Skocz do zawartości

Borzym T34 dla nurka

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !
W okolicy Borzymia, około 1,5-2km od wsi, pomiędzy pagórkami jest samotne gospodarstwo a niedaleko głęboki staw o średnicy około 30m. W stawie znajduje się zatopiony wraz z załogą drugowojenny T34. Informacja pochodzi od byłego żołnierza który w 1972r tam nurkował. Zamieszczony wycinek mapy jest z 1986r więc nie wiem czy pomoże w lokalizacji ale lepszej nie mam.
Może korzystając z wakacji ktoś z akwalungiem to sprawdzi?
Pozdrawiam

Napisano
JESTEM ZAINTERESOWANY TĄ INFORMACJA,.MOŻE RAZEM TAM WYSKOCZYMY?.MAM CAŁY SPRZĘT NURKOWY.
Napisano

Jestem !

Na zaznaczonym obszarze znajdziesz dolinkę a raczej podłużną nieckę ze stromą skarpą od strony wsi. Tuż pod skarpą będzie opisany staw a niedaleko powinno być gospodarstwo (było 30 lat temu). Tambylec który wówczas pokazywał wojakom miejsce miał jakieś 60 lat więc statystycznie rzecz biorąc raczej go teraz nie spotkasz. Twierdził że czołgi pokonywały wieś w bardzo luźnym szyku i nie miały szans rozpoznać zasypanego śniegiem stawu. Jak go znajdziesz to daj koniecznie znać. Mój informator ma jeszcze ciekawszą opowieść o podobnym fancie ale napędzanym benzyną ale zacznę mu wierzyć dopiero jak ta się potwierdzi.

Co do Sdkfz-a to ja mam relację 2 cywili i zawodowego eksplorera oraz sygnał Miraklem 2 o wymiarach około 3x7m we wskazanym miejscu. Sygnał miałem w styczniu bo był lód a na wiosnę nie dotarłem bliżej jak 15m od miejsca. Namiar zna kustosz MBP w Poznaniu ale jak twierdził jest on daleko w kolejce, najpierw mają się zabrać za 7TP stojącym w stawie tylko z funduszami cieńko.
Zaczęły się żniwa więc niedługo wykopię trochę drobiazgów z tego rozbitego myśliwca, może da się zidentyfikować.

• 2 weeks later...
Napisano
Borzym jest kilkadziesiąt kilometrów na południe od Szczecina.

Z tego co wiem to żeby wyciągnąć z bagna czołg to wystarcza kilkadziesiąt tysiaków :)
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
Tuż po Nowym Roku (jak będzie mróz) wybieram się tam z kamerą podwodną mam tylko mały problem, a mianowicie czy ktoś z naszych mieszka gdzieś tam w pobliżu i jest może zapalonym wędkarzem ? Chodzi o wypożyczenie świdra do lodu na parę godzin. Woda powinna mieć wystarczającą przejrzystość żeby w kilka godzin zbadać stawek tej średnicy. Jeśli coś tam jest to obiecuję fotki.
Proszę o kontakt na maila.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie