Skocz do zawartości

Eben Emael

Gunship!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej. Nurtuje mnie pytanie a nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi. Co znaczy dokładnie Eben Emael i w jakim to języku :) -

Po niemiecku Eben to chyba o ile dobrze pamiętam płaski, równinny itp - ale to chyba nie niemiecki ;)
Napisano
Ej, komedianci, jakie Enamel", jaki emaliowany", huehehehe? No beczka!

Eben-Emael:
Dwie wiochy, obecnie ok. 1500 mieszkańców
Tutaj historia obu wioszczyzn i zmiany ich nazw na przestrzeni dziejów: http://home2.scarlet.be/bv547121/patrimoine.htm

A pytanie dlaczego Eben i dlaczego Emael jest pytaniem typu czemu Gdańsk to Gdańsk, a Wrocław to Wrocław.
Napisano
Nazwa pochodzi od 2 wiasek Eben oraz Emael.
Pierwsza wzmianka o Eben pochodzi z 1005 roku. Wioska pojawia się pod nazwą IMBONNAS SUPER RIPAM GAYRA jako włości nadane jednemu z biskupów. Potem zmienia swoją nazwę kolejno:
1088 Embonnas
1186 Embennes
1438 Ebeempts
1540 Demben dur Ghaese
1675 Eben
1793 Embis
by w końcu stać się ponownie Eben

Co do Emael, to prawdopodobnie pochodzi od bogatej rzymskiej posiadłości powstałej w 2w. n.e. Nazwy kolejno:
743 Aimala
1131 Heimale
1337 Emaal
1453 Eymalen
1746 Emale
1830 Emaël
Mocno skomplikowana historia nazwy o korzeniach chyba francusko-rzymskich czyli na dobrą sprawę łacińskich.
Ironrat

Napisano
Beaviso,
Nie kazdy musi wiedziec, ze nazwa
tej Grupy Warownej pochodzi od miejscowosci.Ale - zanim sie zada tego typu pytanie, mozna wykonac czynnosc, ktora wzie sie search".Sluza do niej wyszukiwarki, takie, jak np. Google.I to by bylo na tyle.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Mnie akurat rozbawiło to, że pozwoliliście sobie zbudować teorię o Emaliowanym Ebenie, odczytując nazwę Emael, jako enamel". Nie o znajomość nazw i języków tu chodzi, lecz o umiejętność czytania słów maksymalnie pięcioliterowych ;-P
Napisano
Eben to JEST też imię męskie, ten ..hehe..enamel..no..fakt, śmieszne:-)zdarza się.
Dzieki wielkie dla nieomylnych geniuszy którzy delikatnie nazwali mnie idiotą.
Napisano
Proszę uprzejmie. Nie ma za co dziękować. Z punktu widzenia psychiatrii klinicznej przypominam, że istnieją także lżejsze niż idiotyzm stadia upośledzenia umysłowego, czyli debilizm i kretynizm.

;-)))))))

Pozdrawiam i nie obrażaj się na mnie :-)
Napisano
Sukces, udało mi sie odczytać cały post ..:-) może jednak dotknęło mnie jedno z lżejszych upośledzeń?
A co mi tam, bywają gorsze przypadłości :-)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie