IRONRAT Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Napisano 22 Sierpień 2004 Nasz resort obrony przekazał do muzeum w Estonii Mi-2, Iskrę, Mig-21 oraz Su-22.za:http://info.onet.pl/968616,12,item.htmlIronrat
Romel79 Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Mógł by to przekazać jakiemyś polskiemu muzeum lub kolekcjonerowi, gdybym ja chciał postawić sobie SU 22 w ogrudku to musiał bym zapłacić za niego kupe kasy.
IRONRAT Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Napisano 22 Sierpień 2004 U mnie Mi-2 by się zmieścił w ogródku, ale nie chcą dać...Ironrat
beaviso Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Co za czasy... już nawet pierwsze Su-22 zaczynają do muzeów wychodzić... Mam nadzieję, że to egzemplarz z 1984 roku i mocno skanibalizowany :) Nic tylko płakać, niedługo tylko pokraczne F-16 będzie można pooglądać.
Romel79 Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 F-16 to największa katastrofa w histori lotnictwa polskiego, kupa kasy za przestarzały samolot.
polsmol Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Pominę wywód o F-16. Moim skromnym zdniem to bardzo dobrze, że podarowaliśmy ten sprzęt do estońskiego Muzeum. Mamy tego jeszcze sporo u nas a oni widać nie mają.
Romel79 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Wcale nie twierdze że to źle że zostały one podarowane , tylko że nie robi tego samego u nas, nikt u nas nie zostanie obdarowany , a co do tego że jest ich jeszcze troche u nas to muszę powiedzieć że pewnie wkrudce ich nie będzie bo nikt u nas nie zostanie obdarowany tylko zostaną pocięte na złom. Właśnie przypomniał mi się Lim2 który stał sobie długi czas jako pomnik w moim mieście i kilka lat temu został pocięty na złom i przerobiony na puszki do piwa, nie wydaje mi się aby nikt go nie chciał, bo napewno ktoś by go nawet kupił bo to ciekawy samolot (polska wersia legendarnego Miga). No cóż ...ktoś stwierdził że lepiej go skasować...
beaviso Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Mając na myśli pokraczny" mówiłem o tym, że F-16 jest w mojej opinii po prostu brzydki, dużo brzydszy od Su-22, że o ideale, czyli Su-27, nie wspomnę... Co do jego możliwości natomiast, nie uważam, aby w specyfikacji oferowanej Polsce miał on cokolwiek przestarzałego. Prezentuje ten sam poziom technologiczny co Gripen, aczkolwiek inną filozofię.
Romel79 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Ja swojej opini o F-16 nie zmienię, jest to maszyna skonstruowana kilkadziesiąt lat temu i osiągneła kres swoich możliwości rozwojowych , USA już powoli wycofuje te samoloty a nasz wybór to bardziej polityczna zagrywka niż wybór najlepszego sprzętu. No cuż , ktoś chciał się przypodobać wielkiemu bratu zza oceanu i zamiast Grippena wybrał F-16
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 A kolega nie zauwazył że w miejscu postoju pomnika teraz na pewno jest jakieś centrum handlowe lub inne biuro?po co zaśmiecać miasto jakimiś debilistycznymi pomnikami żeby element taki jak Kolega Romel chodził tam i szczytował.I nie ma możliwości pobierania od tego podatku dla miasta.Więc lepiej wszystko wyzłomować i postawić centra handlowe. Kasa z tego będzie.pozdrawiam i jak uraziłem kolege to przepraszam.
Romel79 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 tak się składa że akurat teraz niczego tam nie ma, nie miał bym nic przeciwko gdyby skasowali pomnik w ten sposób że samolot wstawili do muzeum lub sprzedali komuś po cenie złomu. Ciekawa teoria z tym szczytowaniem pod pomnikiem, ale muszę cię rozczarować, jeśli ktoś tam coś takiego robił - to nie ja.
okejos Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 szkoda ze nie zaminili go za T 26 na chodzie których finowie maja pare mozna by na jego podwoziu zrobic 7 TP
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Nie mówię że Ty osobiście. Ale tacy dekle jak my(no te idioty co to grzebią w ziemi lub czytaja ksiażki zamiast stac pod budką z piwem)to one robią gnuj bo coś im znikło z miasta. One są nieobliczalne. A taki sklep to i kasa za czynsz a i coś za decyzje komus......
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Kasa to jest przede wszystkim w momencie opchnięcia tego co było na pomniku i to wcale nie do kieszeni miasta.Ironrat
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 A po co Komu pomnik? Aby buda z piwem stała.
Romel79 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Kasy troche z tego było, bo troche tam było tego alu i jest też troche zeta za kilo, a pozatym teoria z tym hipermarketem też jest słuszna bo można podwujnie kasę zarobić , opchnąć na złomie i wziąc prezent" za pozwolenie na budowe. A ktoś jak zaprotestuje to go poprostu wyśmieją , bo oni to robią bezkarnie.Romel
beaviso Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Akurat założę się, że ten Lim to stał brudny, obdrapany i na obsranym cokole. Osobiście wolę samoloty w muzeach (najlepiej bogatych muzeach), bądź na terenie jednostek wojskowych, gdzie ktoś o nie dba. Poza tym Limy to żadna wielka atrakcja, natłukli tego setki i wszyscy kolekcjonerzy już je mają".A, przyznacie, trzymanie samolotu gdzieś w mieście to jakiś idiotyczny pomysł, komuszy pomnik kultu militarnego.Miejsce dla samolotów jest:- w muzeach, skansenach,- w miejscach związanych z lotnictwem: przy obecnych, dawnych lotniskach (osiedla przylotniskowe, bramy wjazdowe patrz Babie Doły).Zrozumiem jeszcze np. samolot przy podmiejskiej stacji benzynowej, ale samolotu na pomniku w centrum miasta nie pojmę, zwłaszcza że standardowo bywa maksymalnie zapuszczony. Co ma oznaczać? Miejsce upamiętnienia katastrofy lotniczej ;-) A może by tak na środku jakiegoś placu wstawić, hmmm, mały okręt rakietowy? Dlaczego nie?A, i proszę nie rozgraniczać tak swobodnie na książkowych" i ych spod budki z piwem". Ja tam często na piwko lubię wyskoczyć w jakieś niedrogie miejsce, a i historia - jak wiecie - mnie interesuje :))
Romel79 Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Z tym miejscem dla samolotu z tobą wpełni się zgadzam, ale zaobserwowałem tendencje do niszczenia wszystkiego co kojaży się z PRLem, przypomina mi się sytuacja po wojnie gdy brutalnie były niszczone dwa Spitfiry bo należało zamazać to że polacy walczyli na zachodzie, to samo teraz jest ze wszystkim PRLowskim.A Lim nie stał w środku miasta tylko na obrzeżu, a tamtejsi mieszkańcy byli do niego przyzwyczajeni i nikomu nie przeszkadzał, chyba poza władzami miasta.pozdrRomel
jaca2003 Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Beaviso.Każdy z nas(podejrzewam o to i harcerzy) lubi wyskoczyć na piwko. A czy w/g ciebie ksiazkowy" to jakaś obelga?sam lubie poczytać a i piwkiem nie pogardzę. a co do pomników to za pare lat bedziemy fundować tablice typu:Tu w latach....-....stał .........zdjęty z pomnika i oddany na złomcześc jego pamieci.jak będziemy chcieli cos pooglądac to tylko na zachodzie.(Jak obecnie co niemieckie).Pozdrawiam
beaviso Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Rzecz w tym, że te Limy i Iskry po miastach zazwyczaj upamiętniały nie wiadomo co. Po co komu pomnik, który symbolizuje... no właśnie co? Co innego muzeum, co innego pomnik.
Gość Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 A pomnik musi coś upamiętniać?? dla mnie nie musi być powodu zeby stawiać samolot ( w ramach odchamiania społeczenstwa chociazby.. ;-) ) im wiecej tym lepiej
Piorek Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 POMNIK, dzieło rzeźb. lub arch.-rzeźb. wzniesione ku czci osoby lub dla upamiętnienia wydarzenia; najczęściej w formie posągu, obelisku, kolumny, budowli. Zrodlo encyklopedia wp.pl
jaca2003 Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 A co by miał pomnik np z Iskry upamietnić?tablica typu:W tym miejscu pilot-oblatywacz ................Przeleciał pierwsza panienke?Lepiej niech stoi bez takich tablic. a nasze dzieci niech wiedza że oprócz F-16 to w Polsce cos robiono. Niech upamiętnia te czasy gdy nasi konstruktorzy mogli coś w tym kraju robić a nie że wszystko co nie z zachodu to złe.Bo Polska popada ze skrajności w skrajnośc. Najpierw przez tyle lat ZACHÓD to twój wróg. jak służyłem w woju to NATO było organizacją zbrodnicza czychającą na nasza suwerenność gotową wbić nam nóż w plecy .Teraz sie okazuje że sa FAJNI.A UW to byli zbrodniaze(czyli ja też).Więc lepiej niech iskra stoi bo potem może byc zapóżno.Ale gorzej że stoi na bardzo atrakcyjnym terenie.I to właśnie jest problem.pozdrawiam
polsmol Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Jak stoi w złym miejscu to prznieśmy ją w dobre miejsc i już. Samolot w środku miasta to raczej rzecz gustu. Niestety po epoce soc." może się źle kojażyć. Z tego powodu lepiej żeby samoloty i inne zabawki stały w muzeach, w kolekcjach lub na pomnikach a nie od tak sobie dla picu".
jaca2003 Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 I w muzeum będzie gnił ale niedostępny. A jak będziesz chciał dziecku go pokazać to będziesz musial czekać aż muzeum otworzą i czy przypadkiem ta część ekspozycji nie przechodzi zmiany wystroju. no i oczywiście będziesz musiał pare złotych wyłożyć aby wspomuc deficytowe gnicie eksponatu pod chmurką.To ja już wolę aby był taki pomnik w mieście i abym z dzieciakiem mógł se pójść i pooglądac i zamiast biletu zakupić browarka.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.