maxim026 Napisano 28 Maj 2005 Share Napisano 28 Maj 2005 a skad mieszkasz MALASZEWICZANINIE bo ja mieszkam nieopodal malaszewicz i smigam ostro z piszczalka , wiec mozna sie zpisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 28 Maj 2005 Autor Share Napisano 28 Maj 2005 obecnie jestem i mieszkam w Małaszewiczach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 6 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2005 odnowa tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2005 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Czerwiec 2005 Share Napisano 23 Czerwiec 2005 Niedawno ukazała się książka Jerzego Pawlaka o bazach lotniczych i ich losach we wrześniu 1939 roku. Postaram się dostarczyć Tobie rozdział dotyczący Małaszewicz.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2005 Dzięki, z niecierpliwością czakam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2005 odnowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 Feagment wspomnien znajdziesz w: Z. Wasilewski, Obys zyl w ciekawych czasach, Warszawa 1958Fragment z tej ksiazki byl cytowany w: Gazety Wojenne" 1998, nr 1, s. 14PS. Bodziu pisze sie na ten artykulik, e-mail: zmoszumanski@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 9 Lipiec 2005 Share Napisano 9 Lipiec 2005 Panowie, przepraszam za opóźnienie, ale z przyczyn ode mnie niezależnych nastąpił ten poślizg. W poniedziałek dostaniecie ten rozdział z książki.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 10 Lipiec 2005 Share Napisano 10 Lipiec 2005 Jeżeli nie zrobi to problemu to też proszę o ten kawałekserwispkp@tlen.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 11 Lipiec 2005 Share Napisano 11 Lipiec 2005 Ja też bym sie pisał na skanikiberthie@gazeta.plpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 11 Lipiec 2005 Share Napisano 11 Lipiec 2005 Jutro do wszystkich wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 12 Lipiec 2005 Share Napisano 12 Lipiec 2005 Dzieki juz dostałm - fajna sprawaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 24 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2005 odnowa....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 24 Lipiec 2005 Share Napisano 24 Lipiec 2005 Czyżbyś nie dostał ode mnie maila ze skanami tego rozdziału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2005 Dostałem. Wielkie dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 10 Październik 2005 Autor Share Napisano 10 Październik 2005 podnoszę temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 10 Październik 2005 Share Napisano 10 Październik 2005 Witammalaszewiczanina...piszesz że poszukujesz wszelkich informacji na temat bazy lotniczej,więc trochę napiszę na ten temat.Może masz te informacje z innych źródeł ale w tym poście ich nie znalazłem.Lotnisko i bazę w Małaszewiczach w dniu 1 września 1939 roku zbombardowały samoloty Dornier DO 17Z z II/KG 2 Luftflotte 1(Dowódca Albert Kesserling)w ilości około 30 sztuk.Nadlatując w trzech rzutach o godz. 05.40,06.00 i 06.20 rano.Bombardowanie to zniszczyło 9 rezerwowych Łosi"Były to najpoważniejsze straty w pierwszym dniu Wojny Obronnej 1939 roku.W książce Pana Jerzego B. Cynka pt.Polskie Siły Powietrzne w Wojnie 1939-1943" jest zdjęcie(bardzo intrygujące jak pisze autor) wykonane po bombardowaniu bazy,gdzie widać samolot PZL P-37B Łoś" 3" nr 72.225(nieoperacyjna jednostka rezerwowa) który ma namalowane na kadłubie godło rozwiązanej 12 Eskadry (Karasi).W uproszczeniu godło wygłądało tak: Niebiesko-szary trójkąt a na nim anamalowany lis trzymający w ręku okulary.Godło to przejeła prawdopodobnie 222 Eskadra Dyonu stacjonująca w Małaszewiczach.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 19 Październik 2005 Autor Share Napisano 19 Październik 2005 odnowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 23 Październik 2005 Share Napisano 23 Październik 2005 Byłem tam w środe.takie coś zostało przy drodze nr 2(brama wjazdowa na teren lotniska.W lasku otaczającym WOC pozostałosci fundamentów budynków lotniskowych.Pod zakładami mięsnymi idzie kanał odwadniający pas startowy.Przy budowie zakładów mięsnych wyszło sporo skrzyń z cześciami zapasowymi do samolotów(jakie to częsci nie wiem i nikt z rozmówców nie umiał powiedzieć.Oczywiscie tez usłyszałem opowiesci o zatopionych w okolicy POLSKICH SAMOLOTACH które w upalne lata przy niskim stanie rzek jezior i oczek wodnych są widoczne.O czołgach w tychze bajorkach nikt nic nie mówił(co nie oznacza ze ich tam nie ma).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 3 Listopad 2005 Autor Share Napisano 3 Listopad 2005 odnowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 7 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2005 odnowa po raz kolejny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 7 Grudzień 2005 Share Napisano 7 Grudzień 2005 Bodziu, ja tez poprosze dect81@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 8 Grudzień 2005 Share Napisano 8 Grudzień 2005 W ostatnim Było, nie minęło" byłaq ta baza pokazana i zaczęli ją penetrować, namierzyli dwa doły, chyba w najbliższym odcinku będą to rozkopywać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.