Skocz do zawartości

Wyróżniony samolot II w

nosfer3

Rekomendowane odpowiedzi

Klej to był prawie taki jak super glu lub kropelka.Przed użyciem wysuszyć.Ale Czapla to było to. Na długie zimowe wieczory.Zreszta wybór był szeroki. Czapla, 11 Jak 1 i 1m w jednym(takie łoś end goł) karaś. To chyba wszystko z polskich .I ten szał po sklepach typu komis jak coś leżało. pierwszy który wpadł mi w rece z komisu to był Hurican mk 1 w barwach 303 z Bitwy o Anglię. SŁABIAK. Żadna przyjemnośc! Wszystkie części pasowały!Co to za wyczyn skleić taki chłam.Nasze to było TO !
Pozdrawiam weteranów polskich modeli.
P.S.
Pierwszy dobry model to chyba dopiero był Łoś.
No i jeszcze jakiś taki Vacuform czy jak? Dali 11 i BF-109.
Pamiętacie?

A tak po zatym ja jako niepiśmienny i nieczytelny najpierw czytam potem pisze.Nie zauważyłem że Kolega ujął w jednej epoce Czaple oraz Iła i RWDziaki .ił i RWDziaki to było trochę póżniej. Wtedy tak nie rozpieszczali społeczeństwa. A poza tym jaki byłby sens jednoczesnej produkcji takiej szerokiej gamy modeli. A gdyby kaleka" Czapla przestała schodzić?Bo i kto by pokrył straty?Może jakiś pokazowy proces za nadużycia gospodarcze?
Pozdrawiam

A zapomniałem zadac zagadke(ale bez nagród).
ile trzeba było zakupić modeli Czapli aby skleić jedną?
jesli wiesz to dzwoń 0-700 dwa razy w rynne raz w parapet.
W zamian można uzyskac.....(no właśnie co by Was interesowało to poszukamy sponsora).
pozdrawiam

jeśli chodzi o plamki , to jeśli nie ma się areografu to można bardzo ładne robić przy pomocy gąbki zwilżonej w farbce i kilka razy na jakimś papierze się przyciska aż do momentu gdy wychodzą takie fajne zlewające się z tłem plamki i wtedy się robi na samolocie. Jak się to dobrze opanuje to efekty są całkiem całkiem , kiedyś tak robiłem a potem sam sobie zbudowałem areograf (bardzo prosty i łatwy ale był całkiem dobry). Jak ktoś chce to mogę podesłać przepis na areograf (ale trzeba mieć dobre płuca do niego)
pozdr
Romel

Technik jest wiele,najwięcej problemów stwarzały mi łączenia blach,60% modeli posiadała wypukłe linie łączenia.W sumie im wierniej zbudowany model wobec orginału tym większa satysfakcja.Najlepsze w tym wszystkim jest poznawanie histori i okoliczności powstania i eksploatacji samolotu

No własnie! Jak raz załapałeś to już wpadłeś... Teraz jestem w trakcie budowy(nie sklejania) modelu FokkerD.VIII w skali 1/5. Oczywiście jest to model RC. Jesli macie jakieś ciekawe malowania tego typu samolotu to będę wdzięczny.

• 3 weeks later...
Witam moja przygoda z modelrstwem zaczeła się dawno temu.Pierwszy mój zachodni model to ZERO Matchbox dałem za niego 500zł w Warszawie na pchlim targu lata 80 teraz jak mam czas to też wącham klej ale tylko pancerka 72 POZDRAWIAM WSZYSTKICH WĄCHACZY

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie