Skocz do zawartości

Anlage Süd

feeder

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeśli ktoś chciałby pooglądać fotki ze zlotu:
http://www.poszukiwacze.org/index.php?s=61&lang=1&uid=e09aa29570d65076cb193db6b1cf50d3
oraz:
http://www.strzyzow.republika.pl/galeria-3/milit.html
Niestety coś jest z tą pierwszą stroną i od wczoraj nie zawsze chce wchodzić ;-( No ale może wkrótce to naprawią.
Pozdrawiam i daję słowo o dużo wcześniejszej informacji o następnym zlocie.

http://www.strzyzow.republika.pl/galeria-3/milit.html
Ten działa, ale też skleiłeś.
Jeśli GRH Galicja, którą znam i szanuje chce być dalej szanowana przez ogół widzów MUSI pozbyć się SSmanów" i innych mocno zaangażowanych politycznie bo oni robią wielką kupę na ich wizerunek.

Zauważ, że pojawili się razem z Waszą grupą i nikt sie ich nie wypytywał czy są z tej grupy, czy nie. Jeśli impreze organizuje dana grupa, to nie powinna wpuszczać maruderów, którzy psują im reputacje. Dojdzie do skandalu i wtedy odpowiedzialni będą wszyscy.

Zostali pouczeni też w Łańcucie a złe wrażenie zostało i mało tego, robili to samo w Stępinie. Coś jest nie tak - taka moja mała rada.

witam
Stronna www.frysztak.pl jest w przebudowie i mimo,że dałem 2 tygodnie temu materiały na aktualizację jeszcze się nie ukazały - prawdopodobnie w poniedziałek 8 listopada 2004 będzie już gotowa.
apropos tych dwóch ss- manów", od kiedy ich zobaczyłem, a było to już chwilę temu od razu mi się nie spodobali (ich przekonania i zachowanie).Zgadzam się z tobą ursus, że robią GALICJI smród, na ostatniej imprezie również - niestety niemiec=niemiec, zwłaszcza, że są z Podkarpacia.
I kiedyś przez takich może być koniec przygody, bo ktoś może nie widzieć róznicy pomiędzy galicją" a nimi

Myślę, że fotki doszły (ursus, feeder)
pozdrawiam
raf - grh galizien

Rafał musicie działać. Jesteśmy z Wami.
Fotki doszły - dzięki! Co prawda zostawiłem je na starym kompie, ale przejrzałem. Podaj mi jeszcze raz adres do siebie (też został) to pogadamy o tym czołgu i wogóle :)

Pozdrawiam
Ursus
Auflkärungs=Abteilung 7

Witam

Odnośnie posta rafraf-a z 05-11-04. Niewiem co wy o tym myślicie ale coś tu nie tak. Znam doskonale członków GRH Galicja". Nie ma tam osoby która propagowała by ideologie nazistowskie lub stalinowskie. Rafraf pisze tam odnośnie 2 SS-manów, że przez nich może być smród (to fakt sam takich oszołomów nie popieram), a sam co napisał 'GRH GALIZIEN"'. I co to ma być? Ludzie z GRH nie mają nic wspólnego z nazwą GALIZIEN. Jeśli kolega zapomniał tak nazywała się 14 DGren SS złożona z ukraińców. Kto jest w temacie wie o co chodzi (masa tych świrów mordowała w czasie wojny i po wojnie naszych rodaków). Co ty chłopie piszesz. Mnie osobiście to ruszyło, tak sam na bank ruszyło to chłopaków z GRH GALICJA". Nie wiem chyba, że sam odtwarzasz 14 DGren. SS GALIZEN"? (w sumie na jednym z większych pikników spotkałem takiego czubka" który chodził w takim mundurze - żałosny, to nie ty?).

Pozdrawiam

przepraszam bardzo ale nie napisałem 14 Waffen Grenadier Diwision ss Galizien", ale galicja, tylko,że po niemiecku i to wszystko (często koresponduje po niemiecku i może dlatego tak napisałem), jak zresztą większość nazw na naszych folderach (chodzi tu o folder o Fuhrehauptquartier Anlage Sud)
Jak kogoś denerwuje język niemiecki to można również zmienić Anlage SuD" na w języku polskim Instalacje Południowe"
A historii mnie nie trzeba uczyć, bo właśnie w moich rodzinnych stronach odpowiedzialnymi za porządek i opiekę nad Polakami"(dosłownie mordowanie) była -Ukraińska Szkoła Policyjna w Moderówce k. Jasła

Jeżeli kogoś obraziłem we wcześniejszej wypowiedzi
z poważaniem raf

jeżeli byłeś na zlocie w stępnie to chyba wszystkiego nie widziałeś, bo ja byłem i widziałem niewłaściwe zachwania takich dwóch z flagą ze sfastyką i bynajmniej nie byli mundurkach RAD - u, rozmawiałem z ludzmi, którzy wówczas zwiedzali schron i wierz mi im to nie robiło róznicy,że to byli tacy czy tacy, poprostu byli oburzeniii (sobota godz.18.oo
z poważaniem
rafał

To co było na końcu tunelu nietrzeba komentować. Kto był to widział. Zresztą ludzie reagowli różnie. Dobrze, że wasz dowódca ma głowę na karku i załatwił sprawę tych dwóch jak należy. Na imprezce tak dla formalności byłem lecz niedługo, jako widz (ograniczenia czasowe - nie każdy ma czas na zabawe). Niestety, każdy na forum mógł zareagować, tak jak ludzie na pikniku. Dla mnie słowo GALIZIEN" niestety kojarzy się z jednym - ukraińscy SS-mani. Pisz co chcesz mów, co chcesz, myśl co chcesz ale gdyby pojawił się napis GRH GALIZIEN" niestety reakcje mogły by być różne i niejeden zastanawiał by się nad wymową tego słowa". Tak, że jeśli używa się już pełnej nazwy po polsku Grupa Rekonstrukcji Historycznej zostańmy przy naszym czyli GALICJA".

Pozdrawiam

czytaj dokładnie to co piszę (pierwszy wczorajszy mój post-pierwsze zdanie końcówka, a póżniej komentuj i nie baw się w prowokacje, bo szczerze powiedziawszy ty możesz być tym stępińskim ss-manem, dlatego mnie do ukraińców nie porównuj.a jak chcesz pogadać to przyjedź na spotkanie grupy, myślę,że wiesz jeśli jesteś tak doskonale" zorientowany kiedy ono nastąpi -
szkoda tego forum na takie dysputy

pozdrawiam
rrafał

GRH Galicja" zrobiła doskonałą robotę i przyczyniła w znaczący sposób do jeszcze większego rozpropagowania zespołu schronów w stępinie-cieszynie w czasie operacji, ale wartałoby nieco wspomnieć o władzach gminy frysztak, które służyły wszelką pomocą; finansową, materiałową i sprzętową,
gastronomiczną,terenową itp., i które są otwarte na wszelkie inicjatywy Grupy rekonstrukcji historycznej galicja (w Polsce niestety róznie bywa - przykład Jeleń i Konewka)
pozdrawiam
RAFAŁ

Forum jest po to aby na nim rozmawiać (chyba, że wegług ciebie służy do czegoś innego). Twoje listy dokładnie przeczytałem od początku do końca. Każdy może je interpretować jak chce. Dla twej wiadomośi nie jestem tym SS-manem, nikogo nie prowokuje, a niestety nawet gdybym wiedział gdzie się spotykacie i kiedy to i tak nie dał bym rady przyjechać, gdyż mieszkam bardzo daleko. Jeśli chodzi o tych ukraińców mojego zdania nie zmienię (kiedyś moja rodzina miała z tymi h... do czynienia) i słowo Galizien" będzie mi się kojarzyło tylko z jednym. Zresztą widze że nie mamy oczy rozmawiać. A co do GRH GALICJA" nic nie mam, gdyż równe to chłopaki.

Pozdrawiam

z bardzo daleka...............................
dla świętego spokoju nie będę używał nazw niemieckich na tym forum
kończę wątek bo widzę,że tylko my wymieniamy na tym forum poglądy
raf

• 2 weeks later...
Znam osobiście 5 SFG-SOG i gwarantuję, że nie założyłby munduru stylizowanego na elektryka :) Po części rozumiem też jego bóle, gdyż sporo osób z mojej rodziny zginęło z rąk tych bydlaków i po prostu słowo Galizien bardzo źle się ludziom z tych okolic kojarzy. Koniec tematu :)

A swoją drogą to bardzo możliwe, że następnym razem się wybiorę, chyba, że nie będą chcieli żołnierza z dywizji polowej Luftwaffe ;)

Dla wyjaśnienia

ukraińcy z waffen ss tak samo mordowali ludność cywilną jak i luftwaffe,werhmacht, ss i inne formacje cudzoziemskie: francuzkie, belgijskie itp , które są również odtwarzane przez grupy rekonstrukcyjne

jak ktoś mądry powiedział
punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia"

pozdr.

A tu sie akurat nie zgodzę gdyz są takie jednostki mające wiecje cywilów na sumieniu i takie które maja mniej. Przykładowo nie udekumentowano przykadków zbrodni popałnionych przez FJ a Dirlewanger nimi słynie. Przykłady można mnożyć wiec lepiej nie wrzucać wszystkich do jednego worka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie