Gość Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 ŁOŚ", Mustang"Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Tak tak to była robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 A kto sklejał model czapli który miał dwa (bodajże)lewe skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Coś takiego sobie przypominam , nie pamiętam co dokładnie ale coś właśnie było nie tak. W tamtych czasach był bardzo duży wybór, a jakość też była nieprzeciętna, no i ten zazwyczaj zaschnięty klej w paczce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Klej to był prawie taki jak super glu lub kropelka.Przed użyciem wysuszyć.Ale Czapla to było to. Na długie zimowe wieczory.Zreszta wybór był szeroki. Czapla, 11 Jak 1 i 1m w jednym(takie łoś end goł) karaś. To chyba wszystko z polskich .I ten szał po sklepach typu komis jak coś leżało. pierwszy który wpadł mi w rece z komisu to był Hurican mk 1 w barwach 303 z Bitwy o Anglię. SŁABIAK. Żadna przyjemnośc! Wszystkie części pasowały!Co to za wyczyn skleić taki chłam.Nasze to było TO !Pozdrawiam weteranów polskich modeli.P.S. Pierwszy dobry model to chyba dopiero był Łoś.No i jeszcze jakiś taki Vacuform czy jak? Dali 11 i BF-109.Pamiętacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Kultowa seria polskich modeli z tym klejem" to były:- Czapla- Jak 1 / 1M- Ił-2 / 2m3 (zapomniałeś!?)- ŁOŚ, czyli zajęcia ZPT"- RWD-5 / 5 bis (SP-AJU) - jak można nie pamiętać?! - RWD-6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Ale jak Czapla mogła mieć 2 lewe skrzydła skoro była górnoplatem !!! Płat był wykonany w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosfer3 Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2004 górna częśc skrzydła przy modelu była jedną całością,zaś dolne połówki doklejało się z osobna i trafiały się 2 lewe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Nie tylko trafiały sie w pewnym okresie produkcji modelu mogłeś udać się do autoryzowanego dilera czpli(czytaj kiosk ruchu)i wybrać model z dwoma lewymi bądż z dwoma lewymi skrzydłami.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 A tak po zatym ja jako niepiśmienny i nieczytelny najpierw czytam potem pisze.Nie zauważyłem że Kolega ujął w jednej epoce Czaple oraz Iła i RWDziaki .ił i RWDziaki to było trochę póżniej. Wtedy tak nie rozpieszczali społeczeństwa. A poza tym jaki byłby sens jednoczesnej produkcji takiej szerokiej gamy modeli. A gdyby kaleka" Czapla przestała schodzić?Bo i kto by pokrył straty?Może jakiś pokazowy proces za nadużycia gospodarcze?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 A zapomniałem zadac zagadke(ale bez nagród).ile trzeba było zakupić modeli Czapli aby skleić jedną?jesli wiesz to dzwoń 0-700 dwa razy w rynne raz w parapet.W zamian można uzyskac.....(no właśnie co by Was interesowało to poszukamy sponsora).pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 A to z cyfrowki niektore moje... chyba nie muszę podpisywać ich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 następny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 i jeszcze jeden.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 ten sam co powyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 ...no to starczy chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 jeśli chodzi o plamki , to jeśli nie ma się areografu to można bardzo ładne robić przy pomocy gąbki zwilżonej w farbce i kilka razy na jakimś papierze się przyciska aż do momentu gdy wychodzą takie fajne zlewające się z tłem plamki i wtedy się robi na samolocie. Jak się to dobrze opanuje to efekty są całkiem całkiem , kiedyś tak robiłem a potem sam sobie zbudowałem areograf (bardzo prosty i łatwy ale był całkiem dobry). Jak ktoś chce to mogę podesłać przepis na areograf (ale trzeba mieć dobre płuca do niego)pozdrRomel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 A według ciebie czym robiłem na tych modelach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosfer3 Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2004 Technik jest wiele,najwięcej problemów stwarzały mi łączenia blach,60% modeli posiadała wypukłe linie łączenia.W sumie im wierniej zbudowany model wobec orginału tym większa satysfakcja.Najlepsze w tym wszystkim jest poznawanie histori i okoliczności powstania i eksploatacji samolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 27 Sierpień 2004 Share Napisano 27 Sierpień 2004 No własnie! Jak raz załapałeś to już wpadłeś... Teraz jestem w trakcie budowy(nie sklejania) modelu FokkerD.VIII w skali 1/5. Oczywiście jest to model RC. Jesli macie jakieś ciekawe malowania tego typu samolotu to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosfer3 Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2004 1/5 to całkiem spory okaz.Kiedys robiłem P-39 AirCobra na podstawie planów.ukończyłem go ale nie latał,problemy z silnikiem.Odstapiłem znajomemu,ten nim sie zajął jak nalezy.Jak coś to mam jeszcze plany do niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 27 Sierpień 2004 Share Napisano 27 Sierpień 2004 Jak skombinuje cyfrówke to wam umieszcze pare fotek :)ale u mnie tylko 1:72Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Witam moja przygoda z modelrstwem zaczeła się dawno temu.Pierwszy mój zachodni model to ZERO Matchbox dałem za niego 500zł w Warszawie na pchlim targu lata 80 teraz jak mam czas to też wącham klej ale tylko pancerka 72 POZDRAWIAM WSZYSTKICH WĄCHACZY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 8 Październik 2004 Share Napisano 8 Październik 2004 Jeśli chodzi o temat...P11c za sentyment.Do-335 za wygląd.Me-262A1a - za nowatorstwoAr-234 - też fajny:)SM-79 - też mi się podoba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PG Napisano 10 Październik 2004 Share Napisano 10 Październik 2004 Ar-234Me-262 ADo-335Fw-190 A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.