Skocz do zawartości

Polskie guziki cynkowe.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie moje dotyczy takich jak na fotkach guzików. W miejscu rozbrajania się polskich oddziałów we Wrzesniu '39 r. znalazłem już 6 szt. takich. Właściwie są ich dwie odmiany - różnią się wielkością szponów orła i koroną. Zrobione z cynku. Dwa z tych sześciu sygnowane są z tyłu 'ST' 'ŻP'. Średnica guzika - 23 mm.
W jakich latach używane były takie guziki? Czy we Wrześniu znajdowały się przy jakichś mundurach? (jakich?). Czy często się je spotyka?

Napisano

Witaj bjar!!

to napewno nie bedzie wz.1919-dla porównania to ten po lewej, i zeby nikt nie miał wątpliwości że to orginał to jeszcze ziemia na nim jest.

taki jak twój (a mój po prawej) znajdowałem na płaszczach.

W 1939 roku powszechnie w użyciu były wszytkie wzory umundurowania- osobiście w zrzutowisku umundurowania w lesie znalazłem dużo wz. 1928 (tych owych") wcale nie mniej takich jak ty znalazłeś (w tym małe- to pewnie i przy kurtkach też musiały byc użwane) i kilkanaście wz. 1919.

ps. jak znajdziesz chwilkę casu to wrzuc mi te obiecane fotki mocowania klamerek(tych drucianych też)
do paska od polskiego chlebaka wz.33-ładnie proszę:)

Napisano
Aha ,czyli wz.19 wyglądał tak :) Też taki mam tylko stan strychowy. Podobnie jak i Ty wśród tych guzików znajdowałem Nowe" wz.28 - płaszczowe i małe.
Jak datowałbyś ten guzik? Kiedy mógł zostać wprowadzony? Bo używany był chyba jeszcze we Wrześniu...

O klamerkach chlabakowych całkowicie zapomniałem! Dobrze ,że się upomniałeś. Jak aparat do mnie wróci (tymczasowo jest w terenie) to zrobię fotki.

pzdr

bjar_1
Napisano
na bank we wrześniu mieli takie guziki i to całkiem sporo.mysle że początek lub połowa lat 20-tych,przynajmniej przy takich płaszczach(całych) je znajdowałem-bo w lesie to raczej kurtki były- chociaz raz jak dostałem od jednego dziadka płaszcz piechoty wz.36 to były tam i te guziki i wz.28.poszukam w madrych ksiązkach:)to może cos jeszcze da się ustalić
Napisano
bjar znalazłem taki artykół: Historia polskiego guzika wojskowego 1914-1995 jest na stronie:

http://www.wolf.pl/

teraz trzeba to uważnie przeczytać...
Napisano
cześć bjar wszyscy prawie macie racje. mam ciekawy katalog z wystawy z 1988 roku w Elblągu POLSKIE GUZIKI WOJSKOWE".wasze guziki pasują do: g. legionowych,królestwa polskiego,g. korpusów wschodnich, itp. cytacik:
- g. legionowe przedstawiaja orła w wielu odmianach - oróżnym układzie skrzydeł, w koronie i bezkorony itp.
- awers - cynk, stal, mosiądz - niektóre powlekane warstwą innego metalu, lub malowane. znane sa egzemplarzez orłem nałożonym.
- rewers -c ynk, stal, mosiądz - gładki lub z napisami .......itd ( dużo jest tego)
guziki wz. 1917 wprowadzonow kwietniu 1917r.produkowane byly przez wytwórnie polskie, austryiackie i niemieckie w okresie kilku lat. wielka ich różnorodność stwarzaczasem trudności z ustaleniemczy były wykonane w 1917 r. czy po......
korpu wschodni tez miał podobnego tylko że: aw: miedź srebrzona, rew. - stal napisy - oczywiście cyrylica.
w grudniu 1918r. uznano wz 17. jako regolaminowy, masowo używany w latach 20 - tych.
tych guzików oprócz armii używali urzędnicy państwowi, bractwa kurkowe itp.
jednym słowem mozna strzelać. jaki to guzik?
Napisano
a tego znalezłem przy terenie koszar w Białymstoku.
Napisano
a tego znalezłem przy terenie koszar w Białymstoku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie