Skocz do zawartości
  • 0

Co to za malutki nabój ?

AQUATOR

Pytanie

Napisano

Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.
Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).
Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
broń na amunicję sportowa .22lr była używana także podczas wojny domowej po rozpadzie Jugosławii w latach 90. Szczególnie w miastach do precyzyjnych stosunkowo cichych strzałów na dystansach do 100-150 metrów oraz do prowadzenia ognia nękającego.
Napisano
swoją drogą to dość ciekawe...ostatni mój artefakt,wykopany na wschodniej granicy,ma ten wlaśnie kal.(tak sądzę)i bicia FB RADOM !
pozdro600v!\a tak na marginesie,,jakby ktoś chciał,i umie,to mogę odstąpić bezpłatnie to rekonstrukcji\
Napisano

No pewnie że używali KBKS-ó a najwięcej w powstaniu warszawskim snajper był trudny do zlokalizowania z powodu małego huku wystrzału, (a celność tej broni jest zadziwiająca ze 100 m można trafić w pudełko od zapałek ) strzał w głowę z małej odległości prawie zawsze skuteczny(oczywiście .22 long rifle czyli popularny KBKS).
Pozdrawiam Piotr.

Napisano
Bo ja wiem czy one takie celne.Wielokrotnie strzelałem z Kbks-ów i wyniki były , no co najmniej słabe.Z 40 metrów trafiałem w tarcze , ale skupienie było zupełnie przypadkowe.Na swoje usprawiedliwienie dodam że z broni bojowej wyniki miałem bardzo przyzwoite,więc może to wina tych egzemplarzy których używałem , bo ich wiek wynosił około 40 lat , a stan techniczny pozostawiał wiele do życzenia....

Pozdrawiam
Napisano
Może broń była do d... Ja na 50 m z KBKS zawsze miałem na 5 strzałów w granicach 44-48 pkt. %0 nigdy nie trafiłem. Sporo zależy od broni - raz strzelałem (było 45) i wziąłem inny karabinek i uwaliłem tylko 7.

Napisano
Naprawdę były używane KBKS-y na II WW przez snajperów niemieckich, nie mam zdjęcia tego przepisowego w systemie mauser i z lunetą (powiększenie 2,75x18) ale były takie bo sam widziałem znaleziony w Gdyni przez mojego kolegę.
Napisano
Może to jakieś szkoleniowe były. Żeby na początek zapoznać się z zasadami strzelania z broni wyborowej?
Napisano
Mam nawet zdjęcie tego karabinu w katalogu niemieckim Frankonia z roku1992. Jest tam opis po niemiecku niestety go nie rozumiem mogę natomiast przepisać to na post, niestety nie mam skanera a z kamerki internetowej to wychodzi lipa.
Napisano
Jest to nabój kal.5,6mm short. Do dnia dzisiejszego jest stosowany w strzelectwie sportowym do tzw. pistoletów szybkostrzelnych - 5 sylwetek z 25metrów.
Uzywane są też w wielu egzemplarzach broni bojowej ze wzgledów oszczednościowych tzn. wynienna lufa i magazynek - mniejsze koszty szkolenia i strzelań ćwiczebnych.
Napisano
Owszem powstańcy w Warszawie strzelali do szkopów z KBKS-ów . Aktualnie na stanie Jednostek Specjalnych znajduje sie broń na amunicję 22lr bardzo dobrze wytłumiana. W Czeczenii dość popularna zabawka ale w klasie sportowej wyczynowej. A twój nabój short czyli nabój krótki, long to długi a wróblówka to poprostu gilza z małym pociskiem ołowianym z minimalną ilością ładunku miotającego. Ta nomenklatura obowiązywała przed wojną. Informacje z pierwszej ręki mój tata bawił się takimi zabawkami jak miał 12lat dostał jak to się wtedy mówiło flower za dobre wyniki w nauce. Praktyka przydała mu się w czasie II WŚ. Napsuł niemiaszkom juchy.:-{)))
Napisano
ponawiam propozycję.kto chce,do zrekonstruowania TO o czym pisałem powyżej?nieodpłatnie!3-m preferowane.chyba że przyjedziesz...to nie żart.ja zbieram tylko łuski,i może komuś to podpasuje?
Napisano
Znalazłem kiedyś resztę potrzebną do użycia tych maleństw
Razem z tym jeszcze kilka innych sprzętów 2-go wojennych.
Wyszła ze zrzutowiska i była w najlepszym stanie.Miałem wtedy 15 lat i to mi się najbardziej podobało.Pomimo że razem z tym wyszedł mg 34 wtedy myslałem że to złom ale teraz wiem że po małych zabigach by był idealny.Ale cóż z wiekiem nabiera się doświadczenia i ROZUMU!!!.A jeszcze jedno zrobiliśmy z tego karabinek snajperski lunetą była jedna część lornetki z podziałką do pomiaru kontów.Ale zabawa była przednia i celna.
Napisano
faktycznie. strzelalem ostatnio z kbks i z luneta mozna smialo celowac w male obiekty z duzej odleglosci. model nie byl strasznie stary, ale mysle, ze duzo sie nie zmienilo :-)
Napisano

Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.
Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).
Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie