Skocz do zawartości
  • 0

Znalazłem je w okopie...

Rybciak

Pytanie

Napisano

... wygląda na strzemię (z urwaną dolną częścią). Wykopałem je w okopach napoleońskich, jest jak widać na zdjęciu bogato zdobione, pokryte zieloną farbą. Czy spotkał ktoś z Was podobne znalezisko? Czy może ono pochodzić z czasów napoleońskich? Proszę o pomoc w identyfikacji...

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

... wygląda na strzemię (z urwaną dolną częścią). Wykopałem je w okopach napoleońskich, jest jak widać na zdjęciu bogato zdobione, pokryte zieloną farbą. Czy spotkał ktoś z Was podobne znalezisko? Czy może ono pochodzić z czasów napoleońskich? Proszę o pomoc w identyfikacji...

Napisano
Na pewno jest to strzemie ale czy ta zielen nie jest przypadkiem patyna a nie farba. Na fotce tego nie widac.
Co do okresu, z ktorego pochodzi to postaram sie troche pogrzebac ale to trude do okreslenia.
Napisano

Wprawdzie to nie jest król jak myślałem, ale grunt że fotka sie znalazła :-) Niestety, zdjęcie jest małe i szczegółów nie widać, choć pewne podobieństwo sie zarysowuje...

Napisano
Ja ostatnio znalazłem strzemię takrze przy okopie a niedaleko ponad 20ścia podków i masę końskich kości. Możliwe, że to znalezisko to strzemiono ale jakieś ozdobne? Jeśli znalazłeś na terenie gdzie był jakiś dwór czy cos takiego albo ewakuacja np w 39, czy 45roku to jest to b.prawdopodobne
Napisano

Rzeczywiście, jest to patyna, bardzo ładna i równa ...
Wydaje mi się, że jest to jednak strzemiono, tyle że dość kunsztowne jak na ten wyrób, stąd sądząc po miejscu znaleźienia - podejrzenie że napoleońskie.

Napisano

Na allegro znalazłem strzemię jak na fotce obok, z opisem - polskie strzemię kawaleryjskie. Brak fikuśności" i ozdób, poza tym jest chyba z żelaza. Pomsee - w tobie nadzieja że coś znajdziesz!

Napisano
Ja widziałem podobne na jakimś obrazie przedstawiającym króla na koniu. Niestety, nie znam się na malarstwie, ale jak odnajdę co to był za obraz - załączę foto. Na pewno należało do kogoś bardzo bogatego....
Napisano

Świetnie, cyfrówkę będe miał już za dwa dni, więc załączę dokładniejsze zdjęcia. Obok załączam współczesne strzemię - muszę przyznać że to stare było chyba znacznie ładniejsze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie