Gunship! Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Hej. Nurtuje mnie pytanie a nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi. Co znaczy dokładnie Eben Emael i w jakim to języku :) - Po niemiecku Eben to chyba o ile dobrze pamiętam płaski, równinny itp - ale to chyba nie niemiecki ;)
dago Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Eben to walońskie imię męskie a enamel..hmmm emaliowany? Troche bez sensu ale..Pozdrawiam
Gunship! Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 No własnie bez sensu a do głowy nic lepszego nie przychodzi.
beaviso Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Ej, komedianci, jakie Enamel", jaki emaliowany", huehehehe? No beczka!Eben-Emael:Dwie wiochy, obecnie ok. 1500 mieszkańcówTutaj historia obu wioszczyzn i zmiany ich nazw na przestrzeni dziejów: http://home2.scarlet.be/bv547121/patrimoine.htmA pytanie dlaczego Eben i dlaczego Emael jest pytaniem typu czemu Gdańsk to Gdańsk, a Wrocław to Wrocław.
IRONRAT Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Nazwa pochodzi od 2 wiasek Eben oraz Emael.Pierwsza wzmianka o Eben pochodzi z 1005 roku. Wioska pojawia się pod nazwą IMBONNAS SUPER RIPAM GAYRA jako włości nadane jednemu z biskupów. Potem zmienia swoją nazwę kolejno:1088 Embonnas 1186 Embennes 1438 Ebeempts 1540 Demben dur Ghaese 1675 Eben 1793 Embis by w końcu stać się ponownie EbenCo do Emael, to prawdopodobnie pochodzi od bogatej rzymskiej posiadłości powstałej w 2w. n.e. Nazwy kolejno: 743 Aimala 1131 Heimale 1337 Emaal 1453 Eymalen 1746 Emale 1830 Emaël Mocno skomplikowana historia nazwy o korzeniach chyba francusko-rzymskich czyli na dobrą sprawę łacińskich.Ironrat
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Beaviso,Nie kazdy musi wiedziec, ze nazwatej Grupy Warownej pochodzi od miejscowosci.Ale - zanim sie zada tego typu pytanie, mozna wykonac czynnosc, ktora wzie sie search".Sluza do niej wyszukiwarki, takie, jak np. Google.I to by bylo na tyle.PozdrowieniaGrendel
IRONRAT Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Zapomniałem dodać. Nazwa tej rzymskiej willi to było prawdopodobnie HEDISMALACHA.Ironrat
IRONRAT Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Beaviso,byłeś ciut szybszy. Tak na marginesie nie każdy z grupowiczów musi znać język naszych wypróbowanych sojuszników z 1939r.Ironrat
beaviso Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Mnie akurat rozbawiło to, że pozwoliliście sobie zbudować teorię o Emaliowanym Ebenie, odczytując nazwę Emael, jako enamel". Nie o znajomość nazw i języków tu chodzi, lecz o umiejętność czytania słów maksymalnie pięcioliterowych ;-P
dago Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Eben to JEST też imię męskie, ten ..hehe..enamel..no..fakt, śmieszne:-)zdarza się.Dzieki wielkie dla nieomylnych geniuszy którzy delikatnie nazwali mnie idiotą.
beaviso Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Proszę uprzejmie. Nie ma za co dziękować. Z punktu widzenia psychiatrii klinicznej przypominam, że istnieją także lżejsze niż idiotyzm stadia upośledzenia umysłowego, czyli debilizm i kretynizm.;-)))))))Pozdrawiam i nie obrażaj się na mnie :-)
dago Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Sukces, udało mi sie odczytać cały post ..:-) może jednak dotknęło mnie jedno z lżejszych upośledzeń?A co mi tam, bywają gorsze przypadłości :-)Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.