rozi Napisano 28 Wrzesień 2004 Autor Napisano 28 Wrzesień 2004 Pilnie poszukóje informacji na temat przyczółka Baranowskiego lub walk toczonych na pasie wisły pomiedzy Baranowem a Sandomierzem.Odpowiedzi prosze kierowac na mejla roziko@o2.pl
vonadamski Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Witam!!!Troszke sie mylisz myslac ze ktos ot tak poda Ci jakies informacje na ten temat :) Poszukaj w necie cos znajdziesz choc ten teren o ktorym mowisz jest kiepsko opisany czy to w ksiazkach czy w necie.Z powazaniem vonadamski
rozi Napisano 29 Wrzesień 2004 Autor Napisano 29 Wrzesień 2004 Wiesz z drugiej strony nie wiem dlaczego ktoś miałby nie podawać tych informacji.Jeżeli to dla niego nie tajemnica :)to...
grenadier Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 żadna tajemnica, tylko kilka godzin klepania w kawiaturę...
vonadamski Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Witam!!!Ja od dziesieciu lat zbieram informacje z terenow przyczolka choc mnie interesuja tereny Opatowa i Ozarowa. Powiem Ci ze zbierania kupa, kupa sleczenia przed klawiatura i wiem duzo ale ... caly czas dowiaduje sie czegos nowego.Musisz sam popracowac i wtedy efekty bardziej ciesza. I zobaczysz ze im wiecej bedziesz wiedzial tym bedzie ci sie wydawalo ze strasznie malo wiesz :)Jesli chodzi o ksiazki to zacznij od ulubionego mojego autora śp Tadeusza SAWICKIEGO on lubil pisac na temat kieleckiego :) (a przynajmniej tak mi sie wydaje) Wspomnienia Koniewa, Leluszenki (choc Leluszenko to troche póżniej) pogladowo DolatęWyzwolenie Polski 44 45"(nie jestem pewien tytulu). Od Sandomierza do Opola i Raciborza" Stańczyka. To tylko kropla w morzu ale naprowadzi cie na trop.Pamietaj exploracja to godziny w czytelni i przed klawiatura (klawiatura to Ci Modern Explorators" :))Z powazaniem vonadamski
Boruta Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Z Dolata i Jurga Walki zbrojne na ziemiach polskich 1939-45".Pozdrawiam
rozi Napisano 1 Październik 2004 Autor Napisano 1 Październik 2004 Bardzo dziękuje te informacje napewno mi sie przydadzą
vaz Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 uściślając , Armia Czerwona sforsowała Wisłę tworząc omawiany przyczółek w miejscowości Nagnajów , kilka km poniżej Baranowa Sandomierskiego .
feeder Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 ... a na temat otwarcia przyczółka pisze w książce Konspiracja nad Wisłą i Sanem" (jest też mapka). Autora niestety nie pamiętam.
rozi Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 Dzięki super informacje ale jeszcze mapa by mi sie przydała. Wiasz spruboj sobie przypomnieć autora będe wdzięczny.A co do tego nagnajowa to tam właśnie nastapiło pierwsze uderzenie i po której stronie wisły stacjonowali rosjanie a po której niemcy????
vonadamski Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Witam!!!Tam byla bitwa w ktorej wojska radzieckie walczyly z wojskami niemieckimi nawet na ludkach w czasie przeprawy na wisle!!! Niby wojska niemieckie byly po lewobrzeznej stronie a ruscy na prawobrzeznej (czyli niemcy zachod ruscy wschod) ale sytuacja sie zmieniala. Wszelka zabudowa inzynieryjna (czytaj okopy)o ile jest raczej bedzie sowiecka po obu stronach wisly.Z powazaniem vonadamski
rozi Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 A jakie Niemieckie armie brały udział w tej bitwie?? i ile trwały walki?
vonadamski Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Witam!!!Tamtedy wycofywaly sie 4 APanc i 9A o ile dobrze pamietam. Jednak tak jak pisalem bylo tam straszne zamieszanie gdyz rosjanie bardzo szybko sie przemieszczali a niemcy spir... z predkoscia perszinga. Dopiero wisla ich troche zatrzymala bo sowieci nie pomysleli o srodkach przeprawowych (mozna domniemac ze nie spodziewali sie ze odniosa az taki sukces z przeprawa przez wisle wlacznie) co niemcy wykorzystali do sciagniecia odwodow i unormowania ustabilizowania linii obrony.Z powazaniem vonadamski
rozi Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 Jak dłógo toczyły sie walki i jak się zakończyły?(chodzi mi o to czy niemcy dali rozjanom po tyłku chciasz raz)??
vaz Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 po utworzeniu przez Sowietów przyczółka , Niemcy dążyli do jego likwidacji . To jednak nigdy im się nie udało i po kilku bitwach (m.in. pod Staszowem i Stopnicą) front ustabilizował się na zachodnim brzegu Wisły do 12 I 1945 . Tego dnia ruszyła wielka ofensywa Armii Czerwonej (,,operacja wiślańsko - odrzańska,,) w wyniku której Niemcy zostali odrzuceni daleko na zachód . Między 12 a bodajże 16 czy 17 stycznia trwały ciężkie walki pod Kielcami (m.in. bitwa pancerna pod Lisowem) , w których Niemcy porzucili czy stracili wiele sprzętu . Z tego właśnie okresu pochodzi wydobyta (i ukradziona?) przez braci Kęszyckich Pantera z Czarnej Nidy (z 16 DP) czy podwozie innej Pantery , które teraz można oglądać w MOB .
bjar_1 Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Pantera" wydobyta z Nidy przez Kęszyckich pochodzi prawdopodobnie z Pz.Rgt.2 ze składu 16 Pz.Div. Natonmiast ta z MOB prawdopodobnie z 17 Pz.Div.
rozi Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Naprawde ciekawe rzeczy piszecie a ja nie miałem o tym zielonego pojęcia.Ja mieszkam w miejscowości niedaleko ale nic z tych rzeczy nie miało miejsca. Jedyne co to niemcy którzy tu stacjonowali a było ich ok. 50 000 :)
rozi Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Jestem z Nowej Dęby.To jest jakieś 15 km od Baranowa Sandomierskiego :)
rozi Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Nawet bardzo blisko 10 min drogiale jak wiem nie wolno po nim chodzić ;)
vaz Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 bywam czasem w Mielcu i okolicznych lasach :-), może by tak wspólnie przeszukać kawałek jakiegoś terenu w pobliżu?
SHARKYGSM Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Nigdy Maciek Keszycki tej Pantery nie ukradl !!! - ona nadal jest i istnieje ... po prostu w tej chwili jest w innym miejscu niz ich posesja pod warszawa i czeka na lepsze czasy ... Zreszta uwazam, ze Maciej nie musi sie nikomu tlumaczyc - ma zarejestrowana kolekcje i muzeum (eksponaty wpisane sa do rejestru zabytkow) i pozwolenie na wydobywanie sprzetu ciezkiego...A Macka znam dobre prawie 8 lat - wiec moge sie troszke wypowiedziec - a i nie jedno razem robilismypozdrawiamJacek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.