Skocz do zawartości
  • 0

dziwny zamek....

Jadzia

Pytanie

Napisano

Witam,
zaintrygowała mnie aukcja na allegro, na której ktoś sprzedaje taki oto karabin. (zdjecie obok)
Moje pytanie brzmi: co ta za zamek. czy jest to jakas rzadka ale znana Wam wersja, czy radosna twórczość?
Podaję link do aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33123491 góry dziękuję za odzew.
pozdrawiam
Jadzia

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego dospawał dlatego że jeżeli zamek jest skorodowany bardzo ciężko jest go naciągnąć(iglica się blokuje w zamku,tarcie zamek -kurek itp) i stąd wieksza dżwignia w postaci dospawania a ta kulka to jest chyba z ogrodzenia ozdoba zakończenie bo stalową kulkę z łożyska chyba trudno przyspawac chyba że gazowo .Może faktycznie ktoś chciał go uruchomić i może na sarenkę ruszyć.Ciekawe jakby gość
wyglądał po oddaniu strzału jakby mu ogniem ogniem rzygnęło
od strony zamka (nieszczelność).pozdrawiam takie są moje wyobrażenia na ten temat
Napisano
Fido kłusole to kretyni ale chyba nie do tego stopnia zeby strzelać z takiego czegoś chyba że miał zapedy samobujcze :-{)
Napisano
czyjaś radosna twórczość, mogło być tak jak pisze fido,tym bardziej,że ze zdjęcia wynika,że jest mniej skorodowana niż reszta zamka, osobiście spotkałem się z czymś bardzo podobnym w przypadku zamka do mosinka.
ja bym se to tak zostawił.jako ciekawostkę:)
nota bene, co ma wspólnego kłusownik z owym zankiem?- pytam
bo mnie ciekawość gnębi...
z pozdr. WoNs
Napisano

Witam,
zaintrygowała mnie aukcja na allegro, na której ktoś sprzedaje taki oto karabin. (zdjecie obok)
Moje pytanie brzmi: co ta za zamek. czy jest to jakas rzadka ale znana Wam wersja, czy radosna twórczość?
Podaję link do aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33123491 góry dziękuję za odzew.
pozdrawiam
Jadzia

Napisano
no bez żartów cudowna broń dla słabełuszy.stan rączki a reszty, obróbka.Podejrzewam że ktoś próbował ruszyc zamek
młotkiem i pękła rączka (sam tak kiedyś zrobiłem).pozdrówka dla twórcy.No chyba że się mylę:-)))))
Napisano
jest to jedyna w swoim rodzaju wersja zamka mausera wyprodukowana w jednym i prawdopodobnie także jedynym egzemplarzu i warte to musi być nieprawdopodobnie wiele takich jednych złotówek!!!...Prawdziwy unikat!!!
Napisano
Nie no widzę, że rączka jest mocno przerobiona, ale zastanawiałem się czy ktoś nie zmontował tego w jakimś konkretnym celu? Ale jakim? W każdym razie śmiesznie wyglada:)
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Bardzo dużo mauserów było wykorzystywanych do polowań - i ten prawdopodobnie także ale czy nie przyszło wam do głowy że mógł być dostosowany dla osoby pozbawionej palców u prawej ręki. Takich osób nie brakowało po II wojnie
Napisano
Raczka dorabiana współcześnie,bardziej rozsadne byłoby przyspawanie tego co sie ułamało, ale moze ktoś znalazł z ułamaną raczka i dorobił.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie