Skocz do zawartości

Wasze znaleziska podczas wakacji 2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak już jestem w tym temacie podzielę się informacjami o swoich znaleziskach : tak jak wcześniej wspomniałem pare szt. EK II i I klasy , odznakę Deutche Frauenschaft , guziki Kriegsarine i WH , carskie plomby i 2 medaliki , trochę fenigów z lat 1940- 1944,
ze dwa kilo ołowianych pocisków systemu Mine z połowy XIXw. oraz od M.Carcano , trochę srebrnego złomu w postaci fragmentów sztućców , części lamp naftowych ,
Z militariów" ;-) trafiłem przy polskim schronie z 39r. topór najprawdopodobniej ciesielski . Z ciekawszych" rozrywek została w ziemi amunicja do pokładowego Oerlikaona - 30 mm , oraz amunicja do Stg 44 znaleziona w okolicy wydobycia kaliskiego" transportera.

A-ha ! Na foto cyba pudełko - do zapałek!

Wszysko z Wielkopolski.

• Odpowiedzi 129
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

ostatnio obrodzilo u mnie w klamry pruskie i guziki, do tego zegarek kieszonkowy w kopercie, czesci pikelhauby, 2 niesmiertelniki, haki od mundurow, guziki, guziczki, monety itp

ostatnio natomiast trafilem takiego brzydala :) szkoda ze jakis radziecki pasjonat pozbawil ta klamerke ronda, no ale i tak ma jakis klimacik :)

Napisano
Witam
Dziękuję Maciej G.
Też tak myślę że środka nie da się uratować.Chodziłem też po różnych bazarach na których sprzedają starocie i militaria ale środków do EK nigdzie nie widziałem.
Gdyby ktoś widział coś takiego to niech da znać.
Pozdrawiam
Napisano
a jak czyścić taką ramke od ek????????macie jakieś propozycje bo mam sama ramke.
Napisano
witam
AIR1 jeśli jesteś zainteresowany sprzedażątego ek,chetnie kupie w stanie obecnym.Mój mail Mateusz_gdynia@interia.pl
Pozdrawiam
Napisano
Witam!!!

Galicyja - to jest to co tygryski lubia najbardziej. Lubie taki stan zachowania :) i takie ulozenie" fantu. Nie wszedzie jest taka gleba :( Gdzie w galicyi sa takie tereny?

Z powazaniem vonadamski
Napisano
FAJNY FANT Z TEGO PASA,czy była przy nim klamerka i czy pas ma jakieś oznaczenia????
Napisano
przeciez klamerk jest owinieta pasem, zdaje sie wegierska
Napisano
Woj. Wielkopolskie.
Po wczorajszej wyprawie mam nowe miejsce gdzie mogę jeszcze parę razy wyskoczyć i coś wyjdzie z ziemi. Wczoraj ok. 20 monetek. począwszy od 1900r. a skończywszy na 1944. Polskie i niemieckie a nawet 2 boratyneczki. Do tego łuski niem. i ruskie. Średniowieczny kolczyk i jakieś zdobione blaszki na wzór korony, prawdopodobnie też średniowieczne. Guziki: Dwa pruskie, jeden ze znaczkiem chyba marynarki wojennej lecz nie wiem dlaczego w tym miejscu, jeden z jakimś herbem, prawdopodobnie średniowiecze. Oprócz tego trochę drucików miedzianych, odłamki (full odłamków) i jeszcze kupe fantów. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem tak dobre połowy.Sam jestem zdziwiony że to miejsce jeszcze tyle kryje.
Pozdrówki i powodzenia w wykopkach.
Napisano

Witam
U mnie dzisiaj śmiesznie....kłódka.Firmę widać.Napis na kabłąku...YALE & TOWNE MFG.CO.STAMFORD.CONN.U.S.A.No i w dodatku zamknięta-kluczyka nie było.Wziąłęm ją bo fajnie wygląda.Cała jest z mosiądzu(?)Jest w niezłym stanie.Wyczyściłem ją preparatem KIWI.W tym samym miejscu znależliśmy ok 60 szt.naboi od Lebela sygnatury godz 12-ST,
godz 3-40 godz 6- bez sygnatur,godz 9-I część obsadzona" w taśmie parcianej.Ponieważ nie kolekcjonujemy tego typu fantów zostawiliśmy je tam gdzie były, zabraliśmy kłódkę,parę monet i łyżeczkę-chyba srebrną-jeszcze nie czyszczona..Niestety dzisiaj nie wzieliśmy aparatu.Baterie siadły.No i nie zawsze się ma szczęście.
Pozdrawiam

Napisano
do 1AIR1
swoja klodke mozesz zobaczyc tutaj:
http://www.1st-net-lock-museum.com/lb2.htm
LB2P
pozdrawiam
Napisano
Witam
No coś takiego, nie wiedziałem że taka kłódka aż tyle kosztuje".Zabrałem ją ze sobą bo mi się podobała.
Serdeczne dzięki Gajowy.
A może tak kiedyś wspólnie na poszukiwania....
Pozdrawiam
Napisano
Jak zwykle troche naboi, łuski, tony odłamków i coś czym naprawde się pocieszyłem, mosiężny kieliszek zrobiony z łuski ale nie wiem od czego, jakiś żołnierz go sobie zmajstrował, jakość wykonania jest poprostu zachwycająca znalazłem go na pozycjach radzieckich leżał na drodze bardzo płytko jest cały nie pognieciony tylko na brzegu jest troszkę wyszczerbiony. Jak zrobie zdjęcie to je wstawie, w tej chwili nie mam takich możliwości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie