Skocz do zawartości

Kod literowy (ab) na niemieckim bagnecie

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaka fabryka oznaczała swe wyroby literowym kodem 'ab'? Kod wybity jest na niemieckim bagnecie S 84/98/34. Obok kodu nie ma żadnej końcówki roku produkcji. Jaka to fabryka?

pzdr

bjar_1
Napisano
Witaj
Kod ab - Mundlos AG ,Magdeburg Nord
W sumie jest to,a raczej była firma ,która wyprodukowała tego typu bagnetów w stosunku do całej produkcji niemieckiej jedynie 2,28% i jest to 3 wynik od końca jeżeli chodzi o udział w ynku".Masz w związku z tym niezbyt często spotykane bicia na swoim egzemplarzu.
Pzdr.
Redigor
Napisano
Dzięki! Tak myślałem że to dość rzadkie bicie - cały bagnet zdobyłem dopiero dziś ,a kiedyś miałem 'ab' z ułamanym ostrzem.
A te dwie ostatnie fabryki pod względem produkcji to jakie? :)

pzdr

bjar_1
Napisano
moge tylko potwierdzić:
Mundlos Aktien Gesselschaft Nahmaschinenfabrik, Magdeburg - Nord
a = a umlaut :)
gratulacje i pzdr
Napisano
Dwie fabryczki z mniejszym ilosciowo dorobkiem w produkcji bagnetów to;
agr - 1.71%
cqh - 1.14%
Rozkodowanie pozostawiam dla Ciebie ;-)
do poprzedniego postu- oznaczenie ab było używane w latach 39-41 i 44-45/choc musze to sprawdzic dokładnienie,bo poprostu nie mam aż takiej głowy;-(
/Co do rzadkosci i ewentualnej wartosci kolekcjonerskiej nie sugeruj się jedynie wielkoscia produkcji ,są bowiem manufaktury ,które miały znacznie wiekszy udział w rynku a bywają znacznie rzadziej spotykane w obrocie kolekcjonerskim./
Pzdr.Redigor
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie