Skocz do zawartości

Radzieckie okręty na Zalewie Zegrzyńskim

Marek T

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Czy ktokolwiek z uczestników tego Forum wie cokolwiek na temat flotylli radzieckich okrętów, która w 1944 roku została zwodowana w rejonie Dęblina? Poszło wówczas na wodę ponad 100(!) okrętów.
Okręty tej flotylli w 1944 roku zdobywały Zegrze i Serock. Największy pożytek mieli - nawiasem mówiąc - z dawnych polskich kutrów uzbrojonych, które po 1939 roku wcielili do służby.
Napisano
We wspomnieniach dowódcy Flotylli Dnieprzańskiej.
Potem okręty koleją przerzucili na Odrę i stamtąd kanałami poszzły ma Szprewę.
Napisano
Drogi Marku,

Zalew Zegrzyński utworzono w roku 1963. Jest więc niemożliwe, żeby w 1944 działała na nim jakakolwiek flotylla.
Co najwyżej okręty, o których wspominasz mogły działać na Narwi /lub Bugo-Narwi jak ten odcinek rzeki niektórzy nazywają/, ale nie na Zalewie.
Napisano
Masz rację - było to z pewnościa na Bugo-Narwi.
Tak to jest, gdy się zaczyna mówić o rzeczach znanych bardzo pobieżnie. Nie orientuję się specjalnie w historii inżynierii wodnej w Polsce (choć z pewnością powinienem).

Ale trzy rzeczy są pewne: radzieckie okręty, Zegrze i Serock.
Napisano
Przy okazji tego tematu popołudnie spędziłem kopiąc w piwnicy - i dokopałem się do ksiązki, która to opisuje. Trochę wyszło jak w opowieści o Moskwie i rozdawanych samochodach, ale (jak napisałem wyżej) okręty, Zegrze i Serock dalej występują w tej opowieści. Być może nieco usprawiedliwi mnie fakt, że ostatni raz książkę trzymałem w rękach prawie 20 lat temu.

V. V. Grigoriew [i]I korabli szturmowali Berlin[/i] Wojenizdat 1984, str. 174 i dalsze:
1. Latem 1944 postanowiono, że okręty 1-ej Brygady Flotylli Dnieprzańskiej zostaną załadowane w Pińsku, a zwodowane w Dęblinie, natomiast 2-ej Brygady - załadowane w Mozyrzu i zwodowane w Brześciu, na Bugu. 1-sza Brygada miała działać na odcinku Wisły między Puławami i Warszawą.
2. Gdy wojska radzieckie doszły do Wisły w rejonie Dęblina okazało się, że ukształtowanie brzegu nie pozwalało doprowadzić czasowej linii kolejowej na tyle blisko rzeki, że można było by wodować okręty. Dlatego w pierwszej dekadzie sierpnia postanowiono zwodować okręty nie na Wiśle, ale na Bugu, na odcinku między Małkinią a Treblinką. 25 sierpnia zakończono załadunek okrętów w Pińsku, a w międzyczasie do brzegu pod Małkinią doprowadzono około 1,5 km tymczasowej linii kolejowej.
3. Głowny transport z okrętami wyszedł z Pińska 4 września. Punkt dowodzenia Flotylli urządzono w dworku niedaleko Małkini. Niestety, nie wiem, kiedy transporty doszły do Małkini. W każdym razie samo zwodowanie przeszło bez większych problemów. Kutry opancerzone dwuwieżowe (tj. typu 1124) odesłano z powrotem do Pińska - miały za duże zanurzenie.
4. Problemem okazało się przebazowanie okrętów do ujścia Bugu: po drodze trzeba było pokonać 93 płycizny (mniej więcej co kilometr) oraz znajdujące się tuz poniżej miejsca wodowania resztki mostu, zagradzające nurt. Ostatecznie 15 października Flotylla znalazła się w rejonie linii frontu. W jej składzie znajdowały sie 24 kutry opancerzone, oddział kutrów plot (częściowo przezbrojonych w wyrzutnie RS), pływająca bateria artyleryjska i inne - łącznie 104 okręty.
5. Do zajęcia Serocka sformowano oddział 13 okrętów złożony z dwóch eks-polskich kutrów uzbrojonych (BKA-36 i BKA-37) i kutrów plot. przezbrojonych w wyrzutnie RS; okręty wspóldziałały z wojskami lądowymi podchodzącymi pod Serock od północy. W zajęciu miasta uczestniczył oddział marynarzy, wysadzony z okrętów.
6. 22 października okręty Flotylli wspierały ogniem dział i RS radzieckie wojska nacierające na Zegrze. Potem jeszcze kilkakrotnie wysadzały desanty (m.in. w rejnie miejscowości Komornica) i udzielały wsparcia ogniowego (np. pod m. Dębe).
7. Podczas tych działań Flotylla stacjonowała w zdobywanych wcześniej punktach opory przeciwnika, również w Serocku i Zegrzu. W połowie grudnia, wobec pojawienia się lodu, okręty zaprzestały działań. Grigoriew pisze wyraźnie [i]... dnieprowcom nie przyszło walczyć na Wisle o Warszawę ...[/i].
8. W styczniu (?) 1945 roku Flotylla przeszła do Modlina. Wiadomo już było, że Flotylla zostanie przerzucona na teren Niemiec. 17 marca, po ustąpieniu lodów, Flotylla rozpoczęła marsz na zachód. 6 kwietnia okręty doszły do Kostrzynia.
9. Sześć BKA (ze skłądu Flotylli) odłączono od reszty: popłynęły w dół Wisły, do Gdańska i tam weszły w skład Floty Bałtyckiej.

Tyle udało mi się naprędce przenieść z rosyjskiego tekstu. Niestety, książka w niektórych momentach jest nieprecyzyjna i stąd pewne znaki zapytania.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek komentarze i dodatkowe informacje.
Napisano
Witaj Marku

wszystko się zgadza co podałeś , popołudniu będę miał więcej czasu to może podam więcej informacji. Posiadam książeczkę opisującą szlak bojowy tej jednostki Okręty pod Reichstagiem" , faktycznie jednostki te ze względu na niski stan wody były wodowane w okolicy Treblinki , zbudowano specjalną drogę od torów do rzeki na brzegu której montowano i wodowano flotyllę . Dalej popłyneła na Serock.

Pozdrawiam
Napisano
Tak - były chyba dwie książki o tej Flotylli.
Ja mam wspomnienia dowódcy z serii Wojennyje memuary", a Ty chyba taką niewielką (format coś w rodzaju B6), opisującą ogólnie szlak bojowy Flotylli.
Napisano
Moja jest z serii Tygrys autorstwa Andrzeja Kuczery i Jana Wiesława Żminko . Faktycznie opisuje szlak bojowy Dnieprzańskiej Flotylli Wojennej od czasu wydobycia i remontu polskich jednostek do działań w Berlinie.
Napisano
Są tu również wspomnienia u mnie w stopniu admirał Grigoriew
. Wspomina że w połowie drogi do Modlina zostali zatrzymani rozkazem dowódcy 1 Frontu Białoruskiego było to 29 października , początkowo bazowali w pobliżu frontu ostrzeliwując Niemców z artylerii . Zimę spędzili na Bugu na głębokich tyłach wojsk , wynika z tego że nie mogli brać udziału w walkach o Modlin w styczniu.Głównie skupia się na przebyciu 93 km od Małkini Górnej do Serocka a to z powodu ok 100 mielizn które zespół musiał przebyć , co ciekawe używali drewnianych kołowrotów do przeciągania okrętów przez mielizny jak również ciągników. Podam jeszcze skład :
30 kutrów uzbrojonych, 8 kanonierek, 3 baterie pływające , 1 bateria pływająca przeciwlotnicza, 7 kutrów dozorowych, 30 kutrów trałowych , 4 kutry minowe, 20 kutrów przeciwlotniczych, razem 103 jednostki, dodatkowo 30 półgliserów. To jest skład całej Flotylli Dnieprzańskiej i teraz jest nowy problem , nie wydaje mi się żeby cała flotylla została przerzucona na Bug koło Małkini, napewno część jednostek pozostała na Pinie szczególnie te minowe i trałowe.

pozdrawiam
Napisano
Janik - spróbuj jeszcze poczytać Twoje książki na ten temat. Może uda się między wieszami wyczytać jakieś informacje dotyczące lokalizacji miejsca spuszczenia okrętów na wodę lub cokolwiek innego.
Napisano
http://malkiniagorna.pl/mapa/index.php

Pogrzebałem w internecie i to jest strona z mapką tej miejscowości jest linia kolejowa i korzystny układ ulic wiodący do rzeki , chyba taki sam układ był w 1944 roku.
Napisano
Nie wiem na ile Ci to się przyda ale wyczytałem że te wspomnienia ukazały się w Banderze" nr 18 z 1987 roku , może tam coś dokładnie pisze , o ile masz dostęp do tego numeru . U mnie niestety pustynia w tego typu publikacjach.

Pozdrawiam
Napisano
Witam,
Jestem mieszkancem Małkni i pragne wtracic swoje trzy grosze.
Plan ulic i owszem byl taki sam ale rzeka bug jest rzeka bardzo sie wijaca i w tym czasie mogla biec troche inaczej niz dzisiaj. Jednego jestem pewien wiem gdzie sa fragmenty starego mostu o ktory zagradzal droge. Jest takie miejsce niedaleko mnie nad bugiem gdzie smialo mozna by zwodowac takie lodzie. jest ono oddalone od stacji ok. 3km. Obecnie jestem po za domem i jak wroce porozmawiam z ludzmi moze ktos cos wie. Potrwierdzeniem ksiazkowych wywodow moze byc fakt zatopienia w odleglosci 10km w od Malknini, w Broku barki tuz za mostem w Broku. Przy niskich poziomach wystaja jej kominy. Niewiem jak dawno tam lezy ale jest tam napewno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie