Skocz do zawartości
  • 0

allison v1710

Gość Woyciach

Pytanie

Napisano
Witam Wszystkich.Ja tu w sumie pierwszy raz ale mam temat warty uwagi.Mianowicie udało mi sie odnalezc miejsce upadku samolotu.Wprawdzie zadnych większych kawałkow(chociaż piszczałka co chwilę daje sygnał) ale..mam czytelną tabliczke znamionową.Ze wstepnych moich ustalen okazuje sie ,ze to allison v1710-89 A.Podobno wyprodukowano tylko 2 egzemplarze serii A, no i ja chyba na takiego natrafiłem..Bardzo zalezaloby mi na identyfikacji zalogi i w ogole aby przyjrzec sie temu blizej.To moje największe jak dotąd odkrycie i jestem z niego bardzo dumny i wlasnie dlatego chcialbym doprowadzic wszystko ,jak nalezy do konca.Podobno gdzies w necie jest jakas strona umozliwiajaca ID.Za wszystkie rady i sprostowania serdeczne dzięki..

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi też coraz bardziej pasuje P-38, bo jak dotąd znalazłem w Google powiązania 89" tylko z P-38H/J.

Słuchaj:
Postaram się wykombinować metodę (dojście), gdzie można by puścić maila z prośbą o powiązanie egzemplarza silnika 51666 z numerem samolotu, a więc i jego historią. To może zająć czas, ale spróbuję. Nic nie obiecuję.
Napisano
No ale jak sprawdzić czy to Lockheed czy Aircobra?Moze napisac bezposrednio do Allison Division GMC Indianapolis?Moze tam bylaby dokumentacja dotycząca maszyn sprezentowanych naszym wschodnim sąsiadom(jesli to jedna z nich)..
Napisano
Panowie, wczoraj byłem na rekonansiku(Allison v1710) i dowiedziałem się,że w maszynie było pełno kocy i jakiś skrzynek-czyli zaopatrzeniowiec.Jestem w trakcie identyfikacji (dzięki AIRCRAFT M.I.A. PROJECT) i może się okazać ze to faktycznie jest F17R (-89)Lockheed P-38H/J(tak sugeruje tabl. wg strony:http://www.unlimitedexcitement.com/Miss%20US/Allison%20V1710%20Engine.htm. Podobno w ziemi jest jeszcze jeden silnik,ale moją piszczałką nie jestem w stanie nic zdziałać.Może miałby ktoś z okolic Gorzowa jakiś poważniejszy sprzęt-teren mocno zaśmiecony(siłą rzeczy)a silnik może leżeć naprawdę głęboko...
Napisano
zdarzyło się raz że w 1944 P-38 przespacerowały sie po naszym niebie kiedy to w którejś z misji wachadłowych - ukraina - płn włochy narobiły niemcom sporo bałaganu na lotnisku w Mielcu - mógłby to być ewentualnie któryś z tych - tak że nie jest to takie nie możliwe, jak sie pdokopię do materiałów to podam datę i nr jednostek
Napisano
zakładając mozliwość że był to P-38 to raczej mógł uczestniczyć w eskorcie bombowców w nalotach na Szczecin, Police i to przed 45 rokiem. W 1945 8 AF wykonała tylko jeden nalot w te okolice dokładnie na Świnoujście 12 marca, podczas misji odnotowano stratę 1 B-17 i 5 mustangów, ale ani jednego P-38
Napisano
By wkleić fotke musisz byc zalogowany, wtedy masz na górze formatki odpowiedzi aładuj zdjęcie"... fotka nie może mieć więcej niż 100 kb i wielkość 650x600 pikseli...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie