Skocz do zawartości

Najładniejszy i najpraktyczniejszy hełm 2 wojny światowej?!

Gość Thomson ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!

Proponuje żeby każdy z Was napisał chociaż jeden typ hełmu jaki był Waszym zdaniem najleprzy i najpraktyczniejszy podczas 2 wojny światowej :)

Moje typy:
-hełm amerykański U.S.M1
-hełm niemiecki M-36
Napisano
Brytyjski AT Mk II w wersji spadochroniarskiej in my opinion".
Napisano
Witam! Może to ze względu, że bardzo lubię niemieckie hełmy, ale mój typ to (najładniejszy, nie najlepszy :) ) niemiecki M42. Pozdrawiam, Łukasz
  • 4 months later...
Napisano
O ile czytałem to użytkownicy M38 uważali iż lepiej chroniły klasyczne niemieckie, ze względu na lepszą osłonę.

Najlepszy to protoplasta hełmów DDR - użyty był bojowo w Berlinie (mała ilość). Widziałem testy z różnej broni,
M1 USA - sito, DDR - ZERO przebić - ta sama broń i dystans.

Wg testów niemieckich z ww2, najgorszy był hełm angielski.
Napisano
do najpraktyczniejszego hełmu świata zaliczam oczywiście Amerykański M1. Używany praktycznie od II wojny, prawie do dziś (niektóre jednostki US Army i niektóre biedniejsze kraje).
Jednak najbardziej zawalisty hełm świata to oczywiści niemiecki M35, M40 i M42 (chociażten ostatni model troche mniej :P). Co prawda te garnki nie były zbyt uniwersalne, ale były wytrzymałe i robione z dobrej jakości materiałów (jak ktoś nie wierzy, niech sobie porówna grubość i wygode noszenia np. z uskiem")
pozdrawiam
Napisano
Hełmy piechoty wykorzystywane przez Fallschirmjager były nie rzadko w końcowym okresie wojny ale tylko i wyłącznie w walkach naziemnych! To racja - ten hełm lepiej spisywał się w walce. M38 lepiej chronił głowę przed upadkiem. Skacząc w hełmie piechoty ryzykowałeś złamanie karku ( przy przewrotce jakby się zaryło daszkiem o ziemie... )
Ale jakkolwiek sporadzycznie w nich skakano!
Mam kronikę w której oficer przed skokiem sprawdza oporządzenie każdego skoczka. Każdemu z nich ręką sprawdzał czy poprawnie zapieli hełm rzęsąc" nimi na głowie właściciela. Jak doszedł do kolesia z m40 to stanął w bezruchu (pewnie z wrażenia hehe) i też nim potrząsnął. Zsunął się nocnik na nos, machnął ręką i poszedł dalej :)))

Pzdr
Anaba
Napisano
Polska 31 była w czołowce światowej ( mozna je znalezc nawet w hiszpanii :) M-35 i M-40 bardzo dobre hełmy bedące wzorem jeszcze do dziś (pierwszy wzór amerykańskiego fritza" został podobno odrzucony z powodu zbyt duzego podobieństwa ,jednak co jak co ale ten który jest w wyposarzeniu US ARMY wciaz jest w zarysie troche podobny)
M1 tez jest niezły ale jego sukces spowodowany jest tym ze był łatwy w produkcji i masowo rozdawany przez USA po wygranej wojnie.
Ruskie garnki i ich kopie to zupełnie nieporuzmienie niewygodne ciezkie a do tego człowiek wyglada w nic jak grzyb. Brytyjski spadochronowy był całkiem całkiem ale M38 go przewyższał o jego klasie swiadczy to ze jest i dzis używany oraz , ze go chetnie kopiowano
  • 1 month later...
Napisano
schoeller - przepraszam, iz tak pozno, ale nie zagladalem tutaj.

Wiec helm m45, podobno zostal odrzucowny ze wzgledu na ksztalt, zbyt odbiegajacy od klasycznego helmu niemieckiego bedacego symbolem niemieckiego zolnierza.
Przetrwaly tylko pojedyncze sztuki z krotkiej serii.
Potem NRD przejelo dokumentacje. W kazdym razie mieli gotowy projekt, przetestowany. Chodzilo o to, aby armia NRD nie miala helmow jak ZSRR, czy tez Niemcy do 45, lecz wlasny. No i wyciagnieto m45.
Jako ciekawostka - wczesne helmy NRD mialy wklady wojenne i identyczne z wojennymi.
W kazdym razie warto sobie na niemieckim e-bayu kupic helmik NRD, poki sa jeszcze tanie. Czesc helmow ex-NRD poszla do Turcji, troche trafilo na wojne na Balkany.

Tutaj masz pelne info: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=60239

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie