tg13 Napisano 11 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Witam! a to mój najnowszy nabytek:)nieprawdopodobne jest to jak został znaleziony:otóż kilka lat temu mój znajomy przechadzając sie po lesie znalazł po grzybiarzach dziwna torbę. że była cała i było w niej trochę grzybów zabrał ja do domu. A teraz stała sie moja własnością.Nieprawdopodone co mozna w lesie jeszcze znaleźć:)Chodzi mi wygląd paska do noszenia chlebaka, jego wymiary i wygląd wszelkich klamerek- chciałbym odtworzyć pasek nośny żeby miec cały komplet. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.pozdrawiam tg 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Długość - 92 cmszerokość paska - 30 mm.Pasek ma 1 klamerkę ,do chlebaka zaczepiało się go haczykami" wygiętymi z drutu.Na jutro wrzucę dokładne fotki.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 11 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2004 hej!!bjar dzięki!!!czekam z niecierpliwością chodzi mi wszczególności o klamerkę bo te zapinki druciane mam.i może doradzicie z czego najlepiej wykonac sam pasek??pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Klamerka ,to taka 'standardowa' stalowa klamerka z poprzeczką. Jej wymiary :- długość : 37 mm- szerokość : 22 mmPoprzeczka jest jakby odgięta od osi klamerki (jak na rysunku).pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Po co pasek jak i tak sie prawie ich nie używało? Co najwyzej do zakladania na helmy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 W niemieckim chlebaku owszem, paska raczej się nie używało. Natomiast w polskim był on po prostu niezbędny.PozdrawiamŁoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 aaaaaaaaa to jest polski :/ nie powieksszalem fotki bo na pierwszy rzut oka myślałem ze to niemiecki :/ teraz obejżalem... Zwracam honor łoś. Faktycznie w polskim bez paska ani rusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 U mnie pasek wygląda tak.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 No nie jestem taki pewien czy bez paska nie da się nosić polskiego chlebaka. Teoretycznie jest to możliwe (łatwo zdejmowalny pasek), ale chyba tego nie praktykowano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Nasze chlebaki czasem nosili bez pasów, Na pasach podpinano ładownice, kiedy nie nosili tornistrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 13 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2004 dzieki bjar!!!! jeszcze jakby można prosić zbliżenie na szycia i mocowanie tej klamerki oraz tych drucianych zapinekpozdrawiam tg 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Tg13 - znów musisz poczekać - wieczorem spróbuję to zrobić.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Z tego co wiem to żołnierz miał drugi pasek jak od chlebaka do podtrzymywania ładownic. Jest takie zdjęcie z Warszawy 1939 gdzie widać u żołnierzy dwa paski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 bjar to oryginalny pasek do chlebaka!!!!!!!Masz go na wymiane mam sporo polszczyzny i niemczyzny itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.