Skocz do zawartości

guziki francuskie?pruskie?

HARRY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

co to za guziki?moze francuskie?pruskie?charakterystyczne sa uszka do przyszywania,i najczesciej znajduje je na pozycjach francuskich.i pruskich.moze ktos wie co nieco na tentemat?z gory wielkie dzieki.pozdr.

Napisano
Ja tez takie znajdowałem na napoleońsko-rosyjskich polach a także na polach bitew powst. listopadowego dlatego sądze, że takie guziki stosowane były we wszystkich armiach dla zwykłych szeregowych np. gdy guzik ozdobny, z numerem itp. się urwały to zastępowano je takim zastępczym guzikiem" napewno dużo tańszym.
Napisano
J przychylilbym sie do opcji guzikow zastepczych!Ostatnio na MRU wykopalem identyczny guzik posrod guzikow niemieckich drugowojennych oraz pruskich guzikow!!!
Pozdrawiam
Napisano

znalazlem plomien od granatu,wychodzi na to ze od rosyjskiego?z tego co wiem takie mieli francuzi na ladownicach,ale to uszko takie samo jak na guzikach.prosze o pomoc.pozdr

Napisano

zreszta obok moich zostal znaleziony ten oto orzel, zdaje sie ze z werbla. byly 2 sztuki orlow. na terenie bylego obozu z epoki napoleonskiej.
jak widac orzelek na dwie glowki :)

Napisano
Płomień (fragment) jak na moje oko jest francuski ponieważ rosyjskie były wąskie i innaczej był wzór skręcania się płomieni, co do guzika to gdyby nie coś na kształt zakończenia charakterystycznego dla napoleońskich guzików otoku (wąsów) to bym był pewien, że to rosyjski a tak to wygląda mi na napoleoński. Pozdr
Napisano
HARRY nie chce byc upierdliwy ale nie zamieszczaj na głownym forum rzeczy z dzialu identyfikacja. Kolejne bede usuwal.

Nie przenosil ale usuwal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie