Skocz do zawartości

wymiary torby p-gaz

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy może ktoś podać mi wymiary polskiej torby na maskę p-gaz z 1939 roku.
Chodzi o:
1) wysokość
2) szerokość
3) głębokość
4) długość klapy od góry

I jeśli jest to zbliżenie (fotkę) na zamknięcie.
Napisano
Było trochę odmian, jak kiedyś Bolas napisał. Niestety, nie mam żadnej.
Pozdrawiam
Napisano

torby na maski wz.32 są róznych wymiarów w zalezności od roku produkcji i wersji maski. znam przynajmniej cztery odmiany - podrzucam fotkę ...

Napisano

i jeszcze taki skórzany dinksik po 2giej stronie klapy.

Te różnice w wymiarach toreb do WSR były jakieś znaczące? i czy różniły się czymś jeszcze? (wydaje mi się, że widziałem inne zapięcie - na pasek..)

Napisano

(błyskawiczna foto-reakcja) >>>
Można by też usystematyzować tą całą torbologię/puszkologię. Jest ku temu dobra okazja. No i samym maskom warto by jakiś odświętny wątek poświęcić...

Napisano
kabat jestem za sam
sam zbieram torby na maski p-gaz
był jeszcze wzor zapinany na klamerke mam taka sztuke z biciami rembertów 1939
jak ja wyciagne od kumpla to zrobie fotki
pzdr
  • 2 months later...
Napisano
hehe były stepmple i czerwone i czarne
ja mam np torbe zapinana na klamerke z biciami producenta czerwonym tuszem a klapa z zewnatrz czarnym.Co do rumunskich byla jena sztuka na allegro z biciami polskimi i rumunskimi,jest jedno foto w gazetach wojennych tylko nie pamietam w którym nr???????? ale tam sa tylko rumunskie bicia
pzdr marek
Napisano

rumusnka jest tak samo ostemplowana jak nasze - tyle tylko ze po rumunsku - na klapie zamiast naszych stemopli jest na mojej:

M.32
L
WWSP
I-35

• 4 weeks later...
Napisano
Posiadam torbę do maski p-gaz w wersji z metalową sprzączką, na klapie jest druga metalowa sprzączka przez którą przekłada się pasek zakończony metalowym okuciem Torba posiada także metalową zakładkę do mocowania za pasem ( tak jak w niemieckich chlebakach )
  • 10 months later...
Napisano
Mam małą prośbę: chce sobie wykonać torbę na maskę pgaz. Potrzebowałbym samodzielnie pomierzyć oryginał i wykonać sobie rysunek (wstępny szkic). Czy ktoś, kto ma taką torbę i mieszka w Warszawie mógłby mi to umożliwić. Nie zajmie to dużo czasu.
Rysunek i wymiary oczywiście potem udostępnię na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie