bolas Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Napisano 26 Sierpień 2004 Hejka ;)Proponuje zalozenie mini galeryjki ala sprzet pancerny 1939 i inne wrzesniowe tematy ktore sie ciagle pokazuja z nowymi fotkami. Mnie interesuje obecnie LWP - czy ktos ma fotk iw pelnym ekwipunku ? Ciekawi mnie co powinien miec szeregowy piechoty ala powiedzmy 1949/50.uzuplenijcie mnie i podrzucice jakies fotki ;)Na sobie:- MUNDUR (sukno lub drelich): kurtka,spodnie (bryczesy lub proste), furazerka/rogatwyka, owijacze w wyp. bryczesow lub spinacze przy szerokich ew. helmiszcz ale jaki ? - WYPOSAZENIE: tornisterek, pas glowny dwie ladownice MOSIN, lopatka w pokrowcu skorzanym lub brezentowym, maska pgaz wzor rosyjski ...- BRON: kbk Mosin wz.38 lub 44
Majorian Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Posiadam kilka takich zdjęć. Ma nadzieję, ze będą pomocne.Pozdrawiam
bolas Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Napisano 26 Sierpień 2004 kapitalna ta fotka - kurcze nadal mi sie wydaje ze to wrzesniowi goscie ... ale te czapeczki nieco inne ... sam nie wiem co o tym myslec ... :) Super zdjatko ... a moze znajda sie jakies w helmach ? W ogole cikawe jest to zdjecie bo maja ladownice potrojne - mam takie jedno z 1946 roku idealnie w tym samym sprzecie - dlugie owijacze,rogatywki i niemiekcie ladownice.
Majorian Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Przesyłam fotke nr 2. Jakośc oryginałów jest lepsza.
Majorian Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Mały problem techniczny. Zalączam fotkę.
iglanadon Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 do tego jeszcze plecak - worek brezentowy, waciak i łyżka w cholewie
Majorian Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 ...nr 3 niestety nie mam zdjęć żołnierzy w hełmach.
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 W/g regulaminu : Chcesz być żołnierzem LWP to sobie zgromadż sprzet , mundur , wyposarzenie. Mosków i pepeszek ci u nas dostatek.Tak mówiły trepy gdy mnie ojczyzna pewnej pieknej jesieni wezwała aby bronić zdobyczy władzy ludowej.To pewnie prawda bo trepy stare były.A my młodzi chcieli pospac najjesc się i wypoczac. A to buty były niewygodne , a to moro porwane , itd. tak się wtedy złota młodziez chciała nosic. Pozdrawiam
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 A tak na powaznie to mundury były dozwolone obu wzorów Przed i powojenny aby guziki i orzełek korony nie miał. wielu latało w Garnizonówkach choć w/g regulaminu czapka miała miec tylko trochę mniejsze lotnisko.I na prawde co znalezli i zdobyli to mogli mieć. Aby tylko symboli faszystowskich i reakcyjnych nie było.Słyszałem że w Szczecinie była jakaś jednostka (póżniejsze Rem-Bud-y)Wuekwipowana i umundurowana w UNNRA.Pozdrawiam
Gość Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 bardzo fajne fotki!jeżeli ma ktoś jeszcze jakies ciekawe to poprosze o wstawienie!temat pierwsza klasa!pozdr.Jerzy
bjar_1 Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Bolas - mam kilka fotek LWP powojennych (od razu po wojnie). Jak będę szedł nad tą Bzurę to Ci mogę wziąć jak chcesz...
Jhaken Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Hej, ja mam kilka zdjęć z roku 1958-1959 - fotki ojca ze szkolenia w SO w Pile ze szkolenia na poligonie i w mundurzew wyjściowym. Na tych z poligonu o ile pamiętam to wyglądają prawie jak przedwojenna piechota - drelichowe mundury ze spinaczami, trzewiki, ładownice do mosina i tornistry... Może uda mi się je wziąć od rodziców przed Bzurą to bym je przywiózł - jak by co to kontakt na meila.PozdrawiamJarek
maxikasek Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Ta pierwsza fotka to chyba sąd polowy czy coś takiego. Wprawdzie ma pas więc chyba tylko zdyscyplinują go.
Gość Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Hmmmm,mnie sie wydaje ze to jest zdjecie z lat 50-tych,jednak moge sie mylić!pozdr.
bolas Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 Przyznam ze licze ze ktos wrzuci fotki piechoty w pelnym sprzecie ... wuidzialem przed wakacjami na KINO POLSKA w cyfrze+ film o Swierczewskim z lat 50-tych i tam kapitalnie wyszlo LWP bo gralo owczesne prawdziwe wojsko. Ale kapitalnie goscie wygladali - tornistry kostki" wz.35 powojenne ze zrolowanymi kocami, dlugie owijacze, dreliszki - furazerk i czesciowo helmy - prawie jak wrzesniowi - strasznie mi sie to podobalo. Wszystko prawie jak przed wojna - tyle ze karabin ruski i orzel bez korony :) No i szukam takich fotek - bo niegdzie ich nie ma ;)
bolas Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 a pzoa ty wydaj mie sie ze ruskich plecakow tych workow to bardzo krotko nasze wojsko uzywalo - chyba tylk ow czasie wojny ...
Gość Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Na zadane pytanie: Co powinien mieć żołnierz szeregowypiechoty...?Nie moge się powstrzymać... Powinien miećporządek pod łóżkiem.Pozdrowienia.
bartekl23 Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 mam kilka ladnych w plaszcza i rogatywkach. niektorzy z mauserami :-)
Boruta Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Jeszcze w 1947 używali ruskich worków.pozdrawiam
bjar_1 Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 A do którego roku używano orłów typu kurica"?pzdrbjar_1
danieloff Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Z tego, co wiem, to orłów typu kurica" używała tylko 1AWP, a potem tylko 1 Dywizja Piechoty im. T.Kościuszki, nie wiem dokładnie, do kiedy. Co do tematu tego wątku, to polecam numer Archeologii Wojskowej, w którym pokazane jest umundurowanie szeregowca spod Lenino - w treści artykułu jest wiele informacji dotyczących późniejszych lat, w tym tych pierwszych po wojnie. Są też fajne zdjęcia - m.in. grupy oficerów ubranych w totalnie przedwrześniowe" mundury garnizonowe, rogatywki, a tylko medal za pabiedu" sygnalizuje, że to okres powojenny. Zresztą - mam zdjecie mojego dziadka w mundurze porucznika, z 1946 roku, wzoru przedwojennego, z wężykami na kołnierzu. Jak będę w domu, to zrobię skan.Pozdrawiam,Daniel
danieloff Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Z tego, co wiem, to orłów typu kurica" używała tylko 1AWP, a potem tylko 1 Dywizja Piechoty im. T.Kościuszki, nie wiem dokładnie, do kiedy. Co do tematu tego wątku, to polecam numer Archeologii Wojskowej, w którym pokazane jest umundurowanie szeregowca spod Lenino - w treści artykułu jest wiele informacji dotyczących późniejszych lat, w tym tych pierwszych po wojnie. Są też fajne zdjęcia - m.in. grupy oficerów ubranych w totalnie przedwrześniowe" mundury garnizonowe, rogatywki, a tylko medal za pabiedu" sygnalizuje, że to okres powojenny. Zresztą - mam zdjecie mojego dziadka w mundurze porucznika, z 1946 roku, wzoru przedwojennego, z wężykami na kołnierzu. Jak będę w domu, to zrobię skan.Pozdrawiam,Daniel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.