Skocz do zawartości

Czy to boratynka ?

Natan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
moneta ta została znaleziona w miejscu gdzie było jeszcze wiele monet z lat 1650 - 1890. Podejrzewam że to boratynka ale jest b.cienka - jak np. pół boratynki (chodzi mi o grubość). Może macie inne pomysły?
Natan

Napisano
Nie wiem qrcze, co to za monetka ale jak bym na nią nie spojrzał to zawsze mi wychodzi, że pod nią znajduje się zderzak mojego samochodu. :))

pozdro Mathew
Napisano
Falsów boratynek było w epoce mnóstwo, mimo srogich kar ich produkcja nielegalna była opłcalna (wyszedł mi rym). Produkowano je z każdej możliwej blachy miedzianej, a często fałszerze byli niepiśmienni, dlatego ich wyroby miały prymitywne rysunki i często przypadkowe litery. W masie to i tak było nie do zauważenia (tak na marginesie szybki test - co znajduje się poza napisem 5 groszy" na wspolczesnej polskiej pięciogroszówce?). Szacuje się (to chyba wg Kałkowskiego), że w obiegu było ok. 2 miliardów sztuk boratynek, z czego do 20% to falsy. Pozdrawiam Michał
Napisano
Ja słyszałem (np. 1000 lat monety polskiej"), iż wybito 900 milionów boratynek oraz około 100 milionów fałszywek, co daje razem okrągły miliard.
Ironrat
Napisano
Witam,
niestety nie prawdą jest co piszecie o ilości wyprodukowanych boratynek. W mennicach wybito ich ok. 1 miliarda, falsów natomiast zrobiono ok. 800 - 900 milionów, co suma sumarum daje nam prawie 2 miliardy tych miedzianych szelągów. Także jest co kopać Panowie!

Pozdr
Macin
Napisano
A moim zdaniem to nie jest boratynka (mówię, o tych dwóch zdjęciach niżej, nie tych całkim na górze). Zobaczcie dokładnie, że data jest tam jakby przedzielona na dwie części, czego o ile wiem nie było na boratynce. Poza tym, jeśli ta data się zgadza 155. , to nie może to być żadna boratynka Jana Kazimierza, które wychodziły dopiero sto lat później.
Natan, daj może jeszcze to jedno zdjęcie zrobione trochę pod kątem. Jest ostrzejsze i widać lepiej datę.
Pozdrowienia
YP
Napisano
No niestety Yupiter, to jest też boratynka! Widać jedną 6 (wyraźnie) potem jest miejsce wytarte i widać S, które może być odebrane jako cyfra 6 lub 5. To S" jest początkiem wyrazu Solid", czyli szeląg.
Mam nadzieję, że teraz wszystko już jest jasne.

Pozdr
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie