IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Mam pytanie do ekspertów bronii pancernej. Jaki czołg przedstawia to zdjęcie?Ironrat
Grendel Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 T-26 model 1933.Armata 37mm.PozdrowieniaGrendel
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Hylę czoło ale rusek bez nadbudówki jakiś dziwny. Ja obstawiałem 7 ale chyle czoło przed twoją wiedzą.pozdrawiam
Grendel Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Jaca,Jakiej nadbudowki?Od 7TP rozni go absolutnie ksztalt wiezy, tylnej czesci kadluba,itp.7TP ze wzgledu na zastosowany silnik mial duzo wyzsze burty komory silnikowej.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 I nie ma przed czym glowy chylic - te roznice widac na pierwszy rzut oka.G.
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Jak ostatnio rzuciłem okiem to do dziś go nie mogę znależć.
JoncaA Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Dla jaca" gwoli edukacji elementarnej: i 7TP i T26 maja wspolnego protoplaste, angielski czolg 6-tonowy Vickers. Na zdjeciu masz ofertowa wersje zakladow Vickers. Co z Vickersa zrobili rosjanie to +- widac na fotce. W Polsce poszlo sie nieco dalej. W polskich Vickersach m.in. zmieniono tyl, usprawniajac system wentylacji silnika. Podejmujac produkcje czolgow , nazwijmy to ypu Vickers", calkiem zrezygnowano z marnych silnikow Siddeley i nawet nikt nie myslal o ich wytwarzaniu (dostatecznie daly w kosc" w wersji oryginalnej), zastosowano silnik dieslowski polskiej produkcji, a co za tym poszlo - zupelnie zmieniono tyl. W wersji jednowiezowej zrezygnowano tez z wiezy angielskiej i zastosowano nowa wieze z dzialkiem Boforsa. Wersja dwuwiezowa 7TP tez nie miala zreszta istniec wiecznie - planowano sukcesywna przebudowe na wersje z Boforsem. A po oko sie przejdz - czort wie, moze jeszcze ci sie do czegos przyda..
Gość Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 No dobrze, a jaka jest różnica między Vickers Light Tank Mark I, II, III, IV, V, VI, a Vickers 1933, 1934, 1935, 1936 /te ostatnie czołgi zakupione zostały m.in.: przez Finlandię, Litwę, Łotwę/?To nie są chyba zamiennie używane oznaczenie tych samych czołgów tylko dwie odrębne linie rozwojowe ?? Jak jest z tym nazewnictwem ?
Grzesio Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Dokładnie rzecz biorąc jest to T-26 wz. 33 ze spawanym kadłubem, z produkcji lat 1934-35. Stanowiąca jego uzbrojenie armata 20K miała kaliber 45 mm, w armatę 37 mm B-3 uzbrojony był tylko jeden prototyp jednowieżowego T-26 z jesieni 1932.PzdrGrzesiu
jaca2003 Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 A ja bym chciał wszedzie widzieć 7.I chciałbym choć jedną choć przez chwile zobaczyc w pędzie".szkoda tylko że to nie realne.A oko to tylko po to poszukam.
Grendel Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Grzesio,Byc moze sie myle, co do armaty.Moje jedyne zrodlo o T-26 to pelna bledow ksiazka Milsom'a z 1970-go roku...Ale - -wydaje mi sie, ze lufa 45mm miala dwa uskoki", a nie jeden, jak na zdjeciu. -na zdjeciu u Milsom'a jest T-26 z jednouskokowa" armata opisana jako 37mm otoczony przez zolnierzy niemieckich.Jesli byl to jedyny prototyp, to nie zostal on przezbrojony do 1941-go?Niezwykle.Nie upieram sie przy swoim.Mam za malo zrodel.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Iancurtis,Roznica glowna polega na tym , ze Light Tanks Mk.I-VI byly produkowane do specyfikacji Armii Brytyjskiej, a Light Tanks Model 1933-36 byly produkowane na eksport.Jest to ta sama linia rozwojowa.I odmienna od Vickers'a 6 Ton Mk.E badz Mk.F.Nie bede zamieszczal zdjec, bo za duzo by tego bylo.Sa zreszta na webie.PozdrowieniaGrendel
Grzesio Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Nie wiem, nie liczę uskoków, choć mogą być i dwa, trudno na tym mikrusie zobaczyć. :-)Ciekawym tego zdjęcia prototypu - problem jednak w tym, że armata B-3 zamontowana była na prototypie w innej, wczesnej wieży cylindrycznej i w marcu 1933 wymieniona została na docelową 45 mm, tak więc wychodzi, że w 1941 w ogóle nie istniał T-26 z armatą 37 mm.Nie pamiętam już w tej chwili, czy poza tym prototypem powstały jakieś przedseryjne czołgi z wieżą z małą niszą (podobna do wczesnych BT-5) i czy są zdjęcia pokazujące na raz więcej niż 1 z nich, być może zbudowano ich 10-15. Czołgi seryjne budowano od początku już z wieżą z dużą niszą (a la BT-5/7 i BA-6)PzdrGrzesiu
Grendel Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Ten jest opisany jako T-26 (B-1) z armata 37mm.O niszy ciezko mowic - nie widac - zdjecie fatalne.G.
Grendel Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Hmmm...Sam juz nie wiem.To zdjecie z mojego domowego archiwum pokazuje chyba dokladnie ten sam model co na omawianym zdjeciu.Wczesna wersja polbeczkowej" oslony pancernej jarzma armaty (z wystajaca kryza).Kaliber chyba jednak 45mm.Najprawdopodobniej mylilem sie.Niestety brak mi zrodel odnosnie T-26.Russian Battlefield wydaje mi sie, ze pisze o seryjnej produkcji z 37mm, ale nie chce mi sie sprawdzac.PozdrowieniaGrendel
Grzesio Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 No to króciutko, bo odbiegliśmy od tematu. ;-)Na pierwszym zdjęciu mamy T-26 wz. 33 produkcji 1934+ (dokładniej to trudno wyczuć, bo wcześniejsze czołgi były modyfikowane do późniejszych standardów), ze zwykłą wieżą z dużą niszą (co widać po położeniu wentylatora na środku). Co do działa - przedni próg często słabo wychodzi na zdjęciach.Na drugiej fotce istotnie mniej więcej to, co w pytaniu - spawane czołgi produkcji 1934-35 (może raczej 1935, ale trudno np. wyczuć jaki jest kształt stanowiska kierowcy), co ciekawe z nieopancerzonymi reflektorami.Co do małych" wież - sprawdziłem, wiadomo tylko o jednym prototypie (tym od 37 mm), po testach z wymienioną armatą, 45 mm, wieża uznana została za zbyt małą i stąd do produkcji seryjnej weszły już wieże z dużą niszą.PzdrGrzesiu
Gość Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Dzięki Grendel. Zdjęć i opisów technicznych czołgów Vickers mam sporo. Tylko mnie dziwiło, iż Anglicy /albo może anglojęzyczne publikacje ?/ pisali wyłącznie o Mark I, II, II , IV, V, VI etc., a jak kontaktowałem się z innymi nacjami, choć też po angielsku to pisali tylko o Vickers 1933, 1934, 1935, 1936.
Grendel Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Iancurtis,Polecam sie:)Jak pisalem, linia rozwojowa ta sama, ale roznily sie od brytyjskich Mk.x nieraz bardzo znacznie wyposazeniem.Byly one po prostu dostosowywane do specyfikacji kraju zamawiajacego - np.belgijskie T-15.PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.