Skocz do zawartości
  • 0

Rakietnica...

Gość PawełS

Pytanie

Napisano
Witam!
Mam coś co podobno jest ruską takietnicą z 2wojny. To coś ma kształt rury, lufa średnicy.ok.25mm. Po załadowaniu pocisku pociąga się za takie metalowe kołko naciągając w ten sposób spreżynę. Kiedy puści się kołko, iglica uderz w pocisk i następuje strzał. Słyszeliście o czymś takim? To coś było produkowane seryjnie, czy to może jakaś samoróbka?
Bo dziadek mówił mi, że kiedyś zabrał coś takiego od martwego ruskiego żołnierza. Teraz nie ma na niej oryginalnej farby i żadnych numerów.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na podobnych zasadach używane były tzw.linownice.Do ratowania np.w przeręblach,bagnach i in.Zaprzestano jednak tego typu pomocy po kilku nieszczęśliwych wypadkach.
Pzdr.
Napisano
Witam!
Mam coś co podobno jest ruską takietnicą z 2wojny. To coś ma kształt rury, lufa średnicy.ok.25mm. Po załadowaniu pocisku pociąga się za takie metalowe kołko naciągając w ten sposób spreżynę. Kiedy puści się kołko, iglica uderz w pocisk i następuje strzał. Słyszeliście o czymś takim? To coś było produkowane seryjnie, czy to może jakaś samoróbka?
Bo dziadek mówił mi, że kiedyś zabrał coś takiego od martwego ruskiego żołnierza. Teraz nie ma na niej oryginalnej farby i żadnych numerów.
Napisano
Najbardziej podobna do mojej jest ta w środku. Rożnice:
-moja jest w 100% stalowa
-w mojej do napinania sprężyny służy takie metalowe kółeczko
-w mojej nie ma niestety zatrzasku zabiezpieczającego

Kształtem bardzo popdobna do mojej, choć dolna cześć(ta ze sprężyną i iglicą) jest cieńsza od górnej(lufy)
A działanie na pewno te same...
Napisano
Aha, i moja jest na 100% radziecka (tak mi mówił dziadek)
Dałem ten wątek po to, byście pomogli mi ustalić dane tej rakietnicy, i jak wyglądała w stanie magazynowym.
Napisano

No to pokolei, czy ta pasuje?
Niemiecka rakietnica improwizowana, schemacik:
http://www.ostfront.com/images_publications/improvise.jpg

Na pewno są jeszcze przynajmniej 2 podobne konstrukcje.
Ale mam fotkę tylko jeszcze jednej.

Napisano
Do Mietka
Mam prośbę, czy możesz zrobić zdięcie, pistoletu w całości, tego z dołu z napisem S A.
Chyba mam lufę od niego i sporo łusek aluminiowych z 41 roku.
Czyja to jest produkcja?
Pzdr. - woojec -
Napisano
Acha SA jest oznaczeniem armii fińskiej, ale nie jestem pewien jak jest w przypadku tej rakietnicy.
Jest wiele podobnych. Wrzuć swoją na forum.
Napisano
Ładnie wygląda w całości, szkoda, że tylko tyle znalazłem.
Lufa od łusek była oddalona o jakieś.... 20 km.
Może, reszta gdzieś jeszcze leży??
Dzięki
- woojec -
Napisano
Witam! To, ja PawełS, ale teraz zarejestrowałem się jako P.siemieńczuk

Przepraszam, że tak długo nie odpoiwiadałem, ale miałem problemy z kompem. Fotek na razie nie mogę wstawić, ale wstawię link:

http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum/viewtopic.php?t=3800

Jak widać, parę miesięcy temu pokazałem to na forum 2WŚ. Teraz nie jest tak zerdzewiała, bo oczyściłem ją z rdzy.
Napisano

A mi trafiło się tylko tyle z rakietnicy.
Pewnie jest niemiecka, wypatrzyłem takie bicia :
strzałka i pod nią 280,
gapa i pod nią 280 i dalej a y f.
Czy ktoś wie jak wygląda całość??
A może, wspólnie zmontujemy to w całość??
Pozdrawiam - woojec -

Napisano
witam , mam moze głupie pytanie ale czy rakietnica podlega pod ustawe o BiA i jak nie czy można takowa posiadac na giełdzie ze starociami było kilka i nie wiem czy moge taką kupic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie