Skocz do zawartości
  • 0

Manierka wz.38 (a może wz.37?)

bjar_1

Pytanie

Napisano

Wczoraj załatwiłem takiego cudaka - zamiast standardowych" na polskich manierkach bić ,ma tylko takie coś : Światowit 1937" i IK01". Pozatym inny jest gwint nakrętki i cycek" do którego zamocowany jest łańcuszek...

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a moze to po porstu odmiana turystyczna - zrobiona przed tym nim do wojska wprowadzono identyczne jako wz.38 ? Sporo u nas pre 1939 robiono takich klamotów ...
Napisano
Bolas chce umniejszyć moje zasługi" co do manierkologii i mówi o turystycznej! :) Może jakaś partia próbna ,bić intendentury nie ma ,są różnice - może nie podobała się wojsku i zażyczyło sobie poprawek? Co myślicie o tym?
Napisano

Wczoraj załatwiłem takiego cudaka - zamiast standardowych" na polskich manierkach bić ,ma tylko takie coś : Światowit 1937" i IK01". Pozatym inny jest gwint nakrętki i cycek" do którego zamocowany jest łańcuszek...

Napisano

bicia

- zauważcie ,że fabryka i rok nie są w owalu ,tylko w prostokącie
- co znaczy to IK01" - czy może to być Intendentura Korpusu 01 (w takim wypadku wibite by być musiało z błędem)
- na manierce brak nr. intendentury i nr. patentowych

Napisano

I wygląd ogólny.
Czy spotkał się ktoś z manierką z takimi biciami? Czy to rzadkość ,no i czy w końcu nie są to manierki wz.37? :)

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie