Skocz do zawartości

Grupy z Krakowa

Gość Zbych

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 months later...
Jakby ktoś chciał rekonstruować wrzesień 39 z Krakowa to zapraszam do mailowania.... Można zawsze wziąć się do roboty w Krakowie... bo o dziwo Kraków niby prawicowy a nie ma żadnej grupy reko tylko pojedyńcze jednostki z grup... ja przynajmniej widziałem jednego ułana (spotkałem w antykwariacie). A ja rekonstruuje piechote WP 39. Zapraszam... Bo zawsze można pobiegać po polu i coś się dowiedzieć więcej...

Dezerter, ale co te wasze mundury takie jasne... na pierwszy rzut oka wydawało mi się ze to amerykanie (po kolorze). Po za tym w Krakowie coś" jest :) I zobaczysz że za niedługo krakowiacy będą mieli się czym chwalić :)

http://para.armiam.com/pictures/2.JPG
ogólnie nie chce się czepiać tylko chce wam powiedzieć pewne uwagi... Nie wei czy widziałeś boruta ale tutaj mają owijki czyli to jednak to nie jest tylko i wyłącznie letni mundur... kumplowi dajcie salamandre na hełm :) No i nie widziałem zeby ktoś strzelał z bagnetem :) a tak to pozdro! TRZYMAJCIE SIĘ!! Mam nadzieje że wasz zapał nie umrze :)

Boruta, mają brezentow opinacze na guziki i brezentowe mudnury, to letni mudnur, ale na tym linku który pokazałem mają owijki z sukna (takie powinny być) więc to mieszanka zimowowletnia lub brak umundurowania... ja tylko mówie :)

Mundury mamy zolte bo taki udalo nam sie material znalesc. Orginalne spodnie ktore mielismy na wzor byly prawie biale i tylko w zagieciach szwow mozna bylo sie dopatrzec jakiegos koloru. Wybralismy taki kolor gdyz wydal nam sie najodpowiedniejszy do tego co robimy a robimy jeszcze LWP. Wiec szukalismy czegos uniwersalnego. Zdjecia ktore was tak zbulwersowaly" byly pierwszymi jakie sobie zrobilismy w sprzecie przypominajacym cos z 1939. Przypomijcie sobie swoje pierwsze kroki w rekonstrukcji ;-)
Az jestem w szoku ze tylko zauwazyliscie te nieszczesne owijki przy drelichowym mundurze! Ja widze duzo wiecej niescislosci. A helm bez salamandry to plastikowa reprodukcja z HERO ;-)
I czy jestes pewny ze nie mozna strzelac z karabinu gdy sie ma zalozony bagnet? przeciez bagnet wz.28 to nie jakis szpunciak" i lufy nim nie zatkalem ;-)

Witam serdecznie! w Krakowie powstalo stowarzyszenie rekontrukcyjne pod nazwa Wrzesień 39, zajmujemy się rekonstrukcją odziałów niemieckich i sowieckich a w szczególności POLSKICH. wszelkie informacje pod adresem www.rawelin.com/forum/ lub e-mailem: wrzesien39@rawelin.com
zaznaczam ze rekonstruujemy odzialy polskie a tylko w miare potrzeb niemieckie...
pozdrawiam

Ja bym sie wstydzil zabierac glos i wogole oceniac czyjas prace rekonstrukcyjna nie posiadajac ZADNEJ wiedzy w zakresie umundurowania WP oraz nie majac ZADNEJ chocby pobieznej znajomosci regulaminow w WP obowiazujacych przed 1939 oraz nie posiadajac ZADNEGO doswiadczenia w rekonstrukcji historycznej. Tak, ZADNEGO, poniewaz, jesli ktos zobaczywszy polski mundur letni zaskoczony dziwi sie co to jest i dlaczego taki jasny... oraz oburza sie z powodu sukiennych owijek przy nim,jego sprzeciw budzi widok zloznego do strzalu strzelaca z nalozonym bagnetem, ozacza to tylko tyle,ze zwyczajnie nie chcialo mu sie przeczyatc regulaminu piechoty dostepnego w sieci, nie oglada archiwalnych fotografii, nie opiera sie na zadnych zrodlach....

Moze niech jeszcze ktos powie,ze zolnierzom pelniacym funkcje szperaczy nie wolno bylo otwierac ognia? Bo szperacze np mieli obowiazek nakladania bagnetow...znalzo by sie jeszcze kilka sytuacji, gdzie poza szturmem naklada sie bagnet i trzyma bron w gotowosci do strzalu, ale jesli kogos to intersuje odsylam do Regulaminu Piechoty -jest dostepny w sieci oczym miedzy innymi na tym Forum byla juz mowa.

Koledzy z GRH 20pp Ziemii Krakowskiej!!!
Odwaliliscie kawal swietnej roboty i jej efekt naprawde szczerze podziwiam. Inni moga sie od Was naprawde uczyc ( o ile zechca). Jestescie SWIETNI!!!

Przepraszam za styl wypowiedzi ale troche mi cisnienie skoczylo :-)

Pozdrawiam wszystkich reenactors,
Artur
GRH CYTADELA

Artur, tylko mnie zaskoczyło ze na każdym zdjęciu jest z bagnetem na broni, po za tym moge się mylić. I z tego co wiem to mundur drelichowy czy z lnu (spotkałem się i z takimi głosami) był na początku ciemny ale po praniu schoidzł kolor. Mowienie że kolor żółty był specjalny jest błędne... Ja wiem. Po to jest to forum zębym też się dowiedział wielu rzeczy, prawda?

W każdym bądź razie co do koloru, to bolas w najnowszym Odkrywcy opisuje zmiany zachodzące w kolorystyce plecaków zwłacza tzw. norweskich. Najpierw były żółte, późniejsze były już bardziej zielone. Nie wiem, jak to się przekłada i czy się w ogóle przekłada na zmiany kolorów mundurów, ja uważam żółty drelich (i to taki słomkowy) za odpowiedni. Co innego, że drelichy niestety spierają się łatwo i na którejś z pierwszych rekonstrukcji nad Bzurą jeden gostek miał zupełnie biały mundur.
Pozdrawiam

Polski drelich lniany (mundury letnie wz. 36 i bodajrze wz. 31 czyli ten sześcioguzikowy) był koloru musztardowego albo raczej musztardowo zielonego.

Natomiast starsze wzory munurów letnich produkowano z importowanenego drelichu bawełnianego. Jakego był koloru? Niesty nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się, że zółtego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie