Anna Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Rumburak, bądź też Burak - uspokój się. Gdyby nie ten Bigos, którego tak krytykujesz to niebyłoby żadnej inscenizacji na terenie województwa lubuskiego. Podkreślam ŻADNEJ !!!!!!!!!! I to ani w Cigacicach, ani w Borysznie... Nie było by też Zlotu Pojazdów Militarnych w Boryszynie, ani filmu Cigacice 1945". Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz bardzo wielkie doświadczenie z organizacji takich imprez i że jesteś bardzo, ale to bardzo uświadomiony z przepisami obowiązującymi w tym kraju... Gratuluję znajmości przepisów. Co do kwestii umieszczenia widowni na wale, to uważam, że to genialny pomysł - widownia była umieszczona stosunkowo wyżej od widowiska i każdy miał wgląd przebieg imprezy i to znacznie lepszy niż na innych tego typu imprezach. Co to potknięć... No cóż każdemu się zdarza, w szczególności gdy impreza ubiegłej zimy miała budżet bodaj w wysokości 1.000 złotych. Ja na imprezie w Cigacicach będę, bo to nietypowa rzecz by organizować tego imprezy w Polsce z tak małym budżetem. Organizatorom należy się chwała za ich samozaparcie...Więc przestań krytkować i sam coś zrób..
Rumburak Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Droga Anno, przecież zdałem jedynie ralację z imprezy, zachęcając do przyjazdu do Cigacic, a ty mnie obrażasz pisząc do mnie burak. Nie jestem organizatorem tego typu imprez, ale kilka już widziałem stąd ta ocena bitwy Cigacickiej. A jedyny problem w tym, że osobiście że mnie osobiście dotknęło zachowanie pana organizatora i było ono niedpouszczalne, nie podważając jego zasług organizacyjnych.
marek123 Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Anno swiete slowa wiem co to jest organizowanie imprez za 1000 zl Mój ojciec organizował w zeszlym roku zlot pojazdow militarnych w Odolanowie !!!!!!!! budzecik skromniutki a koszty potezne (ubezpieczenie,ochrona,paliwo, telefony itd)a i tak nikt nie umie tego wysilku docenic :(
Fall Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 a impreza itak zamknietaczysta propagandowka i reklamowka dla organizujacych...w inscenizacji nie beda mogly uczestniczyc niezrzeszone pojedyncze osoby, reenaktorzy"a dla grup rekonstrukcyjnych:rak wolnych miejsc"ciekawe podejscie do reenactingupoz Fall
jazlowiak Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Myślę chyba, że nie ma problemu, 30 stycznia w Chełmnie jest superoska impreza. Więc wybór dokonany. No w każdym razie w moim przypadku.
Boruta Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Czy w Chełmnie (którym?)też będą coś odtwarzać?Pozdrawiam
robGD Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Podaj dokładniejsze szczegóły tej imprezy. Pozdro
robGD Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Podaj dokładniejsze szczegóły tej imprezy. Pozdro
jazlowiak Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Wieści na dzień dzisiejszy. Impreza jest 30 stycznia w Chełmnie, robi ja ekipa spod Krojant. Broń ma być z Łodzi. Efekty robią spece z Torunia. Będzie Rosi", nasz PAk 37 strzelający. Tyle wiem.
kwojtek Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Napiszcie proszę, więcej szczegółów, które Chełmno (pod Łodzią?), o której godzinie, gdzie?PozdrawiamW.
Boruta Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Kulmhof odpada.Pozdrawiam.P.S Raczej coś pod Warszawą ;-))
akagi Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Panowie, geografia sie kłania.Chełmno między Toruniem a Świeciem. Zresztą Paweł napisał wprost , że robi to ekipa spod Krojant, więc chyba łatwo skojarzyć, że robi w okolicy:)))))))))))))))))))))
kwojtek Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 Szkoda tylko, że jedni obrazili się na drugich a ci drudzy stwarzają przeszkody dla tych pierwszych.ucierpi tylko widowisko! Czy w Cigacicach nie chcieli Rosi" i PAKa? Czy tą są jakieś Wasze wewnętrzne tarcia?Życzę sobie i wszystkim aby kiedyś można było obejrzeć prawdziwie duże widowisko.PozdrawiamW.
Hansdekawka Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 FALL - czy zastanawiałeś się nad problemami związanymi z organizacją takiej imprezy???Jeśli nie (a chyba raczej nie) to zastanów się nad tym,że:Zjadą się ludzie.Wiadomo gadają z sobą cały wieczór,a do tego używają wody rozmownej" lub przynajmniej zlocistego napoju (ale to nieważne).Następnie uczestniczą w inscenizacji.I co? np. Ty Fall podczas imprezy łamiesz nogę(jest to możliwe),zabiera Cię pogotowie a od Ciebie ZIONIECHARĄ - i co dalej???Albo - wyobraź sobie,że to ty organizujesz inscenizację batalistyczną i jakiś nawalony (np Fall) łamie nogę.I co? Ty jako organizator masz DURCHFALL,i to fest.Podobnych i innych problemów,za które organizator nadstawiaswój łeb jest jeszcze wielkie mnóstwo.Pogadaj sobie z ludźmi,którzy to przeszli,lub sam coś zorganizuj a zrozumiesz (chyba) czym to grozi.Dlatego właśnie Cigacice 2005 są imprezą tzw zamkniętą"Mogą w niej uczestniczyć ludzie znani LTRH,bo wiadomo czego można się po nich spodziewać. Rok temu na Cigacicach 2004 byłem widzem i wcześniej nie miałem nic wspólnego z Grupami Rekonstrukcji Histotycznych.W Boryszynie już uczestniczyłem.W Cigacicach 2005 też uczestniczę.A więc można.Tylko trzeba chcieć.Więc nie marudź już bo wstyd.I albo do roboty, albo daj se 200.Pozdrawiam, Hansdekawka.
powers Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 Do kolegi kwojtka.Nikt na nikogo się nie obraża , tylko nie wiem w jakich realiach kolega funkcjonuje. Niestety wszystko kosztuje. Koledzy z LGRH organizują Cigacice dzięki dobrej woli wielu ludzi i przy ograniczonych środkach finansowych. Nas jako Aufklarungs-Abteilung 7 każdorazowe zabranie w pole PAK`a kosztuje określone pieniądze. Pomnożyć to razy x imprez w ciągu roku , robi się z tego niezła sumka (chodzi o koszta transportu). Niestety musimy wybierać imprezy. Jeśli organizator imprezy w Chełmnie zaproponował refundację kosztów, zdecydowaliśmy o tym że PAk jedzie tam , a nie do Cigacic. To samo dotyczy Rosi" i każdego innego sprzętu. Transport i eksploatacja kosztują, kolego. Do tego dochodzą remonty i zakup nowch części , czy wyposażenia. Każda impreza to negocjacje z organizatorami w sprawie zwrotu kosztów , bądź ich części. Niestety nie stać nas na wiele rzeczy. Taka jest prawda. Co do dużej imprezy....wpadnij na Bzurę w tym roku.pozdrawiamAufklarungs-Abteilung 7 der 4.Panzer-Divisionpodoficer prasowyobergefreiter Marcin powers" Pałka
kwojtek Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 Powers,Zdaję sobie sprawę z kosztów, tylko czytając to forum można odneść takie wrażenie (chyba nie jestem w tym wyjątkiem), że pewne grupy nie mogą się dogadać. Byłem już 2 razy na Bzurze i jestem pełen podziwu jak ośnie" ta impreza. Ale jest to nadal jedyna taka duża impreza w Polsce. Natomiast znów pomijając koszty sprowadzania sprzętu, uczestnictwo większej grupy osób w jedej imprezie np zimowej, zyskałoby na atrakcyjności.Tak więc jeszcze raz życzę Tobie, sobie i wszystkim jeszcze jednej tak dużej imprezy jak Bzura czy Powstanie.PS. oraz sponsorów, zwrotu kosztów i życzliwosci innychPozdrawiamW.
Filbert Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Gwoli wyjaśnienia!!! Impreza zamknięta nie oznacza wcale że nie można na nią przyjechać. W brew przeciwnie, zapraszamy wszystkich chętnych także umundurowanych w dowolny sposób;) Wyjaśnienia wymaga jednak co innego. Subtelna różnica między ZLOTEM a INSCENIZACJĄ BATALISTYCZNĄ. Zlot mianowicie ma charakter otwarty gdzie grupa ludzi spotyka się towarzysko by się zaprezentować np. w zrekonstruowanym mundurze. Inscenizacja batalistyczna to co innego. Tutaj mamy do czynienia z dynamicznym pokazem z użyciem środków pozoracji pola walki i ciężkiego sprzętu. Wielu oddanych sprawie ludzi od wielu miesięcy przygotowuje widowisko! Zarówno formalnie jak i w terenie. Jako organizatorzy chcemy uniknąć nieporozumień i bałaganu panującego na wielu podobnych imprezach w stylu pospolitego ruszenia. Wszyscy uczestnicy inscenizacji muszą być odpowiednio wcześniej zgłoszeni, ubezpieczeni i zakwaterowani. Wszyscy tez wykonali, wykonują i będą musieli wykonać określoną pracę. Mają także przydzielone wcześniej zadania. Tak więc tak zwani woli strzelcy w pokazie po prostu nie wystąpią bo nie ma takiej możliwości nie dla tego że woleli byśmy 200 a nie 100 statystów ale głównie z tego powodu ze nikt z organizatorów nie weźmie na siebie odpowiedzialności za ewentualny wypadek lub nie właściwe zachowanie uczestnika. Wszyscy uczestnicy, organizatorzy jak i służba porządkowa będzie odpowiedni oznaczona by uniknąć nieporozumień, jak i nie autoryzowanych wywiadów które mogą zaszkodzić ruchowi rekonstrukcyjnemu w Polsce.Myślę ze wszyscy dobrze rozumieją o co chodzi. ABY JEDNAK WYJŚĆ NA PRZECIW OCZEKIWANIOM KOLEGÓW REKONSTRUKTORÓW KTÓRZY NIE WEZMĄ UDZIAŁU W INSCENIZACJI A POJAWIĄ SIĘ NA IMPREZIE, PRZYGOTUJEMY WYDZIELONY TEREN W POBLIŻU MIEJSCA INSCENIZACJI, GDZIE BĘDZIE MOŻNA ZINTEGROWAĆ SIĘ PRZY OGNISKU I ZAPREZENTOWAĆ SIĘ W SWOIM UMUNDUROWANIU.;)!!! Wszystkie informacje (co, gdzie, kiedy i dla czego) będzie można otrzymać w punkcie informacyjnym który będzie umieszczony w miejscu którego nie sposób będzie nie zauważyć. Pozdrawiam wszystkich kolegów z LTRH, TPF, sympatyków oraz wszystkich innych którzy pomagają w organizacji całego przedsięwzięcia. Zapraszamy także wszystkich serdecznie w charakterze widzów jak i zachęcamy kolegów z grup rekonstrukcyjnych do spotkania i integracji . Sekretarz LTRH.
danielcio Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 to mam już przyjechać w mundurze czy przebiore się na miejscu??:))fajnie, to bedzie mój pierwszy pokaz mundurowy....
Rumburak Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Hurra! Jadę do Cigacic! Nie umunduruję się, ale pewnie będę fotopstrykował całą akcję! Hurra! A do tego pani, która wiezie moją pupcię na rekonstrukcję, jest super piękna! I mądra! Każdy oddział rekon. chciałby mieć taką sanitariuszkę, ale ona niestety nie rekonstruktorka :-(
Boruta Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 To trzeba z niej zrobić, jak to się fachowo mówi: wciągnąć na członka" ;-)).Pozdrawiam
jczarkowski Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 WitamZapraszam na fotki z imprezy w Cigacicach[usuniety link reklama]Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 21:52 29-01-2005
Wolfgang Kurz Napisano 29 Styczeń 2005 Autor Napisano 29 Styczeń 2005 Jczarkowski, jaką przewidziałeś prowizję ze sprzedaży płyt na aukcji dla osób ze zdjęć i dla LTRH?
Anaba Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Ludzieeeeeeee!Kochany Bocianie, prosimy :)PzdrAnaba
Panzergrenadier Napisano 30 Styczeń 2005 Napisano 30 Styczeń 2005 A ja miałem być dziś w Chelmnie i się rozchorowałem :(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.