Skocz do zawartości

Polski rower wojskowy z 1939 roku

Gość marek123 nie zalogowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji na temat polskich rowerow wojskowych używanych w 1939 roku.Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem roweru marki Kamiński na którym zachowało się ok.80% zielonej polskiej farby.To tyle brakuje paró części i nie mam zkąd wziąść materiałów moze jakieś strony www.......
Pomóżcie a może uda mi się go uruchomić na rekonstrukcjie nad Bzurą:)
Napisano
witam.

nie wiem, czy mielismy juz kontakt ( jesli jestes Markiem z Gdanska, ktory pisal do mnie w sprawie wymiarow roweru do dioramy to tak). jesli jednak nie mielismy przyjemnosci to przejrzyj moja strone www.starerowery.republika.pl . jest tam troche informacji o PWU typ XX. reszta ewentualnie na prv.

pozdrawiam
th.
Napisano
Bardzo przyjemna strona !
Ale patrząc na strone o polskich rowerach pominąłeś fabrykę OTTELO z Ostrowa wlkp. Nie z nam się na rowerach ale kolega który zbiera takie cacka mówił że to polska przedwojenna firma!
Jeśli cię to interesuje znalazłem na złomie 5 szyldów reklamowych tej firmy ,moge ci je sprzedać jeśli chcesz!!
Jescze pogadamy
Pozdrawiam!!!!!!
Napisano
10 lat temu widziałem w Tomaszowie Lubelskim lub Bełżcu starszego gentelmana, który dosiadał wojskowy rower marki Łucznik.
Na pytanie skąd ma to zadbane cudo, odpowiedział, że rower otrzymał w 39 będąc w wojsku i na tym rowerze wrócił do domu. W okresie okupacji schował i wyjął go ze skrytki w 46 i jak gop widziałem w 94 cały czas na nim jeździł.
Napisano
Z tego co wiem ,to rowery Łucznik" produkowane były w Radomiu ,ale już po zakończeniu wojny w 1945 r. ,tak więc dziadek na rowerze miał bujną wyobraźnię chyba :)

pzdr

bjar_1
Napisano
witam.
milo mi, ze temat zaskoczyl. juz kiedys wrzucalem cos o rowerach WP na forum.
jak wiecie w sklad koncernu PWU wchodzily FK w Warszawie, FB w Radomiu, FA (w Skarzysku?) i Fabryka Sprawdzianow (w Warszawie?)- jeszcze jakas fabryka?. Rowery maja bicia FB, wnosze wiec, ze wytwarzano jes w Radomiu. faktycznie jest tak, ze Lucznik" byl marka handlowa wykorzystywana do produktow cywilnych koncernu (rowery, maszyny do pisania). narzedzia do obrabiarek sprzedawano jednak pod marka PWU - FS.

rower przeznaczony dla wojska i zatwierdzony w 1935 roku nosil nazwe Typ XX. identyczny z nim byl Typ XXI , ktory zamiast oksydowania mial normalne chromy. poza tym konstrukcja ta sama. rowery typu XX mozna zobaczyc na trwajacej wlasnie w lazienkach w Warszawie wystawie. sa pokombinowane ale sa.

co do Otello i wielu innych marek - strona ciagle sie rozbudowuje i z czasem pojawiaja sie na niej kolejne materialy. w spisie i papierach mam ponad 80 firm. sukcesywnie to wklepie...

pozdrawiam
th.

Napisano
Rower Łucznik wyglądał dokładnie jak na zdjęciu. Posiadał uchwyt na karabin. W kwestii pozyskania roweru nie mogę pomóc, byłem wtedy na rowerowym obozie wędrownym i w przerwie podczas wędrówki rozmawialiśmy z właścicielem roweru. Właściciel był dziadkiem, miał ponad 80 lat.
Napisano

w temacie uchwytow na karabin - byly dwa. jeden mocowany na rurze podsiodlowej ramy roweru sluzyl do podparcia kolby karabinu. drugi mocowany do sztycy kierownicy podpieral loze karabinu.
uchytow tych nie spotkalem w innych polskich rowerach przedwojennych. sa za to w katalogu czesci PWU typ XX. stad wnosze, ze byly charakterystycznym wyposazeniem tego wlasnie modelu.

pozdrawiam
th.

Napisano

Wyslalem Adlerowi na maila fotki w przyzwoitej rozdzielczosci i wielkosci, ale kolezenstwu z forum tez sie cos nalezy wiec niechby i bylo sakramentalne nizej 100 kilo i 650x600......

Napisano
Witam pasjonatów starych rowerów!
Macie może jakieś info o niemieckich rowerach wojskowych z początku wojny?
Chciałbym kiedyś to odtwarzać, ale puki co brakuje zdjęc, dokumentów i wszelkich informacji...

Pozdrawiam
Ursus
Napisano

witam.

niemczyzna nie jest moja specjalnoscia ale widzialem swego czasu ladnego Steyera - Waffenrad'a. od tego w linku roznil sie oksyda w miejsce chromu.byl z 1938 roku. http://www.upaway.at/upaway/waffenrad_1.htm . wydaje sie, ze ten w linku jest nieco starszy. o wojskowych rowerach steyera jest tez ksiazka, dostepna w amazonie http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3900310831/welcometosamm-21/028-8467004-4257305 .

wiem, ze Niemcy uzywali, podobnie jak Polacy, takze rowerow cywilnych.

poki co mam takie foto jak obok widac.

pozdrawiam
th.

• 1 year later...
  • 1 year later...
  • 10 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie