Red alf Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2004 Witam! Poszukuje warunków technicznych do polskiego munduru wz. 36 podobno byly zamieszczone w pierwszym numerze Nowego Przegladu Kawaleryjskiego"chciałbym sie pobawic w wlasnoreczne uszycie kurtki bo na moj nikły wzrost 198cm;) sa juz nie osiagalneopcje typu KBW:(interesują mnie takze warunki tech. do plaszcza zimowego wz.36 Jesli ktos posiada takie to bardzo bym prosił na @mail red_alf@tlen.pl Z gory wieklie dzieki! Pozdrawiam! Red alf_________________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Możesz zamówić ten numer u Jazłowiaka.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 O ile wiem to warunki techniczne z NPK są niekopletne. Bodajrze w 1938 roku zostały zmodyfikowne i właśnie ten wzór był powszechnie stosowany w 1939 roku. ponoc kompletna dokumentacja jest w CBW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Witam!Dzieki za odpowiedzi, tylko jesli mozna wiedziec co to jest CBW" bo mam lekkie chyba zacmienie;) i gdzie mozna to znalesc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Centrala Biblioteka Wojskowa ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Uuuuu... :( jak centralna to pewnikiem w stolicy, a to mam kawalek drogi, to moze kiedys przy okazji o ile zbiory wogóle sa dostępne dla szarych smiertelników.Wielkie dzieki za info!Pozdrawiam Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 7 Wrzesień 2004 Share Napisano 7 Wrzesień 2004 POLSMOL: O ile wiem to warunki techniczne z NPK są niekopletne. Bodajrze w 1938 roku zostały zmodyfikowne i właśnie ten wzór był powszechnie stosowany w 1939 roku. ponoc kompletna dokumentacja jest w CBW."Wymagania techniczne z NPK są kompletne i ostateczne, bo pochodzą z 15 grudnia 1938 roku i są ostatnimi obublikowanymi warunkami technicznymi kurtki sukiennej, które wycofują opis kurtki sukienne z 19.10.1935, nr 875. Może wystarczy po prostu przeczytać NPK. a nie pisać takie rzeczy, Piotrze? Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 7 Wrzesień 2004 Share Napisano 7 Wrzesień 2004 Alf - Warunki do Ciebie już poszły w formie PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Wrzesień 2004 Share Napisano 7 Wrzesień 2004 Wrunki techniczne to jeszcze nie dokumentacja. Słowem, jest to zamało, żeby dobrze uszyć mundur. Pozatym są pewne rozbieżności miądzy ta dokumentacją a niekótrymi zachownymi egzemplażami kurtki sukiennej wz. 36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Wrzesień 2004 Share Napisano 8 Wrzesień 2004 Jak zwykle Jego Wysokość Chodząca Encyklopedia Polsrol ma rację.A ty Jazłowiak siedź cicho, bo pomimo tego, że wziąłeś tą dokumentacje z CBW, sygnowaną odpowiednimi steplami to jak zwykle nie masz racji......... Bo niektóre kurtki są inne.... A zupa była za słona......Jak zwykle...... wszystko jak zwykle..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 8 Wrzesień 2004 Share Napisano 8 Wrzesień 2004 A co nas to mości Akagi obchodzi. Takie sprawy z łaski swojej załatwiajcie na privie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 8 Wrzesień 2004 Share Napisano 8 Wrzesień 2004 Tak. Oczywiście. Zwłaszcza że do 1939 roku oficerowie i starsi podofcerowie szyli sobie kurtki prywatnie u setek wykonawców, wprowadzając mniejsze lub większe modyfikacje. Dokonywano przerabiania starych kurtek oficerskich. Wymagania techniczne z 15 grudnia 1938 roku nie są wykrojami, ale krawiec jest w stanie na ich podstawie bez problemu wykonać prawidłową kurtkę. Żeby natomiast dyskutowac na temat tego czy dana kurtka jest wykonan zgodnie z przepisem czy nie trzeba mieć daną kurtke w ręku i możliwość stwierdzenia np. prawidłowości pieczęci odbioru wojskowego. Kurtek sukiennych zachowało się bardzo niewiele, ponieważ wydane żołnierzom (najczęsciej jako umundurowanie mobilizacyjne) w naturalny sposób były niszczone w czasie działań wojennych lub przerabiane na ubrania cywilne. Stąd ich stosunkowa rzadkość:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Wrzesień 2004 Share Napisano 8 Wrzesień 2004 Łosiu drogi, ale co załatwiać na privie?jak zwykle sytuacja jest jasna i jak zwykle widac kto ma rację. I jak zwykle juz bedę siedział cicho.....dolałem wody do zupy, będzie mniej słona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 8 Wrzesień 2004 Share Napisano 8 Wrzesień 2004 Oczywiście miałem na myśli mundury żołnierskie produkowane seryjnie. Uniformy oficerów to zupełnie inna historia. Zaczepki akagiego nie są warte komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 8 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2004 WitamDo Jazłowiak:wielkie dzięki plik otrzymalem szkoda troche ze brakuje wykrojów ale i tak sie ciesze:) bedzie co robic w zimowe wieczoryRany nie sadzilem ze moj post rozpeta taka burze< pax panowie pax tu nie ma o co sie klucic DZieki ogromne za pomoc Pozdrawiam wszystkich!!!Red alfPS Jak byscie cos mieli może jeszcze na temat płaszcza zimowego(idzie zima:) to by bylo naprawde super> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2004 Share Napisano 9 Wrzesień 2004 Też jest w NPK ;-)).Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2004 Witam!Az sie boje pytac coby znowu czegs nie rozpetac.Do J: moglbys mi napisac w kturym numerze NPK sa warunki tech. tego płaszcza.Ma moze ktos spis wszystkich artykulow z NPK lub zawartych w nim warunkow technicznych, zeby juz nie meczyc ciagłymi pytaniami.PozdrawiamRed alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 owy Przegląd Kawaleryjski" jest pismem mocno branżowym toteż głównie są to głównie warunki techniczne związane z kawalerią ale nie tylko.nr 1 (2002 rok)-Proporczyk do lancy (13.04.1939)-Kurtka sukienna (15.12.1938)nr 2 (2002) (w bezpłatnym dodatku)-Spodnie kawalerii (15.12.1938)-Karwasze [skórzene ochrony spodni kawaleryjskich przed wytarciem] wz.1936 (30.04.1936)-Ostrogo żołnierskie (5.11.1931)nr 3 (2002) (w bezpłatnym dodatku)-Rogatywka polowa (15.12.1938)-Pas główny, pasek do spodni, pasek do ostróg, trok oraz troczek do karabinu przy pasie głównym (5.11.1931)-Buty kawaleryjskie wz.1931 (10.06.1931)nr 4 (2002) (w bezpłatnym dodatku)-Płaszcz sukienny kawalerii (15.12.1938)nr 5 (2003) (w bezpłatnym dodatku)-Trąbka sygnałowa dla kawalerii (5.11.1931)nr 6 (2003) (w bezpłatnym dodatku)-Płachta namiotowa (5.11.1931)nr 7 (2003) (w bezpłatnym dodatku)-Peleryna przeciwdeszczowa (11.04.1936)nr 8 (2003) (w bezpłatnym dodatku)-Opis techniczny nowego typu kurki mundurowej wg. Dz. Rozk. MSWojsk. Nr 2/1935 r.nr 9 (2004) (w bezpłatnym dodatku)-Terlica rzędu wierzchowego wz.36 (15.04.1937)-rysunki ogłowia wojskowego wz.36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Witam!!! a może ktoś to zeskanował????pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Ja zeskanowsłem ale mam też w formie gazet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Witam!!jazłowiak-czy istnieje, że tak zapytam niesmiało, jakaś szansa że zechciałbys podzielić sie tą wiedzą?najbardziej interesują mnie warunki techniczne dotyczące:-Kurtka sukienna (15.12.1938) -Pas główny, pasek do spodni, pasek do ostróg, trok oraz troczek do karabinu przy pasie głównym (5.11.1931) -Płachta namiotowa (5.11.1931) -Opis techniczny nowego typu kurki mundurowej wg. Dz. Rozk. MSWojsk. Nr 2/1935 r. Swoją drogą ciekawe materiały zamieszczaja w przeglądzie-zainteresuje sie nim bliżej, bo np. takie warunki techniczne to kopalnia wiedzy.proszę o pozytymne rozpatrzenie mojej prośby:)(najszybciej to chyba będzie to wysłac przez gg mój numer-4596644)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Do pieczarka: dzieki za zestawienie warunkow technicznych.Mam pytanie czy płaszcz kawalerii rozni sie w istotny sposob od plaszcza piechoty?Pozdrawiam Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Nowy typ płaszcza dla wszystkich rodzajów broni i służb i żołnierzy wszystkich stopni został wprowadzony Dz. Rozk. Nr 2/36 poz. 17. Płaszcz wz. 36 dla wszystkich żołnierzy był wykonany z przepisowego sukna płaszczowego barwy ochronnej. Zapinany z przodu na sześć guzików płaszczowych. Wykonany na podszewce do stanu i w rękawach, był swobodny i tak luźny, aby pod nim można było nosić kożuszek lub podpinkę wełnianą względnie futrzaną. Na przednich połach dwie skośne kieszenie zapinane na guziki płaszczowe. Z tyłu pośrodku niezszytej fałdy rozporek długi dla broni konnych oraz wszystkich oficerów i podoficerów zawodowych od sierżanta (i równorzędnych) w górę. Rozporek długi zaczynał się na 15 cm poniżej stanu i był zapinani na cztery małe guziki mundurowe. Kołnierz wykładany, zapinany na jedną parę haftek. Do podtrzymywania podniesionego kołnierza służyła łapka pod spodem. Na imitacjach mankietów łapki na guziki płaszczowe do ściągania rękawów około rąk. Długość płaszczy broni jezdnych 20 cm od ziemi. Płaszcze dla oficerów zawodowych od wachmistrza /i równorzędnych/ w górę i uczniów, ostatniego rocznika szkół podchorążych były spinane z tyłu pętem, regulowanym za pomocą guzików płaszczowych w celu poszerzenia płaszcza pod kożuszek. Oficerom i podoficerom zawodowym od wachmistrza w górę dozwolone było wykonywanie całego płaszcza na podszewce i przypinanie pod niego podpinki wełnianej lub futrzanej. Poza służbą mogli oni nosić płaszcz bez pasa i mieć kołnierz futrzany przypinany, odcieni ciemnych, z wyjątkiem czarnych. Podczas jazdy konnej ostatni dolny guzik: płaszcza powinien był być odpięty.Na kołnierzach płaszczy polowych nie noszono żadnych oznaczeń, prócz orzełków oficera dyplomowanego. Na naramiennikach noszono tylko oznaki stopni.Stare płaszcze wolno było donaszać do 1 maja 1937 roku.Tak jak pisaliśmy powyżej, również i wymagania techniczne nowego płaszcza dla broni jezdnych wprowadzono w życie dopiero 15 grudnia 1938 roku. Nowe płaszcze wz. 36 szyli sobie od momentu wprowadzenia w życie oficerowie, w pułkach pozostawały nadal w użyciu płaszcze wz. 19, które odróżnić na zdjęciach od nowych płaszczy można jedynie po specjalnych, znajdujących się z boku sukiennych paskach przypinanych guzikiem, w którym umieszczano pas główny. Płaszcze, dłuższe niż w innych broniach i służbach, zapinany był pod szyję, był ciepły i niezwykle przydatny podczas długich zimowych marszy, ponieważ okrywał nogi i kolana. Niestety kołnierz płaszcza obcierał szyję, a sam płaszcz dość szybko przemakał w czasie deszczu, stając się bardzo ciężkim i trudno go było wysuszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Dzieki jazłowiak za wyczerpujaca odpowiedz, jak zwykle jestes niezastapiony.PozdrawiamRed alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolfgang Napisano 22 Luty 2005 Share Napisano 22 Luty 2005 Witam!Mógłby mi ktoś przesłać te warunki techniczne widziałem że ktoś ma je w formacie PDFPrzepraszam że odświeżam taki stary temat, ale po co zakładać nowy jak jest stary na ten sam temat.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.