1AIR1 Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 Witam Romel79Trafiłeś...jest to chyba pierwszy Hummer-ambulance który dotarł do Polski w Niedzielę.Zdjęcie zostało zrobione na lotnisku w Warszawie.Pozdrawiam
Romel79 Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Imponująco ten samochód wyglada na ulicy :)Ciekawe ile ich jest w polsce ?pozdrRomel
1AIR1 Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 Fotka nr 2. Cena tego pojazdu to ok 70.000 $.I to jest wersja uboga-bez kompresorów przy kołach.Myślę że tego typu pojazd jest chyba pierwszy w Polsce.Jak widać ówka"Pzdr.
Romel79 Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 pierwswzy to raczej nie bedzie bo jakieś 3 lata temu w moim city widziałem takiego na ulicy na naszych blachach, muszę powiedzieć że zrobił na mnie wrażenie.pozdrRomel
1AIR1 Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 Miałem na myśli wersję - ambulans.Chyba jest pierwsza.Po za tym amerykanie produkują różne wersje na rynek cywilny.I różnią się one podobno od wojskowych.Ten na zdjęciu to jest oryginał wojskowy.Pzdr.
Romel79 Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 aha, rozumiem.Ambulans to spewnością będzie pierwszy.
narcan Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 hmmm- raczej humvee bo hummer to cywilna wersja humvee :)
narcan Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 hmmm- raczej humvee bo hummer to cywilna wersja humvee :)
bjar_1 Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Pierwszy nie jest - w Kielcach są DWA Hummery".pzdrbjar_1
polsmol Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Czy to pojazd dla naszego wojska czy może amrykanie przyjechali na ćwiczenia?
1AIR1 Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 WitamPrawdopodobnie jest to pojazd dla naszego wojska , bo zawitał na Cargo po to by dopełnić procedury papierowo - celnej.Pzdr.
Garfield Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 W ramach bezzwrotnej pożyczki od rządu USA Polska zakupiła kilkadziesiąt Hummerów może to jeden z tych tyle, że tamte miały przypłynąć statkiem.pzdrGarfield
1AIR1 Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 WitamPrawdopodobnie jest to właśnie realizacja tego kontraktu.Mamy wiadomości z dzisiejszego dnia.Te Hummery były DWA!.Ogólnie dostępny na platformie był tylko jeden-ambulans.Jaka była wersja tego drugiego-nie wiemy!I najciekawsze obydwa WJECHAŁY na platformach od TIRÓW.Dostarczono je do oclenia lądem!No tak ale podobno w Kielcach też są takie dwie sztuki.Może kolega bjar_1 wyjawi nam trochę tajemnicy i napisze jaka to jednostka pozyskała oryginalne wojskowe Hummery.Pozdrawiam
Gość Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 a ja dzis na lutomierskiej w lodzi widzialem hummera w wersji cywilnej full wypas , wyglada jak czolg i wczesniej tez go widzialem pare razy w lodzi
maxikasek Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Pewnie przysłali je szybciej na prezentację w MON. Będzie show jak z Rosomakiem. A potem będzie woził nimi d..pę jakiś gienek.
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Co do tych Hummerów" w Kielcach ,to obydwa są w cywilnych rękach. Jeden czarny błyszczący - full chromu itp. bajery ,a drugi nie wiem czy nie żółty (nie na 100%!).pzdrbjar_1
IRONRAT Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Ten pojazd, którego widziałeś na Lutomierskiej, (jeśli mówimy o tym samym, czarnym) jak wieść gminna niesie należał kiedyś do Arniego. W chwili obecnej jest własnością jednego z dealerów samochodowych w Łodzi. Można go zresztą spotkać często stojącego przed salonem.Ironrat
IRONRAT Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 A tak na marginesie nazwa hummer jest niepoprawna, choć prawdopodobnie przyjmie się i w wojsku i w polskiej prasie z branży. Ten pojazd to HMMWV. 2 z 4 należących do WP były prezentowane na targach w Kielcach.Ironrat
IRONRAT Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Pierwsza partia HMMWV ma trafić do 18. BatalionuDesantowo-Szturmowego w Bielsku-Białej, ale po przeróbkach. W chwili obecnej nie spełniają one polskich przepisów i nie mogą zostać dopuszczone do ruchu po drogach publicznych. Np. prozaiczny brak zamków w drzwiach.Ironrat
1AIR1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 WitamZ tego co się dowiedziałem to podobno to co jest w cywilnych rękach w ogóle na świecie to nie są wersje wojskowe.Firma która je produkuje sprzedaje cywilom wersje przeznaczone na rynek ogólny.Te które są w armiach to podobno inne wyposażenie,elementy podwozia,osprzęt silnikowy itd...Czy tak jest napewno nie wiem-są to relacje ustne,i chyba nie mamy możliwości sprawdzenia czy to prawda.Jeżeli tak jest to ten pojazd którego zdjęcie umieściłem to jednak chyba jest pierwszy oryginał ambulans wojskowy w Polskiej Armii.I nazwa jest rzeczywiście taka jaką podał kolega IRONRAT.Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Masz absolutną rację. Wersja cywilna hummera" nie ma nic wspólnego poza wyglądem z pojazdem wojskowym. Są oczywiscie zapaleńcy posiadający prywatnie wersje wojskowe z demobilu, ale czy jest ktoś taki w Polsce? Nie słyszałem.Ironrat
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 To te dwa w Kielcach są w takim razie cywilne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.