Skocz do zawartości
  • 0

Brzechwa

Lobo26

Pytanie

Napisano
Witam
podczas chodzenia z piszczałką zdarzało sie wykopywać rożne zelastwo, ostatnio trafiłem brzechwę od pocisku możdzierzowego.
czy ktoś powiedzial by mi od jakiego ?
oznaczenie na spłonce [cyfry ułozone jak znak mercedesa ;) ]
47
20
50 lub 56

Pozdrawiam !

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
podczas chodzenia z piszczałką zdarzało sie wykopywać rożne zelastwo, ostatnio trafiłem brzechwę od pocisku możdzierzowego.
czy ktoś powiedzial by mi od jakiego ?
oznaczenie na spłonce [cyfry ułozone jak znak mercedesa ;) ]
47
20
50 lub 56

Pozdrawiam !
Napisano
brzechwa inaczej pierzysko występuje przy pociskach miotanych takich jak strzały do łuku, bełty do kuszy oraz sagaje występuje także w oszczepach miotanych przez machiny miotające nazywane popularnie skorpionami.Brzechwy wykonywane były najczęściej z piór ptasich zadziej pergaminu. Brzechwa to statecznik stabilizujący lot pocisku od tego rodzaju broni co do pocisków od możdzierza to raczej trafniejszym określeniem jest statecznik.
Napisano
Tia, tu dochodzimy do bajzlu terminologicznego... Ja z kolei, wertując xięgi poświęcone uzbrojeniu historycznemu, natrafiłem na dwie wersje terminologii pocisków opierzonych, składających się z grotu i:
1.) promienia i opierzenia;
2.) brzechwy i lotek;
Czyli promień i brzechwa dotyczą tu trzonu, na którym zamontowane są stateczniki, tym niemniej w stosunku do pocisków stabilizowanych aerodynamicznie używa się przecież terminu 'stabilizowane brzechwowo', nawet jeśli brzechwy w powyższym rozumieniu nie mają, czyli brzechwy to najwyraźniej także wszelkie stateczniki.
Dodajmy do tego, że lotka to jeszcze wiadoma powierzchnia sterowa samolotu oraz podpocisk szrapnela - i już mamy pełną jasność. :-P

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Czołem Grzesio! To co napisałes jest dośc ciekawe - zaskoczyło mnie. Trzon" strzały tak jak nazwałeś promień" strzały zawsze był promieniem. Jakiego autora jest książka którą cytowałeś? Jeśli jest to publikacja tłumaczona na polski to mogły wkraść się pewne przekłamania w tłumaczeniu. Kiedyś spotkałem się w pewnej książce historycznej celnie ciosali rohatynami" Brzechwa to inaczej pierzysko strzały choć z twoich wywodów można wnioskować, że autor publikacji chciał rozróżnić stateczniki wykonane z piór ptasich od stateczników wykonanych z innych materiałów:skóra,pergamin.Pozdrawiam hakas
Napisano
cześć już ci odpowiadam z bić da się określić wszystko lub prawie wszystko ale w tym nie jestem dobry . umieść bicia i proś o pomoc bjara, wonsa i resztę bandy ja wole starsze zabawki.pozdrawiam hakas
Napisano
Tu mnie zagiąłeś, zupełnie nie pamiętam, skąd mam te dwie wersje - dawno to było... Ale z polskich publikacji na pewno - niechybnie z poprzedniego tomu Uzbrojenia w Polsce średniowiecznej i chyba ze słownika uzbrojenia historycznego - nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ale jeszcze sprawdzę to w domu.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie