AQUATOR Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?
wz1977 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 broń na amunicję sportowa .22lr była używana także podczas wojny domowej po rozpadzie Jugosławii w latach 90. Szczególnie w miastach do precyzyjnych stosunkowo cichych strzałów na dystansach do 100-150 metrów oraz do prowadzenia ognia nękającego.
marucha271 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 swoją drogą to dość ciekawe...ostatni mój artefakt,wykopany na wschodniej granicy,ma ten wlaśnie kal.(tak sądzę)i bicia FB RADOM !pozdro600v!\a tak na marginesie,,jakby ktoś chciał,i umie,to mogę odstąpić bezpłatnie to rekonstrukcji\
POLAK. Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Witam !!!Na II WW używali tego na przykład również niemieccy snajperzy.Pozdrawiam Piotr !
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 No pierwsze słyszę! :) Skąd taka informacja? Z czego tym strzelali?bjar_1
maxikasek Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Obecnie są wiatówki z lunetkami, ale nikt nie twierdzi że używają ich snajperzy. Ponadto ze 100 m snajper strzela w samoobronie chyba.
Ja Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Hehe chyba do szkolenia podstawowego :DPozdrawiam
POLAK. Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 No pewnie że używali KBKS-ó a najwięcej w powstaniu warszawskim snajper był trudny do zlokalizowania z powodu małego huku wystrzału, (a celność tej broni jest zadziwiająca ze 100 m można trafić w pudełko od zapałek ) strzał w głowę z małej odległości prawie zawsze skuteczny(oczywiście .22 long rifle czyli popularny KBKS).Pozdrawiam Piotr.
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 No nie wiem - pierwsze słyszę. Jak ta broń się po niemiecku nazywała? :)
Ja Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Bo ja wiem czy one takie celne.Wielokrotnie strzelałem z Kbks-ów i wyniki były , no co najmniej słabe.Z 40 metrów trafiałem w tarcze , ale skupienie było zupełnie przypadkowe.Na swoje usprawiedliwienie dodam że z broni bojowej wyniki miałem bardzo przyzwoite,więc może to wina tych egzemplarzy których używałem , bo ich wiek wynosił około 40 lat , a stan techniczny pozostawiał wiele do życzenia....Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Może broń była do d... Ja na 50 m z KBKS zawsze miałem na 5 strzałów w granicach 44-48 pkt. %0 nigdy nie trafiłem. Sporo zależy od broni - raz strzelałem (było 45) i wziąłem inny karabinek i uwaliłem tylko 7.
POLAK. Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Naprawdę były używane KBKS-y na II WW przez snajperów niemieckich, nie mam zdjęcia tego przepisowego w systemie mauser i z lunetą (powiększenie 2,75x18) ale były takie bo sam widziałem znaleziony w Gdyni przez mojego kolegę.
Ja Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Może to jakieś szkoleniowe były. Żeby na początek zapoznać się z zasadami strzelania z broni wyborowej?
POLAK. Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Mam nawet zdjęcie tego karabinu w katalogu niemieckim Frankonia z roku1992. Jest tam opis po niemiecku niestety go nie rozumiem mogę natomiast przepisać to na post, niestety nie mam skanera a z kamerki internetowej to wychodzi lipa.
darula Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 Jest to nabój kal.5,6mm short. Do dnia dzisiejszego jest stosowany w strzelectwie sportowym do tzw. pistoletów szybkostrzelnych - 5 sylwetek z 25metrów.Uzywane są też w wielu egzemplarzach broni bojowej ze wzgledów oszczednościowych tzn. wynienna lufa i magazynek - mniejsze koszty szkolenia i strzelań ćwiczebnych.
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Owszem powstańcy w Warszawie strzelali do szkopów z KBKS-ów . Aktualnie na stanie Jednostek Specjalnych znajduje sie broń na amunicję 22lr bardzo dobrze wytłumiana. W Czeczenii dość popularna zabawka ale w klasie sportowej wyczynowej. A twój nabój short czyli nabój krótki, long to długi a wróblówka to poprostu gilza z małym pociskiem ołowianym z minimalną ilością ładunku miotającego. Ta nomenklatura obowiązywała przed wojną. Informacje z pierwszej ręki mój tata bawił się takimi zabawkami jak miał 12lat dostał jak to się wtedy mówiło flower za dobre wyniki w nauce. Praktyka przydała mu się w czasie II WŚ. Napsuł niemiaszkom juchy.:-{)))
marucha271 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 ponawiam propozycję.kto chce,do zrekonstruowania TO o czym pisałem powyżej?nieodpłatnie!3-m preferowane.chyba że przyjedziesz...to nie żart.ja zbieram tylko łuski,i może komuś to podpasuje?
marucha271 Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 umiesz fido czytać?widać bicia i do zrekonstruowania".poza tym,nieaktualne.kto inny był szybszy,chyba że się wycofa...pozdro600v
grove3 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Znalazłem kiedyś resztę potrzebną do użycia tych maleństwRazem z tym jeszcze kilka innych sprzętów 2-go wojennych.Wyszła ze zrzutowiska i była w najlepszym stanie.Miałem wtedy 15 lat i to mi się najbardziej podobało.Pomimo że razem z tym wyszedł mg 34 wtedy myslałem że to złom ale teraz wiem że po małych zabigach by był idealny.Ale cóż z wiekiem nabiera się doświadczenia i ROZUMU!!!.A jeszcze jedno zrobiliśmy z tego karabinek snajperski lunetą była jedna część lornetki z podziałką do pomiaru kontów.Ale zabawa była przednia i celna.
bartekl23 Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 faktycznie. strzelalem ostatnio z kbks i z luneta mozna smialo celowac w male obiekty z duzej odleglosci. model nie byl strasznie stary, ale mysle, ze duzo sie nie zmienilo :-)
AQUATOR Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?
AQUATOR Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Wydaje sie za mały jak na kbk (nie mam teraz do porównania)a nawet gdyby to czy ktoś używał kbks w czasie wojny - oficjalnie?
Pytanie
AQUATOR
Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.
Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).
Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.