jaca2003 Napisano 21 Listopad 2004 Share Napisano 21 Listopad 2004 No to jeszcze dla Panzerka ogłoszenie z Gońca Krakowskiego z lata 1940Specjalista Władysław Sikorski garbuje skórę dzikich zwierząt.Specjalnośc:iberalesy.Kraków Veit Stoss Str.34"Zamiescił to tam pan Witold Skrzyniarz.Oj widzę że już wtedy myślał o Tobie.Pozdrawiam i kończe.Nie ten temat(za co założyciela serdecznie przepraszam) i nie ta osoba do żetelnej i twórczej dyskusji.Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peiper Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 1,2 To ty czytałeś Mein Kampf? Bo mnie się nie chciało. W ile miejsacach autor wspomina tam o przestrzeni na wschodzie? Ponoć w jednym i ma to być sadanie na kilkaset lat. Podobnież wymienieni w tej książce są wrogowie Niemiec Francuzi i żydzi.3. Ja w jednym podręczniku do historii wyczytałem, że tajny protokół zdobył wywiad Litwy - onie przekazali go bodaj Francji. To co nasi nie mogli go zdobyć ?4. Z tego co wiem to w czasie wony z bolszewikami były protesty robotnicze - hasła typu Ręce precz od Rosji"Ile dywizji wysłała nam na pomoc Francja ?5. Doktryna francuska zakładała wojne obronną po to wybudowano Linię Maginota. Armia francuska nie była przygotowana do wojny napastniczej. Co zresztą pokazła w 1939 przebyła kilka kilomatrów i się zatrzymała.Francja poniosła bardzo duże straty w materiale ludzkim" i to wpłynęło nie tylkona zwykłych ludzi, ale i na myślenie polityków. Pozatym Francja robiła wszystko aby nasz sojusz był raczej jednostronny - w razie agrasji na Francje my automatycznie podejmowalibyśmy akcję zaczapna przeciwko Niemcom, w przeciwnym przypadku niekoniecznie.O gwarancjach brytyjskich nie warto nawer wspominać - WB była potęga morską nie lądową (1939) - 1941 z ich inspiracji doszło do zamachu stanu w Jugosławii - utworzony został rząd antyniemiecki (na miejsce neutralnego) i podobnie jak Polska Jugosławia została wrobiona w wojnę - a tak byłaby neutralna.Plan, który zakłada natychmiastowe działania sojusznika nie uwzględniając, czy sojusznik jest gotowy do podjęcia działań zbrojnych to nie plan to zwykły świstek papieru. Co pokazała kampani wrześniowa. takie myślenie życzeniowe to jest dobre jak się robi plany na przyszłośc w wieku 17 lat, a nie jak się przygotowuje kraj do wojny.6. Nasi sojusznicy zrobili to co wydawało im się słuszne - dla swoich celów postanowili poświęcić Polskę - aby dać sobie czs na przygotowania do wojny. Im tez się nie udało.Wiesz jak zależna od aliantów byłaby Polska gdyby klęska III Rzeszy nastąpiłaby w 1940 roku ?8. To w takim wypadku zmienia sie front, pluje się na takich sojuszników. Niech sobie Niemcy uderzają w Francję w 1939 roku. Pobili ich? To dobrze tak debilom.Utknęli tam? To jeszcze lepiej można zmienić front i uderzyć na III Rzeszę. Posla ocaliła Europę zachodnia przed Niemcami.Co do wystanienia min. Becka - czy strzelił sobie w łeb, został w kraju aby dzielić los z narodem, czy wybył do Rumunii.Jeśli odp. 3 to gdzie ten jego honor?Pewnie postanowił ocalić ten skarb narodowy" przed wpadnięciem w łapy Niemców.Co do planu obrony na linii Wisły.Planujesz oddanie bez walki najbadziej uprzemysłowionej części kraju z wszystkimi kopalniami.A co jeśli Hitler je zajmie i ani myśląc przełamywać linii Wisły zaproponuje drugie Monachium? Państwa zachodnie przyklasną mu (przeciez gdyby Polakom zależało na tych terenach to by ich bronili), a w przypadku naszych protestów uznalibyśmy byli za awanturników.I albo robimy kontratak na przygotowane do obrony jednostki Wehrmachtu, albo czekamy do zimy i sami skomlemy u Hitlera o łaskę. Chyba, ze planujesz prosić o pomoc Stalina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Jak słusznie powiedział Jazłowiak, o pewnych rzeczach nie da sie dyskutować. Więc czasami lepiej podać fakty.1. Gdzie w jakim dokumencie, (protokole etc.) wyraźnie napisano, że Francja ma nam NATYCHMIAST przyjść z pomocą ?? Zgodnie z procedurą wystosowała ultimatum i wypowiedziała wojnę Niemcom, wywiązując sie ze zobowiązań.2. Majac armię w trakcie mobilizacji rozpoczęła ofensywę w zagłębiu Saary, którą wstrzymano, bo było już wiadomo, że Polsce to nic nie pomoże. We wrześniu 1939 r. zginęło 2500 francuzów !! (w Polsce - 16 000 Niemców)3. W 1940 Francuzi zabili 40 000 Niemców, ponad dwa razy tylu, ilu zginęło w Polsce. mimo to określa sie ich tutaj chórzami". Komentarz zbyteczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Wg przemówienia Hitlera po zakończeniu działań wojennych w Reichstagu niemcy stracili w toku działań 44 303 zabitych rannych i zaginionych.Burkhart Muller-hillebrand wymienia liczbę 16 343 poległychnatomiast płk dypl Kazimierz Glabisz jeszcze podczas wojny powołując sie na dane wywiadu brytyjskiego podaje liczbę 91 000 zabitych i 150 000 rannych.Która prawdziwa?ale i tak straty Niemców wyniosły tyle co w czasie działań w Norwegii Holandii Belgii Francji Bałkanach Grecji krecie i pierwszej ofensywie Rommla w Afryce.A że nie warto było ginąc za Gdańsk to niestety nic tego nie zmieni. Nasi sojusznicy dali ciała i pozostawili Polske swojemu losowi.Nie to ze tchórze po prostu nie chciało się walczyc bo i po co?Jak Petian podpisał kapitulacje to we Francji było to niestety święto.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Ostatnio był program o marszałku Rydzy-Śmigłym i ten po przekroczeniu granicy rumuńskiej powiedział Beckowi (ciekawe, jakiego pochodzenia jest jego nazwisko?), że ten go oszukał. Przyczyn klęski jest wiele, niemieckim materiałom nie ufam, bo w nich jest za dużo propagandy, ma rację Jazłowiak, że właściwie walczyliśmy na raz nie z jednymi Niemcami, ale z Austryjakami i wspomaganymi potęgą gospodarczą Czech i częściowo militarną Słowacji. A potem z drugiej strony Armia Czerwona. Tej wojny nie można było wygrać. PozdrawiamP.S Jakie były straty w 1939 roku na zachodzie - chodzi mi o Niemców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Dane niemieckie są (niestety/na szczęście - niepotrzebne skreślić) dosyć ścisłe, według słuzb kwatermistrzowskich i sanitarnych, weryfikowane jeszcze w 1943 roku - autorzy Wojny Obronnej Polski 1939" też przyjmują je za własciwe - 16343 zabitych, 320 zaginionych, 27 640 rannych. Oczywiście możemy wierzyć w straty życzeniowe" 90 tyś. zabitych, tylko po co ??W 1940 r. we Francji zginęło ok. 40 tyś. NiemcówZ drugiej strony - Niemcy i Sowieci wzieli do niewoli ok. 700 tyś. naszych żołnierzy, w 1940 r. we Francji zaś wzięli ok. 1,5 mln. jeńców - procentowo do wielkości armii i tak wychodzi na korzysć Francuzów.Jaca, studiowałeś dogłębnie przypadki walk we Francji w 1939 i 1940 r., żeby twierdzic że nie chcieli i nie umierali za Gdańsk" ??Bo ja mogę podac parę przykładów walk w warunkach prawie beznadziejnych, gdzie polegli wszyscy obrońcy, wierni jeszcze pierwszowojennemu hasłu Plutot mourir quc se rendre !". I u nich, i u nas były przykłady bohaterstwa i tchórzostwa - jak wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Forteca o jakiej ty ofensywie piszesz ??? Francjia w 1939 roku toczyła pozorowany atak na zagłebie Saary po kilkudniowej przerwie wycofali sie z zajmowanych terenow no i te straty francozow 2500 zalnierzy gdzie to wyczytałes????Pozatym nasi wspaniali sojusznicy prowadzili wspaniala ofensywe powietrzna rozrzucajac miliony ulotek na temat klamstw Hitlera i jego Rzadu:(pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Literatura na ten temat jest bogata, tylko niestety nei po polsku - wystarczy poszukać.A ty gdzie wyczytałeś o pozorowanych działaniach i rozrzucaniu ulotek ?????? Masz dokumenty, rozkazy etc ?? Wiesz w ogóle jakie siły brały udział w ataku na Saarę ??Może konkret - gdzie zrzucali ulotki, ile ton tych ulotek było jakimi siłami itd... ??A moze słyszałeś o dwóch Bf-109 zestrzelonych 8 wrzesnia ?? O walkach lotniczych toczonych jeszcze w padzierniku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Jaca czemu nie potrafiliśmy właściwie zareagować właściwie na plany niemiec skoro je znaliśmy?d007 ty piszesz posty pelne cieżkich oskarżeń a nie potrafisz ich poprzeć. Oskarżasz mnie o faszyzm i gloryfikacje zbrodniarzy z SS tylko czemu mi nie wskażesz w którym miejscu to zrobilem? Moim zdaniem każdy ma prawo do własnej oceny faktów i wyciągania z nich własnych wnioskow. Historia nie jest nauką ścisłą i nie jesty tak jak w matematyce ze 2+2=4. Osobiście uważam ze poprzez polską mentalność mamy tendencję do megalomani i mylenia skutków z przyczynami. Obserwuję to dość czesto na tym forum. Widzę też tu masę osób zapatrzonych w jedyną słuszną oficjalną linie historii. Niestety nie zawsze się zgadzam z tą linią. Dalszą dyskusję z Tobą podejmę kiedy wykażesz gdzie i kiedy na tym forum gloryfikowałem faszyzm i osoby skazane prawomocnymi wyrokami za zbrodnie wrzeciwko ludzkosci. A jestem wulgarny dlatego ze życie mnie nie rozpieszcza. Skutkuje to takim a nie innym sposobem bycia i takich kłamców jak ty mam głeboko w... (tym razem sobie odpuściłem).No Forteca widzę ze trafiliśmy na frankofila. Dla mnie osobiście francuzi to naród tchórzy i kolaborantów. Ot tyle. I niech zgadnę: ta litratura o której piszesz to jest francuska po francusku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 No to jedziemy z tym koksem.We wreśniu 39 naprzeciw 23 dywizji niemieckich stało 110 dywizji francuskich i brytyjskich 10 000 dział 2 500 czołgów 1 700 nowoczesnych samolotów.Forteca piszesz o 2 Me-109 straconych 8 września.No to rzeczywiscie musieli toczyć cieżkie walki.Ale przecież gdy te dwa Me-109 zostały strącone to francuzy zapewnili sobie całkowite panowanie w powietrzu(swoją drogą iloma samolotami okupili ten sukces?)fakt walki to tam były ciężkie .Podstawowym uzbrojeniem kazdego francuza była manierka z winem i mały zapasik w butelkach.taka walka może wykończyć chyba wszyscy sie z tym zgodzą.A skąd to wiem?Poczytaj jakiekolwiek wspomnienia naszych żołnierzy którzy przybyli do francji w pażdzierniku bądz listopadzie.ten widok w czasie dziwnej wojny" był pospolity.poza tym gdyby francuzy i angole rzeczywiście toczyli jakieś walki to w dwa tygodnie byliby pod Berlinem.No to na koniec cytat z de Gaulle w 39 d-cy wojsk pancernych 5 Armii w Alzacji:....Gdy siły przeciwnika były niemal w całości zaangażowane nad Wisłą nie zrobilismy nic pomijajac kilka demonstracji aby posunąć sie za Ren...."I na koniec może coś co wszystkim Wam da trochę do myślenia.powiedział to gen Tadeusz Kutrzeba.Przechodząc koło grobów poległych nad Bzura żołnierzy polskich niech ci którzy kształcą sie na przyszłych dowódców wspomna ze leża tu żołnierze którzy starali się wykonac niewykonalny wówczasobowiązek obrony Polski."Myślę ze to tyczy nie tylko wojskowych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Moze przeniesemy te posty i utworzymy wlasny watek na temat wspaniałego udziału wojsk alianckich w 1939 roku???Widze ze tu mały smietnik sie robi wiec proponuje adminowi by to zrobił!!!!!!!!! ten watek chyba był o tworzeniu grupy rekonstrukyjnej ................:)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Człowiek prosi o konkrety, a tu znowu sterta demagogii itp. Wiadomo, czesi-pepiki, francuzi francuzi to naród tchórzy i kolaborantów" (Panzergrenadier jak zwykle prezentuje bezkompromisową prawdę inaczej", choc niemieckie trupy spod Schoenebourga czy Bir Hakeim świadczą o czymś innym), rosjanie-kacapy itd. I dalej wyświechtachne frazesy w dwa tygonie do Berlina" - Jaca ,oczywiście znasz stopień ukopmpletowania wojsk, zaopatrzenie w amunicję, materiay pędne itp. W tyle wszysch stwierdzenaich prawdy tyle, co w powszechnie znanych na zachodzie faktach" że całe polskie lotnictwo zniszczono 1 września, że Enigmę wymyślili Anglicy itd. rosiłem o KONKRET - kto zrzucał ulotki we wrześniu 1939 r. i ile tych ulotek było ???? Pytałem czy ktoś w ogóle wie, jakie siły były przeznaczone do ataku na Niemccy ?? Czy ktoś z was słyszał o ustaleniach konferencji w Abeville 12.09.1939 r. ???? I co, nic, żadnej sensownej odpowiedzi, dalej to samo w kółko.pocieszające jest jedynie to, że Jaca i Panzergrenadier tworzą wspólny front, tak trzymać, panowie :))))))Acha, Panzergrenadier, Historia jest nauka ścisłą - albo coś mamy w dokumencie, albo konfabułujemy, trzecie nie istnieje.Nie jestem frankofilem (a czy ty jesteś germanofilem ??) - jak najbardziej mają prawo mieć pretensje do Francji Czesi, bo Francja zdradziła ich w Monachium, nie wywiązując się ze zobowiązań. A wobec Polski się wywiazała - wypowiedziała Niemcom wojnę - jak ktoś wie coś o jakimś tajnym protokole w którym wyraźnie Francja zobowiązała się do ataku na Niemcy w ciagu tygodnia i dojścia do berlina w dwa tygodnie, to niech to powie wyraźnie !!I jeszcze na koniec - dlaczego nikt nie mówi źle o Rumunii ?? Przeciez Rumunia miała traktat wojskowy z Polska, a sie z niego w 1939 r. NIE WYWIĄZAŁA !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Forteca jest pieknie.No tak francuzy były zobowiazane do tego aby siedzieć na swojej Linii Maginota i nosa nie wychylac prawda?No to uswiadom mnie gdzie ci waleczni francuzi tak cięzko się bili?Pod knajpą?Czy może o przydziały ciepłej odzieży.Zapodaj szerszemu gronu te nieznane bitwy te nieznane konferencje itp.Jakoś do tej pory nic o tym (przynajmniej mi) nie wiadomo.No chyba ze cały wysiłek skończył sie 8 na tych dwóch 109-kach.I to tez pewnie przez pomyłkę bo jak znam życie to niemiaszki w tym zapale postrzelali sie nawzajem.Pozdrawiam i proszę o fakty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Przecież cały czas jest mowa o ofensywie w zagłebiu Saary... widać do niektórych nie dociera. Punkt zaczepienia masz, jak byłbś naprawdę zainteresowany to byś sam mógł dalej poszukać. Ale widze ze lubisz wiedzieć lepiej", powodzenia. ic o tym (przynajmniej mi)nie wiadomo" - hehe, to masz dokładnie tak samo jak judzie na zachodzie. Oni też wiedzą lepiej" że wojna w Polsce trwała 17 dni, że armia polska wcale nie walczyła, tylko cała poszła do niewoli... Też nie wiedzą gdzie polacy się bili (o przydział niemieckich konserw w obozach jenieckich), nic im nie mówią nazwy takie jak Mława, Wizna, Nowógród itp. Dyskusja z nimi przypomina czasam idyskusję z Tobą - z jedną róznica - do nich czasami trafiaja argumenty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Forteca nie jestem germanofilem. Nie zauważyłeśże mi już tu udowodniono ze jestem neofaszystą poniewaz mam inne zdanie niż inni? Te 2 Me109 to wlecialy poza linie Marginota czy pzypadiem nachlana obsługa Km przeciwlotniczego postrzelała w niebo i udalo sie jej coś trafic? Prawda jest jaka jest i ten okres francuskiej wojaczki" przeszedl do historii pod nazwą dziwna wojna lub Setzkrieg (wojna siedząca). I to chyba mowi samo za siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 No popatrz, a ja myślałem że sitzkrieg to okres od listopada 1939 r... Ile to się człowiek może nauczyć.Te dwa zestrzeliły myśliwce II/4, zresztą to nie jedyne zestrzelone niemieckie - francuzi też tracili samoloty, i to nad terytorium Niemiec. Już nie wspomnę o bombardowaniu Niemiec przez Anglików w 1939, bymnajmniej nie ulotkami. Ale to można by i ksiażkę napisać, a ja na to nie mam teraz zupełnie czasu ani ochoty. Absorbuje mnie na razie Verdun, a podem cieżekie działa CK monarchii - moze w przyszłości ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Forteca chodzi o to (gdybyś przypadkiem nie wiedział)że po to jest to forum aby się czegoś dowiedzieć.Ofensywa w zagłębiu Saary-hm a gdzie to jest?I kiedy to było? I w jakim celu?(czyzby na wytwórnię win lub ubojnię żab?)Jak już pisałem nic o tym nie wiem i mam nadzieję ze mnie (i chyba nie tylko mnie)uświadomisz.nawet skazaniec ma prawo do ostatniego życzenia.Moje brzmi tak :chcę wiedzieć jak to dzielni Francuzi toczyli cięzkie boje z germańcem.Co prawda dopadłem kiedyś de Gaulle Pamiętniki wojenne" wydane w warszawie w 1962 r ale to pewnie ta komunistyczna cenzura wycięła ten fragment(sorki pewnie to było kilka lub kilkanaście rozdziałów)o ofensywie z 39 r.Tak to musiała byc cenzura.Więc zapodaj fakty oraz żródła najlepiej w języku polskim.I nie mów że sam mam szukać bo jak przez dwadzieścia lat nie znalazłem to tym bardziej teraz sie to nie uda.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 A potem możesz go Forteca jakby to powiedział d007 ozszczelać" :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Jaca, jutro, dziś nie wyrobię, litości...Azaliż naprawdę będzie to ostatnie życzenie ????Bo o tym, że w 1920 sowieci wycofali z Polski kilka dywizji tuż przed naszym uderzeniam znad Wieprza, aby wspomoc chwiejący sie front południowy, gdzie zaatakowali iali" aby pomóc Polsce (taka powtórka z Marny-Tannenbergu) pewnie też kolega nie słyszał... Albo o tym, jak postąpiono po tej wojnie z sojuszniczymi formacjami białoruskiemi (tak nasza mała hańba domowa...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Oi Forteca jak napiszesz ze Polacy zrobili cos źle to Cie tu zlinczują chłopie... wiem z autopsji i z serca mówię.P.S. Jak go ozszczelasz" to napewno ostatnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Forteca czekam z niecierpliwościa bo jak juz pisałem temat dla mnie jest nie znany a stwierdzenia typu słyszałem od jednego kumpla lub taki jeden mi mówił a on z kolei to gdzieś wyczytał raczej nic nie dają.Brak żródeł w których można temat sprawdzic.Wszystkie wspomnienia żołnierzy polskich po przybyciu do Francji mówia o dziwnym wyglądzie zołnierzy francuskich, o słabym morale armii i duzej rezerwie jesli wrecz nie niecheci do pobitych sojuszników ze strony francuskiej.Więc moim zdaniem gdyby Francuzi prowadzili jakieś większe działania i poznali piekło prawdziwej wojny ich stosunek do tworzenia Wojska Polskiego byłby inny.A niestety raport opracowany przez gen Sikorskiego dla Francuzów o Wojnie w Polsce został po kapitulacji Francji znaleziony nawet nie rozpakowany.Dlatego nasuwa sie mysl że jednak Francuzi i Anglicy kosztem Polski chcieli miec spokój i wcale im nie zależało na zadnych zatargach z hitlerem.Owszem 3 IX wojnę wypowiedzieli ale co dalej robic nie bardzo wiedzieli.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Jaca, przyznaj sie - wojną 1939r. się interesujesz pobieżnie albo wcale, historia polityczna 1939 r. jest dla Ciebie dziedzina obcą a na tym forum jesteś aby dla wiadomych tylko Tobie celów wstawiać nic nie wnoszące, acz przyznaję zabawne komentarze. Gdybyś był temetem naprawde zainteresowany, znalazłbych częśc informacji chocby w tak podstawowym acz nie wyczerpującym dziele jak Wojna Obronna Polski 1939" (nakład 40 000 egz.), gdzie np. konferencja w Abeville jest opisana.Ale po krótce - Gamelin opierał plan działań francuskich na zapewnieniu Becka, że Polska wytrzyma do wiosny 1940 - ponieqważ juz 5-go stało sie jasne że nie wytrzyma, podjęto decyzje o ruszeniu z pomocą zanim armia rancuska będzie do tego gotowa. Uderzyc miała 2 Grupa Armii (3, 4, 5 Armia). Należy dodać, że do przełamania była Linia Zygfryda, chroniona przez poteżnie rozbudowany system pól minowych. I jeszcze o pogozie - relacje są zgodne - to nie byl złoty polski wrzesien" - pogoda była pochmurna i deszczowa, to miało duzy wpływ na przebieg operacji. Działania wstępne rozpoczęto 8.09 siami 11,21,23 DP, 9 Dzmot., 20 brygady czołgów ciężkich. Do 12 kosztem ciężkich strat oczyszczono przedpole i zajęto pozycje wyjściowe do ataku na Linię Zygfryda", zajmując teren 8x25 km. A w polsce 12 właśnie wódz naczelny wydał rozkaz o odwrocie na linie Wisły, nad Bzurą spawy zaczęły przybierać wybitnie niekorzystny obrót - i stało sie jasne że Polska długo juz nie pociągnie - więc tego dnia na konferencji w Abeville podjęto decyzję o odwołaniu ofensywy. Tyle w skrócie - źródła 39/45 Magazine, Armes/Militara magazine (był numer monograficzny na ten temat), pamiętniki Gamelina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Forteca jestem pod wrazeniem Twojej trafnej oceny pewnego osobnika i odnióslbym ją jeszcze do kilku innych osób. A podane przez Ciebie fakty postaram se sprawdzic gdyż przyznam że nie są one mi znane a mnie zaciekawiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Liczyli, że się sami obronimy i oni tylko spiją miód, a tu proszę. Zresztą to półroczne siedzenie pod bronią ich dobiło. Wiadomo, jak wygląda w wojsku problem utrzymania całości zmobilizowanych sił. Dla mnie to było bez sensu, niemcy z ran się wylizali, szkoda tylko było ludzi na opanowanie jakieś mizernego przyczułka, którego pewnie wcale nie mieli zamiaru trzymać.A gdyby poszli do przodu choćby za miesiąc, to by było po wojnie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Szanowny „Forteco”, mam do Ciebie dwie prośby:1.Pogłęb informację o tych kilku sowieckich dywizjach wycofanych Polski w 1920 tuż przed naszym uderzeniem znad Wieprza. Chciałbym wiedzieć, które to były dywizje i gdzie się biły (lub gdzie stały w odwodzie) bezpośrednio przed ich wycofaniem. Interesuje mnie też Twoja ocena skutków tego wycofania dla przebiegu Bitwy Warszawskiej.2.Załóż proszę, najlepiej na forum głównym dwa nowe wątki – „Ofensywa francuska w 1939” i np. „Krym Warszawa – wspólna sprawa”.Wydaje mi się, że forum „grupy rekonstrukcyjne”, a zwłaszcza ten wątek, nie są najlepszym miejscem do zapowiadającej się na ciekawą dyskusji na te tematy. Mógłbym oczywiście sam założyć takie wątki, ale byłoby to dość nieeleganckie wobec Ciebie „wywoływanie do tablicy”, więc wolę poczekać na Twoją inicjatywę.Pozdrawiam, Darda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.