1AIR1 Posted September 1, 2004 Author Posted September 1, 2004 Witam Romel79Trafiłeś...jest to chyba pierwszy Hummer-ambulance który dotarł do Polski w Niedzielę.Zdjęcie zostało zrobione na lotnisku w Warszawie.Pozdrawiam
Romel79 Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 Imponująco ten samochód wyglada na ulicy :)Ciekawe ile ich jest w polsce ?pozdrRomel
1AIR1 Posted September 1, 2004 Author Posted September 1, 2004 Fotka nr 2. Cena tego pojazdu to ok 70.000 $.I to jest wersja uboga-bez kompresorów przy kołach.Myślę że tego typu pojazd jest chyba pierwszy w Polsce.Jak widać ówka"Pzdr.
Romel79 Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 pierwswzy to raczej nie bedzie bo jakieś 3 lata temu w moim city widziałem takiego na ulicy na naszych blachach, muszę powiedzieć że zrobił na mnie wrażenie.pozdrRomel
1AIR1 Posted September 1, 2004 Author Posted September 1, 2004 Miałem na myśli wersję - ambulans.Chyba jest pierwsza.Po za tym amerykanie produkują różne wersje na rynek cywilny.I różnią się one podobno od wojskowych.Ten na zdjęciu to jest oryginał wojskowy.Pzdr.
Romel79 Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 aha, rozumiem.Ambulans to spewnością będzie pierwszy.
narcan Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 hmmm- raczej humvee bo hummer to cywilna wersja humvee :)
narcan Posted September 1, 2004 Posted September 1, 2004 hmmm- raczej humvee bo hummer to cywilna wersja humvee :)
bjar_1 Posted September 2, 2004 Posted September 2, 2004 Pierwszy nie jest - w Kielcach są DWA Hummery".pzdrbjar_1
polsmol Posted September 2, 2004 Posted September 2, 2004 Czy to pojazd dla naszego wojska czy może amrykanie przyjechali na ćwiczenia?
1AIR1 Posted September 2, 2004 Author Posted September 2, 2004 WitamPrawdopodobnie jest to pojazd dla naszego wojska , bo zawitał na Cargo po to by dopełnić procedury papierowo - celnej.Pzdr.
Garfield Posted September 2, 2004 Posted September 2, 2004 W ramach bezzwrotnej pożyczki od rządu USA Polska zakupiła kilkadziesiąt Hummerów może to jeden z tych tyle, że tamte miały przypłynąć statkiem.pzdrGarfield
1AIR1 Posted September 2, 2004 Author Posted September 2, 2004 WitamPrawdopodobnie jest to właśnie realizacja tego kontraktu.Mamy wiadomości z dzisiejszego dnia.Te Hummery były DWA!.Ogólnie dostępny na platformie był tylko jeden-ambulans.Jaka była wersja tego drugiego-nie wiemy!I najciekawsze obydwa WJECHAŁY na platformach od TIRÓW.Dostarczono je do oclenia lądem!No tak ale podobno w Kielcach też są takie dwie sztuki.Może kolega bjar_1 wyjawi nam trochę tajemnicy i napisze jaka to jednostka pozyskała oryginalne wojskowe Hummery.Pozdrawiam
Guest Posted September 2, 2004 Posted September 2, 2004 a ja dzis na lutomierskiej w lodzi widzialem hummera w wersji cywilnej full wypas , wyglada jak czolg i wczesniej tez go widzialem pare razy w lodzi
maxikasek Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Pewnie przysłali je szybciej na prezentację w MON. Będzie show jak z Rosomakiem. A potem będzie woził nimi d..pę jakiś gienek.
bjar_1 Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Co do tych Hummerów" w Kielcach ,to obydwa są w cywilnych rękach. Jeden czarny błyszczący - full chromu itp. bajery ,a drugi nie wiem czy nie żółty (nie na 100%!).pzdrbjar_1
IRONRAT Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Ten pojazd, którego widziałeś na Lutomierskiej, (jeśli mówimy o tym samym, czarnym) jak wieść gminna niesie należał kiedyś do Arniego. W chwili obecnej jest własnością jednego z dealerów samochodowych w Łodzi. Można go zresztą spotkać często stojącego przed salonem.Ironrat
IRONRAT Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 A tak na marginesie nazwa hummer jest niepoprawna, choć prawdopodobnie przyjmie się i w wojsku i w polskiej prasie z branży. Ten pojazd to HMMWV. 2 z 4 należących do WP były prezentowane na targach w Kielcach.Ironrat
IRONRAT Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Pierwsza partia HMMWV ma trafić do 18. BatalionuDesantowo-Szturmowego w Bielsku-Białej, ale po przeróbkach. W chwili obecnej nie spełniają one polskich przepisów i nie mogą zostać dopuszczone do ruchu po drogach publicznych. Np. prozaiczny brak zamków w drzwiach.Ironrat
1AIR1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 WitamZ tego co się dowiedziałem to podobno to co jest w cywilnych rękach w ogóle na świecie to nie są wersje wojskowe.Firma która je produkuje sprzedaje cywilom wersje przeznaczone na rynek ogólny.Te które są w armiach to podobno inne wyposażenie,elementy podwozia,osprzęt silnikowy itd...Czy tak jest napewno nie wiem-są to relacje ustne,i chyba nie mamy możliwości sprawdzenia czy to prawda.Jeżeli tak jest to ten pojazd którego zdjęcie umieściłem to jednak chyba jest pierwszy oryginał ambulans wojskowy w Polskiej Armii.I nazwa jest rzeczywiście taka jaką podał kolega IRONRAT.Pozdrawiam
IRONRAT Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Masz absolutną rację. Wersja cywilna hummera" nie ma nic wspólnego poza wyglądem z pojazdem wojskowym. Są oczywiscie zapaleńcy posiadający prywatnie wersje wojskowe z demobilu, ale czy jest ktoś taki w Polsce? Nie słyszałem.Ironrat
bjar_1 Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 To te dwa w Kielcach są w takim razie cywilne.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.