Lobo26 Napisano 7 Październik 2004 Autor Napisano 7 Październik 2004 Witampodczas chodzenia z piszczałką zdarzało sie wykopywać rożne zelastwo, ostatnio trafiłem brzechwę od pocisku możdzierzowego.czy ktoś powiedzial by mi od jakiego ?oznaczenie na spłonce [cyfry ułozone jak znak mercedesa ;) ]472050 lub 56 Pozdrawiam !
Lobo26 Napisano 7 Październik 2004 Autor Napisano 7 Październik 2004 Witampodczas chodzenia z piszczałką zdarzało sie wykopywać rożne zelastwo, ostatnio trafiłem brzechwę od pocisku możdzierzowego.czy ktoś powiedzial by mi od jakiego ?oznaczenie na spłonce [cyfry ułozone jak znak mercedesa ;) ]472050 lub 56 Pozdrawiam !
Raned Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Co to jest brzechwa, bo kto Brzechwa to wiem a encyklopedii nie mam.
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 brzechwa inaczej pierzysko występuje przy pociskach miotanych takich jak strzały do łuku, bełty do kuszy oraz sagaje występuje także w oszczepach miotanych przez machiny miotające nazywane popularnie skorpionami.Brzechwy wykonywane były najczęściej z piór ptasich zadziej pergaminu. Brzechwa to statecznik stabilizujący lot pocisku od tego rodzaju broni co do pocisków od możdzierza to raczej trafniejszym określeniem jest statecznik.
Grzesio Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Tia, tu dochodzimy do bajzlu terminologicznego... Ja z kolei, wertując xięgi poświęcone uzbrojeniu historycznemu, natrafiłem na dwie wersje terminologii pocisków opierzonych, składających się z grotu i:1.) promienia i opierzenia;2.) brzechwy i lotek;Czyli promień i brzechwa dotyczą tu trzonu, na którym zamontowane są stateczniki, tym niemniej w stosunku do pocisków stabilizowanych aerodynamicznie używa się przecież terminu 'stabilizowane brzechwowo', nawet jeśli brzechwy w powyższym rozumieniu nie mają, czyli brzechwy to najwyraźniej także wszelkie stateczniki. Dodajmy do tego, że lotka to jeszcze wiadoma powierzchnia sterowa samolotu oraz podpocisk szrapnela - i już mamy pełną jasność. :-PPzdrGrzesiu
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Czołem Grzesio! To co napisałes jest dośc ciekawe - zaskoczyło mnie. Trzon" strzały tak jak nazwałeś promień" strzały zawsze był promieniem. Jakiego autora jest książka którą cytowałeś? Jeśli jest to publikacja tłumaczona na polski to mogły wkraść się pewne przekłamania w tłumaczeniu. Kiedyś spotkałem się w pewnej książce historycznej celnie ciosali rohatynami" Brzechwa to inaczej pierzysko strzały choć z twoich wywodów można wnioskować, że autor publikacji chciał rozróżnić stateczniki wykonane z piór ptasich od stateczników wykonanych z innych materiałów:skóra,pergamin.Pozdrawiam hakas
Lobo26 Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 Dobra to niech ktoś mi wreście powie jak fachowo się ta część nazywa - to COŚ z lotkami i spłonką na końcu....
kasza13 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 prawdopodobnie jest to dupka od niemieckiego możdzieżaka chodż może być od rusłana
marucha271 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 a może to coś to po prostu-LOTKA ?
hakas Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 cześć już ci odpowiadam z bić da się określić wszystko lub prawie wszystko ale w tym nie jestem dobry . umieść bicia i proś o pomoc bjara, wonsa i resztę bandy ja wole starsze zabawki.pozdrawiam hakas
Grzesio Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Tu mnie zagiąłeś, zupełnie nie pamiętam, skąd mam te dwie wersje - dawno to było... Ale z polskich publikacji na pewno - niechybnie z poprzedniego tomu Uzbrojenia w Polsce średniowiecznej i chyba ze słownika uzbrojenia historycznego - nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ale jeszcze sprawdzę to w domu.PzdrGrzesiu
hakas Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 stabilizator lotu pocisku moździerzowego-poprostu statecznik. hakas
Pytanie
Lobo26
podczas chodzenia z piszczałką zdarzało sie wykopywać rożne zelastwo, ostatnio trafiłem brzechwę od pocisku możdzierzowego.
czy ktoś powiedzial by mi od jakiego ?
oznaczenie na spłonce [cyfry ułozone jak znak mercedesa ;) ]
47
20
50 lub 56
Pozdrawiam !
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.