Skocz do zawartości
  • 0

kilka znalezisk - identyfikacja

archeo

Pytanie

Napisano

jest to miniatura rękojeści szabli, miejsce po ułamanym ostrzu. znaleziona została na pruskim forcie w toruniu. co to jest 1).

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sam jestem ciekaw dokładnej identyfikacji przedmiotu ze zdjęcia nr 2 (znalazłem identyczny kilka lat temu). Z całą pewnością jest to element wyposażenia armii niemieckiej z lat I WŚ i wygląda jak okucie skórzanego ekwipunku lub jakiegoś drewnianego elementu.
To co na nim jest wybite to sygnatura 11 Pułku Artylerii Pieszej (FussArtilerie Regiment 11) i numer ewidencyjny wyposażenia / broni. Z drugiej strony powinien być jeszcze znak odbioru wojskowego (inicjały władcy danego landu).
Ciekawostka - mój egzemplarz pochodzi z tej samej jednostki (znaleziony pod Łodzią).
Napisano

jest to miniatura rękojeści szabli, miejsce po ułamanym ostrzu. znaleziona została na pruskim forcie w toruniu. co to jest 1).

Napisano

drugie zdjęcie tego samego przedmiotu, widok od dołu /widoczny dobrze znaczek w kształcie szyszki z ogonkiem albo jakiegoś owocu/ 3).

Napisano

te dwa ptaki znalazłem w innej części kraju, 200km bliżej swojego domu, na polu z dużej bitwy napoleońskiej. co to jest 4).

Napisano
Jak na moje oko to nr 1 to kawałek bajeranckiego ożyka" do otwierania listów (?) Lub oręż krasnoludka. :)
Poza tym nie mam pojęcia.
Pozdrawiam - MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie