Mirosław Jastrzebski Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Na terenie Wrocławia istniała fabryka Famo, gdzie produkowano wymienione powyzej Wespe". Zabrakło 105 mm haubic, to można na kadłubie Pz.II postawić przeciwlotnicze działko kal. 20 mm , zabrakło płyt pancernych to bedzie gołe" Wespe. Bo potrzeba matką wynalazków. Były vierlingi na podwoziu T 34, wieża Pz.IV na podwoziu Bergepanther itd... sami zapewne znacie dziesiątki różnego rodzaju zaskakujących kompilacji. Może nie jest to mnożenie bytów?
Grendel Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Marku,Bytow nie kreuje.Dopasowalem dwojke" do dzialka x 38.A ze w pobyt we Wroclawiu Ausf J(22 sztuki zbudowane w 1942 z czego co najmniej jedna przebudowano na Bergepanzer - swoja droga - zdjecie tego pojazdu jest tak wyretuszowane, ze az trudno uwiezyc, ze jest prawdziwe), czy Ausf H badz M (ktore nie wyszly poza faze prototypow).Luchsow zbudowano najwiecej i najpozniej.Dlatego mysle, ze te dwojki to byly Luchsy.Oczywiscie o ile autor napisal prawde.Jesli chodzi o Wespe, to autor uzyl pojecia UNgepanzerte" - nieopancerzony.Moze rzeczywiscie o nia chodzi majac na uwadze to , o czy napisal kol.Mirek, czyli o zakladach FAMO.Czy piszac o StuG'ach na bazie III miales na mysli te wycofywane z frontu III Ausf M ktore przebudowano na StuG'i III Ausf G?Szczerze mowiac mysle, ze autorowi chodzilo w stare StuG'i z krotka 7.5cm.Moge sie mylic rzecz jasna.I jeszcze krotka polemika z kol.Mirkiem - jaki sens mialoby mintowanie 2cm FlaK 38 w nadwoziu Wespe?Mozliwy kat wychylenia w poziomie to tylko 17 stopni w kazda ze stron.Dla haubicy akurat, dla PaK'a - da sie przezyc, ale dla szybkostrzelnego i malokalibrowego FlaK'a?Wybacz - nonsens.I jeszcze powiedz mi co masz na mysli piszac ..."gole Wespe", bo niekoniecznie rozumiem.Wespe pozbawione nadbudowy?Tylko laweta haubicy zamontowana na podwoziu?No - nie wiem.W sumie mozliwe.PozdrowieniaGrendel
Mirosław Jastrzebski Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 W obu przypadkach punktem wyjścia jest podwozie Pz.II. Gołe" Wespe - bez płyt pancernych tworzących osłonę działa i obsługi. Flak także z osłoną pozwalającą, wykorzystać możliwości p/lot działka. Przepraszam za brak precyzji.
Grendel Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 We Flak na obrotowej oslonie i z opancerzeniem nie wierze - za duzy klopot w stosunku do zysku.Wracam do pracy.Grendel
marecki. Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 w wyżej wymienionych zakładach famo powstału dużo sprzętu na potrzeby wojny oraz pużniej obrony festung breslau min powstawały tam goliaty oraz 20 marca wszedł do walk pociąg pancerny Porsel tam skonstruowany , także możliwosci tego zakładu były spore i mogły powstawać różne hybrydy sprzętu pancernegopzdr
j35 Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Przecież flak 38 były montowane prowizorycznie na Blitzach Merc.3000 ,seryjnie np. na SdKfz 11 ,więc myślę, że i na gołych Wespe" (kol.Mirek miał tu na myśli zapewne podwozie Pz.II wczesnych wersji) teoretyzując można było bez problemu zamontować dwucentymetrowego flaka".Ale ja w tym wątku troszkę się pogubiłem, o jakim fahrzeugu mówimy.A ,że Niemcy na koniec wojny zapomnieli o swojej ie-mieckiej solidności" może świadczyć fakt, że w bitwie o Berlin brały udział panzery ,które zeszły z taśmy i walczyły bez kamuflarza.
Mirosław Jastrzebski Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Na podwoziu Pz.38(t) montowano flak 38 - dużo roboty , mały zysk. A jednak. Temat nam się rozwinął jak zwykle. A ogólnie rzecz dotyczy fahrzeugów" jeżdżących po festung Breslau.
j35 Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Flakpanzer 38(t) Gepard.Piękna maszyna.Roboty tyle co z npMarder III M (chyba nawet mniej ),ale podwozia szkoda ,bojak wspomniałem wyżej, można było małokalibrowe flaki montować na ciężarówkach z prowizorycznym opancerzeniem,a na podw. gąsienicowe dawać armaty p-panc. Pzdr.Jarek
Grendel Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 j-35,Wlasnie dlatego nie wierze w montowanie FlaK'a na podwoziadwojek"...Ale te nieopancerzone 10.5cm to rzeczywiscie mogly byc Wespe pozbawione nadbudowy.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Tak, czy owak - bez zdjec, to tylko czyste spekulacje.Grendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.