Skocz do zawartości

Jak zrobić by strzelal ślepymi czyli kar98 i mg38/42???

marek123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No wlasnie jak to jest z tym sprzetem zaciekawilo mnie nad bzura to ze strzelały 2-3 mgolce i kilkanaście karabinow typu ka98!POCISKAMI ŚLEPYMI! Jak to przerobic by sie lepiej bawić:)
pzdr
Napisano
Witam!!
Jest tylko takie jedno ale... w naszym pięknym państwie amunicja ślepa, za wyjatkiem tej o kalibrze do 6mm podlega juz pod paragraf, ponieważ występują tu istotne elementy amunicji takie jak spłonka i ładunek prochu strzelniczego, na czego posiadanie potrzebne jest pozwolenie....
Pozdarwiam!!!

Greg
Napisano
A jeszcze jedno.... wszytko to podpada pod przerabianie broni..... za co tez jest paragraf:))
Tutaj są przepisy http://www.mts.org.pl/prawo.html
Pozdarwiam!!!

Greg
Napisano
bylem na bzurze i trzymałem takie ślepaki w reku. niektorzy dostali kbk i kb od organizatorów (+ kilkanaście sztuk ammo ślepej). z tego co slyszlem jest to amunicja jugolska :-) produkowana do dzis
Napisano
Czyli na 6mm ślepą i broń do takowej nie trzeba pozwolenia?
Byłem w Czechach i mogłem kupić kopię P38 na hukowe 8mm, czy te są legalne?
W końcu pasuje też do nich amunicja gazowa?
Napisano
Nie, takie repliki również są nielegalne właśnie m.in z tego powodu że pasuje do nich ammo 8mm.

Poza tym posiadają istotne elementy broni... zamek z iglicą działa na tej samej zasadzie co prawdziwa broń!
Praktycznie jedyną różnicą jest tu zabolcowana lufa.
Podkreślam PRAKTYCZNIE, czymś jeszcze te repliki się różnia od normalnej broni ale teraz nie powiem bo po prostu nie wiem.

Pzdr
Anaba
Napisano
wg mnie nic nie trzeba przerabiac. Musisz tylko dobrac odpowiednia mauserowska amunicje, bo sa 2 typy : metalowa luska z drewnianym czubem wygladajce jak cwiczebne i cale metalowe z zaginane - cos a la 6mm. chodzi o to by po strzelaniu seriami lufa sie nie zapchala. Tylko sa 2 problemy: zauwaz jaka szybkostrzelnosc ma mg-ieta. Na sama ammo wydasz majatek. A pozatym w tych slepych nie zawsze zbijaja splonki. Nie wiem czy to ze staosci czy jakosci wykonania(na luskach byly lata od ok. 66 do 75)a co zatym idzie zaciecia beda czeste. A pozatym jak wyjasnisz sprawe policji ze masz sprawna mg??? :))) Czemu mamy takie je..niete przepisy?????? czemu????
Napisano
Nie zawsze zbija splonki, bo w normalnym naboju pocisk klinuje sie w lufie - czego nie ma przy zaginianych" i drewniakach" - w zwiazku z czym luska minimalnie dalej wlatuje do komory - problem - iglica bije za slabo
poz Fall
Napisano
Do strzelania ślepą amunicja z Mg stosowano specjalnie do tego celu przeznaczone lufy. MG ma automatykę działania oparta na krótkim odrzucie lufy wiec jeśli odda się strzał z „ostrej lufy” ślepakiem nieważne czy „drewniakiem”, czy „zaginanym” to lufa będzie miała zbyt mała energie żeby pokonać opór sprężyny lufy która utrzymuje ją w przedniej pozycji a tym samy nie odrygluje zamka, nie wspominając już o odrzuceniu zamka do tyłu itd. Dlatego o strzelania z mg ślepakami opracowano specjalna lufę, która sprawne funkcjonowanie broni oraz stosowano osłabiona sprężynę zamkowa.
Przy strzelaniu „drewniakami” lufa się nie zatka a w przypadku mg mogą one być lepiej podawane do komory niż krótkie „zaginane”.
Kwestia nie odpalania - może być tak ja napisał Fall ale nie koniecznie, winna może być też sama amunicja jakaś stara lub z kiepskich komponentów, stąd niewypały.
Nie tylko na MG nie można mieć pozwolenia ale też na każdą wojskowa broń automatyczna i snajperską.
Napisano
nie wiem czy nie lepiej opracowac jakiejs atrapy na gaz . strzela fajnie seriami i jest legalna. Kiedys chyba byla mowa na tym forum na ten temat.
Napisano
Panowie, wszystko pięknie ale posty typu u se wywierć tam se zaklep" będą usuwane ze względu na zakaz zamieszczania postów opisujących jakiekolwiek majstrowanie przy materiałach wybuchowych, broni, przeróbek tejże jak i produkowania ślepaków czy też amunicji jako takiej.
Napisano
Panowie, kto sie prosi pierwszy o wizytę smutnych panów w tanich kurtkach z ortalionu oraz przymusową odsiadkę w ustronnym miejscu..........

Ludzie, może jeszcze napiszecie gdzie to kupić , co?

Oświadczam publicznie, że wszelka broń oraz amunicja użyta na Rekonstrukcji Przeprawy Armii Poznań i Pomorze Bzura 2004" w Brochowie w dniach 17-19 września 2004 była własnością Wojska Polskiego bądź została zaakceptowana pod względem zgodności z PRAWEM przez upoważnionych oficerów WP i Policji.

Z poważaniem

Jacek akagi" Haber
KO Bzura 2004
Napisano
Cóż taki kraj.
W sklepie w Czechach były bez pozowlenia: ostre floberta 4 i 6mm, hukowe i gazowe 8mm, czarnoprochowe.
Zastanawiałem się nad kupnem, ale nie byłem pewien co do legalności, no i koszty - powyżej 500 zł wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie