnie zbyt skomplikowane,chociaż na militaria-super).Chciałbym coś co nie jest oblepione niewiadomą ilością i zastosowaniem gałek..coś prostego i sprawdzonego.Mam możliwośc ściągnięcia sobie sprzętu ze stanów..(cena do 1200 zł).A szukać chcę monet ale i np.: zakopanych instrumentów muzycznych dętych(mam namiar)..Proszę doradźcie..Pozdro
searcher Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Przykładowo, czy moglibyście zaproponować coś z tej strony???http://www.kellycodetectors.com/allbyprice/29-299-allpurpose.htm
proscan Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Witaj, Z tej strony ktorą podajesz to najlepszy będzie chyba White's Classic IV (ma najwiekszą sondę). Trochę mnie jednak zaskakuje ten model - nigdy go wcześniej nie widziałem. Częstotliowość 4,2 KHz ? Dziwne. Fisher 1225 też fajny, ale ma za małą sondę jak na nasze warunki no i statyka tylko po naciśnięciu przycisku.Inne warte wzięcia pod uwagę to wszystkie Bounty Huntery od Trackera w górę. Najlepiej chyba Sharp Shoter.Jak widzę są też Garretty (w wersji dla Kellyco, czyli predatory, ale przedstawione modele tylko na monetki). Nie wiem jak serwis Garretta w Polsce będzie się zapatrywał na takie cudaki na naszym rynku.Trochę dziwne te wszytkie pokazane wynalazki. Dużo robionych wyłącznie dla Kellyco, więc zalecam rozwagę.I jeszcze jedno. Warto policzyć koszty. Przykład Quck Draw:Cena Kellyco 225. Koszt transportu, powiedzmy 50 USD. Na granicy VAT (znudzeni brakiem roboty celnicy tylko czekają na takie paczki). Razem 1150zł. Nie licze cła i innych opłat (za odprawę), bo i tak drożej niż u dealera w Polsce (1070). proscan
Andreos Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Od kiedy trzeba płacić vat i inne opłaty na granicy za wykrywacz kupiony indywidualnie?W 2003 znajmy przywiózł mi wykrywkę z Kanady jak każdą inną paczkę. Czyli żadnych opłat. Dlatego pytam.
Andreos Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Aha no i koszt wysyłki takiej paczki z ubezpieczeniem to 29$
ALL Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 WITAM.Pisze bo sam miałem do czynienia z opłatami za paczkę za granicy.Otóż wygląda to tak.Jeśli wykrywacz kupi ktoś z rodziny np. w USA i przepakuje w inny karton [nie oryginałfirmowy]wyśle do Polski to płaci tylko ubezpieczenie.Natomiast jeśli zamówienie było skierowane bezpośrednio do Firmy produkującej lub pośrednika, to wtedy płaci się drugie tyle co cena w katalogu czli VAT itp.Pozdrawiam ALL.
searcher Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 Witam i dzięki za odpowiedzi.Podana stronka była tylko przykładem,szukaniem jekiegoś punktu odniesienia.Do szanownych kolegów:PROSCAN-może mógłbyś zaproponować jakąs inną stronkę z wykrywkami,konkretnymi modelemi lub coś w tym rodzaju.Jako autorytet w dzidzinie,wiesz co w trawie(i nie tylko :-)) piszczy.Coś w granicach 250$..IRONRAT-wolałbym coś nowego..ALL i ANDREOS-macie rację.Jeśli ktoś w stanach wyśle wykrywacz koszt(jedyny)oscyluje w gr. 30-50$.Mam taką możliwość.Z góry dzięki.Pozdro
proscan Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Witam,Zacznę od kosztów. Do Polski miało wysyłać Kellyco, a nie ktoś" więc nie wystarczy policzyć ile za paczkę weźmie amerykańska poczta, ale ile za przesyłkę weźmie Kellyco.Nigdy od nich nie kupowałem, ale idę o zakład że 50 USD to w wariancie bardzo optymistycznym.29 USD to chyba za paczkę surface", która do Polski idzie parę miesięcy (i pod warunkiem że wujek za ameryki zaniesie ją na pocztę).Sądzę że paczka z Kellyco na 90% zostanie oclona (jakieś 3%) i od całości (tzn. razem z kosztem transportu) zostanie naliczony VAT. Bez znaczenia czy indywidualnie czy na firmę. Tak było od zawsze (od pewnej wartości celnej) z tym, że celnicy często przymykali oko bo albo mieli za dużo roboty, albo z założenia robili to wyrywkowo. Odkąd jesteśmy w UE nie mają roboty z paczkami europejskimi, więc chętniej biorą się za amerykańskie.Gdybym miał coś polecić za 250USD w Ameryce, to byłoby to oczywiście coś używanego. Ale skoro używane nie, to za kwotę 250 trudno będzie kupić wykrywacz uniwersalny. Jest sporo w tej cenie ale na monety. Te na stronie Kellyco można wziąć pod uwagę. Pamiętaj, że Kellyco nie rozprowadza wykrywaczy Tesoro, które w interesującym zakresie cenowym też mają modele godne polecenia.Dosyć niskie ceny mają tutaj:http://www.detection.com/a może tu www.metaldetector.comale nie wiem czy najniższe. Nie śledzę cen na światowych rynkach", więc trudno mi zaproponować ci jakąś szczególną okazję. Kellyco znane jest z dosyć niskich cen, ale co do uczciwości ich oferty mam pewne zastrzeżenia. Chętnie odpowiem na jakieś pytania echniczno-możliwościowe", ale na pytanie gdzie kupić" to nie czuję się właściwą osobą.proscan
IRONRAT Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Możesz jeszcze zobaczyć co oferuje Dixie Metal Detectors.Jeśli dobrze zrozumiałem sposób w jaki chcesz zorganizować zakup, to gwarancji i tak nie będziesz miał. Może jednak jakiś używany (mało) byłby lepszym rozwiązaniem. Jeśli masz kogoś na miejscu w Stanach, to możesz swobodnie skorzystać z oferty sprzętu z drugiej ręki, ale zweryfikowanego przez dealera i przez niego sprzedawanego. Ironrat
searcher Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 No dobrze Panowie..W takim układzie , co powiecie na temat Bounty Hunter Lone Star???Cena przystępna, nie wygląda też na zbyt skomplikowany i teoretycznie ma jakieś możliwości..http://www.dickssportinggoods.com/product/index.jsp?productId=1671776Proszę o opinie..
Andreos Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 ProscanZapraszam na stronę US Post.Tam jest kalkulator do obliczania kosztów przesyłki.Owszem, ktoś musi nadac, ale w tej cenie, którą podałem paczka idzie 4-10 dni. To tyle jeśli chodzi o pocztę.Ironrat ma rację. Z 250$ wiele nie uzyskasz, a mało używany jest tak samo dobry, bo i tak nie masz gwarancji na nowy. Ja osobiście nie upierałbym się przy BH, bo są kiepsko wykonane. Miałem trackera, ale chyba wszystkie są robione z tych samych materiałów. Poza tym idzie zima i może lepiej dozbierać na coś lepszego. W grudniu lub styczniu są dobre obniżki.PozdrawiamAndreos
searcher Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 Witam.To wtakim układzie może koledzy zaproponują gdzie mógłbym w Polsce kupić używany sprzęt.Czy jest takie miejsce. Może PROSCAN cosik wie.Jak już miałbym kupić, to najpierw chciałbym to widzieć, skoro używane...Narazie rozważam ...Pozdro
Rybciak Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 Czasem trafia się tani sprzęt na allegro, ale by go obejrzeć musiałbyś dojechać do sprzedającego (chyba że będzie z Twojej miejscowości). Poza tym jeśli będziesz wiedział co konkretnie chcesz kupić - możesz dać ogłoszenie w Odkrywcy (zarówno internetowym jak i papierowym)w kategorii kupię.http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=gielda&dzial=3
IRONRAT Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 Proponuję na początku przejżeć oferty sprzętu na rynku wtórnym w Stanach i wybrać mniej więcej odpowiadające twojemu budżetowi modele poszczególnych uznanych producentów. Następnie możesz poprosić ludzi na forum o porównanie tych konkretnych modeli pomiędzy sobą. Wskazany jest również kontakt z proscanem - jak wygląda potem sprawa z (odpukać) ewentualnym serwisem i dostępnością części. Jak pisał Rybciak, czasami na allegro coś się trafi.Ironrat
searcher Napisano 18 Listopad 2004 Autor Napisano 18 Listopad 2004 Witam.Od kilku dni ryje forum by wiedzieć czego chcę...i nadal wiem niewiele a może mniej niż wcześniej..Ale mam jedno zasadnicze pytanie:czy na kolorki lepiej z trybem statycznym czy dynamicznym???Jakie są opinie szanownych kolegów.Prosiłbym również o podanie przykładów wykrywaczy z dyskryminacją ststyczną..Dziękuję.Pozdro
nikt Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Witam! Na drobnicę kolorową najlepiej nadaje sie detektor dynamiczny. Nie znaczy to ,że nie mozna uzywac do tego celu detektora statycznego ,tylko że dynamiczny będzie skuteczniejszy. W danym terenie więcej monet znajdziesz dynamikiem . pozdrawiam RUTUS
searcher Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Może ktoś jeszcze chciałby wyrazić swą opinię...Proszę o przykłady wykrywek z dyskryminacją statyczną..Pozdro
Raned Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Skontaktuj się ze mną na priv, to dostaniesz cenną podpowiedź.
Bocian Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Chciałbym ostrzec Raned że takie zapraszanie na priv uznaje za reklamę na forum. Ogranicz się do dyskusji a dla reklamy jest darmowy dział w ogłoszeniach.
proscan Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Dyskryminacja statyczna: Bartek, HS-3, Loctans i wiele innych polskich wykrywaczy. Z zagranicznych to może np. Whites 6000 i 5900, cała gama wykrywaczy CSCOPE (tych nieco starszych).Inni zapewne mogą podać kolejne przykłady.proscan
Raned Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Przepraszam, ale nie mogłem patrzeć jak searcher nie może uzyskać żadnej poprawnej odpowiedzi na konkretne pytanie a adresu do siebie nie podał (czy wtedy byłaby to też reklama?).
searcher Napisano 22 Listopad 2004 Autor Napisano 22 Listopad 2004 No dobrze..A jeśli Panowie mieliby wybrać między:TESORO Silver uMAX Garrett ACE 300Bounty Hunter Lone StarTak na marginesie, to nawet nie wiem ile kosztuję dwa pierwsze..Z góry dziekiPozdro
Andreos Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Nie jestem zwolennikem tesoro, ale z takiej trójki jaką podałeś wybrałbym własnie tesoro. Inna sprawa, że do 1200 zł można kupić (2-3) polskie wykrywki, które mają lepsze parametry niż podane przez ciebie sprzęty. Jesli jednak wybierasz zachodni, chcesz szukać drobnicy i nie narzekać na jakość sprzęta, to bierz Silvera. Na płytką drobnicę super.PozdrawiamAndreos
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.