Skocz do zawartości

Z czego jedli/pili oficerowie etc

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gnebi mnie juz od dawna nastepujace pytanie. Oficerowie i starsi podoficerowie (np zastepcy dcow plutonu) nie mieli menazek, kubkow i manierek (oficerowie kawalerii etatowo mieli niezbedniki w sakwach). Jeszcze mozna zgadnac ze w kuchniach polowych byly dla nich talerze ale przeciez pic facetowi chyba sie chcialo wiec kto i w czym nosil dla nich napoje a w menazkach bylo przewidziane przenoszenie zarcia jak nie bylo mozliwe korzystanie z kuchni podczas dnia, wiec to samo pytanie odnosnie tego. Chodzi mi o konkretne dane/instrukcje itp.

Napisano
Oficerowie i podoficerowie musieli sobie sami zapewnić te rzeczy. Mogli je sobie kupić. Żołnierzom wydawano je z przydziału. Nie wiem, czy w mobilizacji, i im nie przydzielano tych rzeczy, ale do mobilizacji sądzę, że tak było.
Napisano
Ordynansow jako takich oficerow mlodszych tzn porucznikow i kapitanow skasowano poznym 1938 czy wczesnym 1939. Starsi podoficerowie nigdy ich nie mieli. Wiec to sprawy nie rozwiazuje. W instrukcji noszenia, pakowania, troczenia etc kawalerii nic nie ma o takich rzeczach. Czy przez 'torba meldunkowa' rozumiemy 'torba oficerska'? Jezeli tak to nie bardzo widze jak mozna w tym nosic normalna manierke a o 'manierce oficerskiej' nigdy nie slyszalem. Hmmmmm.....a skad informacje na ten temat jezeli mozna sie zapytac?

Ale dzieki za pomysly:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie