Skocz do zawartości

Sturmpanzer IV Brummbär

POLI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na terenie Wrocławia istniała fabryka Famo, gdzie produkowano wymienione powyzej Wespe". Zabrakło 105 mm haubic, to można na kadłubie Pz.II postawić przeciwlotnicze działko kal. 20 mm , zabrakło płyt pancernych to bedzie gołe" Wespe. Bo potrzeba matką wynalazków.
Były vierlingi na podwoziu T 34, wieża Pz.IV na podwoziu Bergepanther itd... sami zapewne znacie dziesiątki różnego rodzaju zaskakujących kompilacji. Może nie jest to mnożenie bytów?
Napisano
Marku,
Bytow nie kreuje.Dopasowalem dwojke" do dzialka x 38.A ze w pobyt we Wroclawiu Ausf J(22 sztuki zbudowane w 1942 z czego co najmniej jedna przebudowano na Bergepanzer - swoja droga - zdjecie tego pojazdu jest tak wyretuszowane, ze az trudno uwiezyc, ze jest prawdziwe), czy Ausf H badz M (ktore nie wyszly poza faze prototypow).Luchsow zbudowano najwiecej i najpozniej.Dlatego mysle, ze te dwojki to byly Luchsy.Oczywiscie o ile autor napisal prawde.
Jesli chodzi o Wespe, to autor uzyl pojecia UNgepanzerte" - nieopancerzony.Moze rzeczywiscie o nia chodzi majac na uwadze to , o czy napisal kol.Mirek, czyli o zakladach FAMO.
Czy piszac o StuG'ach na bazie III miales na mysli te wycofywane z frontu III Ausf M ktore przebudowano na StuG'i III Ausf G?Szczerze mowiac mysle, ze autorowi chodzilo w stare StuG'i z krotka 7.5cm.Moge sie mylic rzecz jasna.
I jeszcze krotka polemika z kol.Mirkiem - jaki sens mialoby mintowanie 2cm FlaK 38 w nadwoziu Wespe?Mozliwy kat wychylenia w poziomie to tylko 17 stopni w kazda ze stron.Dla haubicy akurat, dla PaK'a - da sie przezyc, ale dla szybkostrzelnego i malokalibrowego FlaK'a?Wybacz - nonsens.I jeszcze powiedz mi co masz na mysli piszac ..."gole Wespe", bo niekoniecznie rozumiem.Wespe pozbawione nadbudowy?Tylko laweta haubicy zamontowana na podwoziu?No - nie wiem.W sumie mozliwe.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

w wyżej wymienionych zakładach famo powstału dużo sprzętu na potrzeby wojny oraz pużniej obrony festung breslau
min powstawały tam goliaty oraz 20 marca wszedł do walk pociąg pancerny Porsel tam skonstruowany , także możliwosci tego zakładu były spore i mogły powstawać różne hybrydy sprzętu pancernego

pzdr
Napisano
Przecież flak 38 były montowane prowizorycznie na Blitzach Merc.3000 ,seryjnie np. na SdKfz 11 ,więc myślę, że i na
gołych Wespe" (kol.Mirek miał tu na myśli zapewne podwozie Pz.II wczesnych wersji) teoretyzując można było bez problemu zamontować dwucentymetrowego flaka".Ale ja w tym wątku troszkę się pogubiłem, o jakim fahrzeugu mówimy.
A ,że Niemcy na koniec wojny zapomnieli o swojej ie-
mieckiej solidności" może świadczyć fakt, że w bitwie o Berlin brały udział panzery ,które zeszły z taśmy i walczyły bez kamuflarza.
Napisano
Flakpanzer 38(t) Gepard.Piękna maszyna.Roboty tyle co z np
Marder III M (chyba nawet mniej ),ale podwozia szkoda ,bo
jak wspomniałem wyżej, można było małokalibrowe flaki montować na ciężarówkach z prowizorycznym opancerzeniem,
a na podw. gąsienicowe dawać armaty p-panc.
Pzdr.Jarek
Napisano
j-35,
Wlasnie dlatego nie wierze w montowanie FlaK'a na podwozia
dwojek"...Ale te nieopancerzone 10.5cm to rzeczywiscie mogly byc Wespe pozbawione nadbudowy.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie