Skocz do zawartości

Jak rozpętałem II wojnę światową

mike110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz

http://www.stopklatka.pl/filmowcy/osoba.asp?oi=12464

tyle podpowiada wyszukiwarka:-)

Napisano
spróbuj ściągnąć z stąd: http://www.komedie.mocny.com/snd/muzyka/
Napisano
Zdecydowanie lepiej ogląd się w kolorze. Kiedyś były nawet przymiarki do pokolorowania Czterech pancernych" i Klossa", ale jak na razie nic z tego nie wyszło. Może w przyszłości. Jak rozpętałem ..."zostało pokolorowane na zlecenie POLSATu.

Pozdr
Marcin
Napisano
Ja tam jednak myślę,że czarno białe wersje, powinny takie zostać.Kojarzy się to z tamtą epoką,techniką filmową.poza tym,te kolory przez POLSAT (na jego zlecenie) nadane-są fatalne!!!W 3 cz.rzeka pod mostem ma kolor jak w błękitnej Lagunie.Gdzie w Polsce (poza Suwalszczyzną) takie wody?
W latach 80-tych na moim osiedlu był klub filmowy wyświetlał te filmy na bloku, za free dla mieszkańców-kino pod gołym niebem.Tak ten film zapamiętałem a kolory nadane mi go profanują. Jest takie przysłowie e starej baby panny młodej nie zrobisz"-chyba adekwatnie oddaje wyżej opisane moje spostrzeżenia. Ale to moje subiektywne odczucia, poglądy innych-oczywiscie szanuję.Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
RÓŻA CZERWONA

C F G C
To nic, że długi jest marsz,
F G
Słońce osuszy twarz,
C F G C
Idziesz i liczysz naboje ostatnie trzy,
F G C
I nie chibisz już - to wiesz.

F C
Róża czerwono, biało kwitnie bez,
F C
Nikt z nas nie pęka, chociaż krucho jest,
a e
Wzgórza przejdziemy , wodą popijemy,
a D G
Kuchnie polowe dibli wiedzą gdzie.
C F C
Kto by się martwił, że na drodze kurz,
F C G
I śnieg i deszcz - to znamy już.
a e
Wzgórza przejdziemy, wodą popijemy,
a D G
Woda po walce ma jak wino smak.
C F C
a G C
Dojdziesz bracie, choć krucho jest.

Stary karabin - twój brat,
Jeszcze zadziwi świat,
Będą znów piękne dziewczyny za wojskiem szły,
A, że w oczy deszcz, to nic.
Napisano
A ja mam inne pytanie drążące.
Doszukaliście się może, w którym miejscu w akcji filmu ukryło się PIĘĆ LAT, które Dolas spędził za granicą? Bo jakbym nie kombinował, wychodzi mi tej akcji kilka miesięcy, góra pół roku. I w tym czasie nie łyknął żadnego języka obcego? Barani łeb i tyle.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Grzesio, nie kombinuj! To tylko komedia ;) Btw. Polecam książkę Przygody kanoniera Dolasa" K. Sławińskiego. Franek nie jest tam cwaniakiem ale ofermą życiową z duuużą dozą szczęścia. Miło się jednak czyta. Trochę przygody zmienione ale za to wszystko się zazębia czasowo :)
Napisano
Mam już ostatnią zwrotkę - kończącą III część :)

Róża czerwono, biało kwitnie bez.
Choć było krucho, teraz dobrze jest.
Wzgórza przeszliśmy, cało wróciliśmy,
Kuchnie polowe odnalazły się.
Jeszcze na twarzach mamy z drogi kurz
Lecz dziś ten marsz jest za nami już.
Wzgórza przeszliśmy, cało wróciliśmy
Czoło otrzemy, oczyścimy broń.

Oto bracie, wędrówki kres.
Napisano
A melodia to przypadkiem nie hymn Manchester United??
Napisano
Piosenkę wykonuje nieżyjący już aktor Józef Nowak - główna rola w filmie Wiosna panie sierżancie"
Mel.
Napisano
Mylisz się, piosenkę wykonuje Andrzej Żarnecki [aktor i reżyser]. Kompozytorem był Jerzy Duduś" Matuszkiewicz - ten który skomponował m.in. muzykę do Stawki większej niż życie", Kolumbów", Wojny domowej" 40-latka" itd...
Napisano
Melodia z hymnu Man. Utd.? hehehe. Nie United mają zupełnie inną.

pozdr.
Napisano
Witam !
A propos czaru Tamtych Lat" - macie jakieś namiary na piosenki i muzykę tytułową z filmów Prawo i pięść" i Wakacje z duchami" ?
Pozdrowionka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie