Skocz do zawartości

piechota LWP 1945-55

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hejka ;)
Proponuje zalozenie mini galeryjki ala sprzet pancerny 1939 i inne wrzesniowe tematy ktore sie ciagle pokazuja z nowymi fotkami.

Mnie interesuje obecnie LWP - czy ktos ma fotk iw pelnym ekwipunku ? Ciekawi mnie co powinien miec szeregowy piechoty ala powiedzmy 1949/50.

uzuplenijcie mnie i podrzucice jakies fotki ;)

Na sobie:
- MUNDUR (sukno lub drelich): kurtka,spodnie (bryczesy lub proste), furazerka/rogatwyka, owijacze w wyp. bryczesow lub spinacze przy szerokich ew. helmiszcz ale jaki ?
- WYPOSAZENIE: tornisterek, pas glowny dwie ladownice MOSIN, lopatka w pokrowcu skorzanym lub brezentowym, maska pgaz wzor rosyjski ...
- BRON: kbk Mosin wz.38 lub 44
Napisano
kapitalna ta fotka - kurcze nadal mi sie wydaje ze to wrzesniowi goscie ... ale te czapeczki nieco inne ... sam nie wiem co o tym myslec ... :) Super zdjatko ... a moze znajda sie jakies w helmach ? W ogole cikawe jest to zdjecie bo maja ladownice potrojne - mam takie jedno z 1946 roku idealnie w tym samym sprzecie - dlugie owijacze,rogatywki i niemiekcie ladownice.
Napisano
W/g regulaminu : Chcesz być żołnierzem LWP to sobie zgromadż sprzet , mundur , wyposarzenie. Mosków i pepeszek ci u nas dostatek.Tak mówiły trepy gdy mnie ojczyzna pewnej pieknej jesieni wezwała aby bronić zdobyczy władzy ludowej.To pewnie prawda bo trepy stare były.A my młodzi chcieli pospac najjesc się i wypoczac. A to buty były niewygodne , a to moro porwane , itd. tak się wtedy złota młodziez chciała nosic.
Pozdrawiam
Napisano
A tak na powaznie to mundury były dozwolone obu wzorów Przed i powojenny aby guziki i orzełek korony nie miał. wielu latało w Garnizonówkach choć w/g regulaminu czapka miała miec tylko trochę mniejsze lotnisko.I na prawde co znalezli i zdobyli to mogli mieć. Aby tylko symboli faszystowskich i reakcyjnych nie było.Słyszałem że w Szczecinie była jakaś jednostka (póżniejsze Rem-Bud-y)Wuekwipowana i umundurowana w UNNRA.
Pozdrawiam
Napisano
bardzo fajne fotki!jeżeli ma ktoś jeszcze jakies ciekawe to poprosze o wstawienie!temat pierwsza klasa!pozdr.Jerzy
Napisano
Hej, ja mam kilka zdjęć z roku 1958-1959 - fotki ojca ze szkolenia w SO w Pile ze szkolenia na poligonie i w mundurzew wyjściowym. Na tych z poligonu o ile pamiętam to wyglądają prawie jak przedwojenna piechota - drelichowe mundury ze spinaczami, trzewiki, ładownice do mosina i tornistry... Może uda mi się je wziąć od rodziców przed Bzurą to bym je przywiózł - jak by co to kontakt na meila.
Pozdrawiam
Jarek
Napisano
Hmmmm,mnie sie wydaje ze to jest zdjecie z lat 50-tych,jednak moge sie mylić!pozdr.
Napisano
Przyznam ze licze ze ktos wrzuci fotki piechoty w pelnym sprzecie ... wuidzialem przed wakacjami na KINO POLSKA w cyfrze+ film o Swierczewskim z lat 50-tych i tam kapitalnie wyszlo LWP bo gralo owczesne prawdziwe wojsko. Ale kapitalnie goscie wygladali - tornistry kostki" wz.35 powojenne ze zrolowanymi kocami, dlugie owijacze, dreliszki - furazerk i czesciowo helmy - prawie jak wrzesniowi - strasznie mi sie to podobalo. Wszystko prawie jak przed wojna - tyle ze karabin ruski i orzel bez korony :) No i szukam takich fotek - bo niegdzie ich nie ma ;)
Napisano
a pzoa ty wydaj mie sie ze ruskich plecakow tych workow to bardzo krotko nasze wojsko uzywalo - chyba tylk ow czasie wojny ...
Napisano
Na zadane pytanie: Co powinien mieć żołnierz szeregowy
piechoty...?
Nie moge się powstrzymać... Powinien mieć
porządek pod łóżkiem.
Pozdrowienia.
Napisano
Z tego, co wiem, to orłów typu kurica" używała tylko 1AWP, a potem tylko 1 Dywizja Piechoty im. T.Kościuszki, nie wiem dokładnie, do kiedy.
Co do tematu tego wątku, to polecam numer Archeologii Wojskowej, w którym pokazane jest umundurowanie szeregowca spod Lenino - w treści artykułu jest wiele informacji dotyczących późniejszych lat, w tym tych pierwszych po wojnie. Są też fajne zdjęcia - m.in. grupy oficerów ubranych w totalnie przedwrześniowe" mundury garnizonowe, rogatywki, a tylko medal za pabiedu" sygnalizuje, że to okres powojenny. Zresztą - mam zdjecie mojego dziadka w mundurze porucznika, z 1946 roku, wzoru przedwojennego, z wężykami na kołnierzu. Jak będę w domu, to zrobię skan.
Pozdrawiam,
Daniel
Napisano
Z tego, co wiem, to orłów typu kurica" używała tylko 1AWP, a potem tylko 1 Dywizja Piechoty im. T.Kościuszki, nie wiem dokładnie, do kiedy.
Co do tematu tego wątku, to polecam numer Archeologii Wojskowej, w którym pokazane jest umundurowanie szeregowca spod Lenino - w treści artykułu jest wiele informacji dotyczących późniejszych lat, w tym tych pierwszych po wojnie. Są też fajne zdjęcia - m.in. grupy oficerów ubranych w totalnie przedwrześniowe" mundury garnizonowe, rogatywki, a tylko medal za pabiedu" sygnalizuje, że to okres powojenny. Zresztą - mam zdjecie mojego dziadka w mundurze porucznika, z 1946 roku, wzoru przedwojennego, z wężykami na kołnierzu. Jak będę w domu, to zrobię skan.
Pozdrawiam,
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie