Skocz do zawartości
  • 0

Łuska rakietnicy?

Sebek

Pytanie

Napisano

Witam
Na dzisiejszej wyprawie kilka razy wyszło mi z ziemi coś
takiego-podejrzewam że ma to związek z rakietnicą, bo na wewnętrznej części pierścienia pozostał jakby cienki pasek zielonej farby (inne znajdowane miały też czerone zabarwienie tam). Często wychodziły też same pierścionki" z końca-jakby oderwane...
Pozdrawiam
Sebek
P.S Miałem ciekawe tło dzwiękowe z epoki-na strzelnicy pobliskiej jednostki w dniu dzisiejszym
strzelano z broni maszynowej;)

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w tym przypadku walec 75 g. stosowany tez podczas cwiczen przez saperow w ogrodkach saperskich(przy strzelnicach) mozliwe ze tam go znalazles. :-(
VJ
Napisano
Ten walec jest pusty w środku, oprócz tego że na samym dnie miał coś co wyglądało jak obrączka z wełny? z dziurką w środku-grubości ok. poł cm. W części wewnętrznej walca przy samym końcu obrzeża był ślad jakby czerwonej farby dookoła-ztąd myślełem że to od rakietnicy z czerwonym ładunkiem. Nie znalazłem tego na strzelnicy-z tego miejsca jest do niej w linii prostej z 5 km-w lesie dzwięk dobrze się roznosi...A w tym miejscu wg mapy podobno art. plot stała
Pozdrawiam
Napisano

Musiało być ciężko tej pelotce-niezłym kalibrem ją ostrzeliwali...oprócz tego porozrzucane dookoła łuski MG131, mausera (a możę raczej MG42 bo mają pozaginane krawędzie od wyrzutnika-ale co dziwne leżą pojedyńczo-chyba nikt z tego pojedyńczo nie strzela??) Dodam też że walają się tam resztki cegieł i są dwa dołki chyba po jakiejś budowli (w środku lasu)
Pozdro

Napisano

Witam
Na dzisiejszej wyprawie kilka razy wyszło mi z ziemi coś
takiego-podejrzewam że ma to związek z rakietnicą, bo na wewnętrznej części pierścienia pozostał jakby cienki pasek zielonej farby (inne znajdowane miały też czerone zabarwienie tam). Często wychodziły też same pierścionki" z końca-jakby oderwane...
Pozdrawiam
Sebek
P.S Miałem ciekawe tło dzwiękowe z epoki-na strzelnicy pobliskiej jednostki w dniu dzisiejszym
strzelano z broni maszynowej;)

Napisano
http://www.germanmilitaria.com/Heer/19Flare.html - pod tym linkiem masz różne rodzaje nabojów do rakietnic i inne gadżety.

pzdr

bjar_1
Napisano
Drogi Sebku dla mnie jest to ładunek sapreski a konkretnie trotyl z gniazdem do mocowania zapalnika :). Jeżeli jest to żółte i kruszy sie jest to ładunek np. stosowany w minach stojących radzieckich zresztą niemcy mieli takie same. Pozdtrawiam
Napisano
wykopałem taką rakietnicę jak w linku,mam pytanie ponieważ jest bez lufy ,czy lufa jest dokręcana czy poprostu ktoś ją obciął i czy bez lufy można było strzelać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie