Skocz do zawartości

Wirtualna historia:Tajemnica zamachu na Hitlera

slw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
24 X, niedziela, Discovery Channel, 21.00 - zamach w Wilczym Szańcu na Adolfa H.
I nie zawracałbym tym nikomu głowy gdyby nie dwie rzeczy:
- współudział Bogusława Wołoszańskiego.
- b. ciekawa technika realizacji: w uproszczeniu to zeskanowano i obrobiono komp. twarze bohaterów wydarzeń i niektóre wnętrza (scenografię) ze starych filmów i zdjęć i aklejono" na współczesnych aktorów. Dwa lata pracy. Efekt może być ciekawy i wart obejrzenia. Ciekaw jestem Waszych opini po.
pzdr,slw
Napisano
Cóż, amerykański film, i nie jestb to komplement.
Nie powiem że się nic nie dowiedziałem (pomysł Ch. z gazami bojowymi). Chętnie dowiedziałbym się jak przeżyły dzieci płk?
I wolę filmy które p. Wołoszański sam robi.
Może zresztą mam zły humor... ale trochę się rozczarowałem.
pzdr,slw
Napisano
Witam,
program zrobiony niezle, technicznie OK ze strony historycznej pomysl Churchila o uzyciu gazow bojowych to byla dla mnie nowosc.
Wiecej takich i bedzie ok:)
Piorek
Napisano
ani nic nowego (gazowy" pomysł to żadne novum, no mżeposa sadełkiem Ch.;-). technika przypomniała bardziej radziecką kinematografię niż amerykańśką komputeryzację, mimo niezbyt późnej pory przysypiałem. Szału nie było, może pierwsze śliwki....
Napisano
Tragedia jeszcze raz tragedia jak każdy program Wołoszańskiego-jedynie Hitler podobny z gęby do siebie ale już Stalin ,Beria i Keitel to całkiem nowi ludzie dotychczas nie widywani na zdjęciach z epoki. Program Discovery znacznie obniżył loty dzięki dobrej samoreklamie Wołoszanskiego któremu bardziej wychodziła propaganda komunistyczna w latach siedemdziesiątych - jak to sie ma do filmu dokumentalnego gdzie ekipa Discovery odtwarzała skutki wybuchu w baraku to powtórzę jeszcze raz Tragedia -szkoda było czasu marnować na to chociaż i tak nie było co o
Napisano
Dzieci płk Stauffenberga szczęsliwie przeżyły- płk Stauffenberg miał trzech synów :Heimeran, Franz Ludwig i Berthold, dokładnie już nie pamiętam jak to było, ale gdzieś czytałem, że przechowała ich jakaś niemiecka rodzina w najgorszym okresie. Wszyscy wymienieni trzej synowie płk Stauffenberga, w 1992 roku (chyba wtedy to było) przyjechali do Polski do Wilczego Szańca" i uczestniczyli w uroczystościach odsłonięcia pamiątkowej tablicy przy baraku narad, z tego co pamiętam jeden był wówczas w wojskowym mundurze.
pozdrawiam
Napisano
To przykład jak z 10 minutowego materiału można zrobić 3godzinny program. W sumie nic nowego nie było i nie mogło być oprócz efektów specjalnych.
Z drugiej strony niepokojące. Bo jak za 5 lat gdy na powierzchnię wypłynie jakiś sensacyjny archiwalny film o np. Riese to skąd będzie wiadomo że jest autentyczny a nie pochodzi z garażu pod Wrocławiem?
Napisano
Uwazam ze epoce seriali typu Zlotopolscy czy filmow o bohaterskich amerykanach kazdy program o tematyce II wojny jest OK i zawsze chetnie bede go ogladal, no moze zaduzo reklam HP bylo...
Napisano
Witam,
skorzystam z okazji tematu telewizyjnego i zapytam, jakies 1,5 roku temu na TVP3 byl program dokumentalny chyba angielski poswiecony powstaniu obozow koncentracyjnych. Byl to najlepszy dokument jaki ogladalem, ze szczegolami opowiedziana historia jak, dlaczego powstawaly te obozy, niesamowite instrukcje dla personelu obozu mowiace szczegolowo jak np. przerobic samochod na komore gazowa, udzial cywilnych firm w rozwoj skutecznosci" obozow, te matematyczne wyliczenia przerobu" - cos wstrzasajacego! Niezapomne do konca zycia filmu z Treblinki, instrukcji gazowania ladunku" w samochodzie, sledztwa dziennikazy i odnalezienie zyjacych esesmanow...
Niestety niepamietam jak ten dokument nazywal sie, moze ktos z Was go ogladal i nagral?
Piorek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie