woyta Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Dla ułatwienia odwróciłem stempelpzdr woyta
pomsee Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Pieczatka kasjera G. M. Rosciszewskiego kasy sadowo - oszczednosciowej chyba z Sierpaca? Na moje oko koniec XIX w. Fajny fant!
Etam Napisano 13 Sierpień 2004 Autor Napisano 13 Sierpień 2004 Dzięki za pomoc.Wniosę do sprawy kilka nowych faktów.Kolega zasugerował że to Rościszewski był tym kasjerem,może tak a może nie.Powodem moich wątpliwości jest to, że Wieś Rościszewo znajduje się ok. 10 km od Sierpca.Może to kasjer z tej kasy która była w Rościszewie a podlegała pod Sierpc.Taka mała filia wiejska.To takie moje małe rozważania i domysły.Rozwiązanie tej zagadki pozostawiam jednak Wam,bo moja wiedza jest za mała.Pozdrawiam Etam.
pomsee Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Oczywiscie masz racje!!! Jak moglem tego nie zauwazyc!Pieczatka ma napis: Kasjer Rosciszewskiej Gminy - to te GM - a dalej jak wyzej. No i widzisz wcale nie jest tak zle z Twoja identyfikacja :)
Etam Napisano 13 Sierpień 2004 Autor Napisano 13 Sierpień 2004 Dzięki wielkie pomsee".Dzięki za pomoc.Pozdrawiam Etam.
kokabaz Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 pomsee: Pieczatka kasjera G. M. Rosciszewskiego kasy sadowo - oszczednosciowej chyba z Sierpaca? Z kasy pożyczkowo-oszczędnościowej. Z Sierpca.
kokabaz Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Sorki przeczytałem wszystkie posty po wystawieniupoprzedniego postu.Kasjer Rosinszewsk GM.(nie wiem co znaczy ten skrót - tonie inicjały ponieważ po G nie ma kropki)pożyczkowo-oszczędnościowej kasy Sierpeckiego (U - to skrót unprawlenija w tłumaczeniu - może być zarządu)".Generalnie chodzi o filię kasy, taki punkt kasowy.
pomsee Napisano 14 Sierpień 2004 Napisano 14 Sierpień 2004 Trudno powiedziec ale jezeli chcesz sie jej pozbyc to pogadajmy :)
Pytanie
Etam
Znalazłem na polu.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.