Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie mam dla was zagadke,chodzi mi tutaj o rozszyfrowanie pewnej klamry,która zdobyłem od pewnego wieśniaka.Niestety niemam możliwości zrobienia fotografi,bo niemam aparatu więc postaram sie ja dokładnie opisać-a więc klamra jest aluminiowa,z przodu posiada(ale nie lutowane,tylko odlane razem z klamra!) kółko i na tym kółku orzeł,którego skrzydła wychodza poza kółko!oczywiście orzeł ma swastykę w szponach.Dodam jeszcze że na dole kółka jest taki wieniec,który idzie w obie strony do połowy klamry!czekam na wasze odpowiedzi!
Napisano
Pierwsza to oczywiście policja-alu wysoce prawdopodobne że została wyprodukowana w firmie Linden u.Funke.Druga to klamra deutschejungvolk - Assmanna.Trzecia sa-za mało info
Pzdr
Napisano
czego sie kur.a czepiasz?
masz cos do mnie to moze sie psotkamy i wyjasnimy conieco?

cierpisz na jakis kompleks? wujek cie w dziecinstwie dotykal?

najlatwiej podpisac sie jako anonim, mzoe wyjedziesz z imienia i nazwiska, zobaczymy keidy twoja odwaga sie skonczy

Napisano
witam, kolega zza wielkiej wody sie odezwal, gdzie ten twoj pasek bo namierzyc nie moge, niestety ostro sie splukalem na jednej klamerce, ale jakby nie poszedl to pomysle, pozdrowienia
Napisano

no.. sorry za fotke z innego serwisu..
ale jesli ta klamra i ten język to całosć - to mamy zagadke producenta rozwiazaną.. :)

na języku jak wół jest stempel: Gebruder Gloerfeld Ludenscheid - czyli M4/77

logo za bardzonie pasuje do tego nie pasuje skrótem - ale być moze ten producent tak miał ????
jezyk raczej wygląda najęzyk od tej klamry - nie widać szwów.. cięzko coś powiedzieć..
jak myślicie ???

Napisano
A spotkaliście się morze z klamrą Deutschen Jagerschaft.
Napisano
szkoda Panowie że temat się wypalił!takie piękne klamerki prezentowaliście,może jednak ktoś coś jeszcze dołozy,co?
Napisano
Przepraszam za milczenie -miałem zdrowotny problem.
Myślę Kuligow że Twój trop ESI-42 na ESD-42 jest prawidłowy
to znak gdańskiej firmy Eichencholz Sohn M4/113-swego czasu
mieszkałem niedaleko jej budynków.
Greku IKA 42 po modyfikacji K na H ( przyznam dość karkołomna kombinacja -ale popatrz co wyszło) to H.Aurich CO. Dresden A16 (M4/42).Nie przyjmowałbym jednak tej odpowiedzi jako ostatecznej w tej materii. Niestety często punce bite na klamrach są z różnych powodów mało czytelne i trzeba przjmować rozwiązania najbardziej prawdopodobne i szukać
dalej....
Frozzer masz rację RZM M4/3A to znak Assmannna i syna.
Pozdrawiam
Napisano
Oczywiście kolejarska.
A - naprawdopodobniej wytwórnia Hermana Auricha, Drezno
lub F.W.Assmann Ludenscheid.
drgm - deutsches Reichgebrauchsmuster- prawnie zastrzeżone
często spotykana.
Napisano

mam jeszcze aluminiowa WH z taka sygnatura, niestey nie wejdzie do skanera gdyz koles od ktorego ja kupilem wyrabal ja z kawalkiem korzenia :)

Napisano
Czesc greku,dzięki za foto klamerki!nie jest taka zła!mi sie podoba,chociaż mam ładniejszą:)chciałem sobie porównać,i widze że twoja jest chyba cynkowa?a moja mosiężna!jezeli mógłbys to wrzuć mi jeszcze tył tej klamerki,i jakbyś miał czas i ochote i byś posiadał w swoich zbiorach to prosiłbym o foto tył i przód klamerki oficerskiej WH!dzięki z góry!Pozdrawiam
Napisano
z trzema otworami jest to pruska klamra wczesniejszego wzoru, rozni sie tym, ze jest nieco wieksza, i patrzac na jej krawedzie sa one inaczej wyciete niz standardowe klamry pozniejszych wzorow

greku zamiescil jedna taka z wiekszym rondem
Napisano
czolem BRIVIBAI, aby temet nie upadl dorzuce kilka WH abys mial co robic, gdzie skany kiepskie cos napisze. czolem, SEZON SIE ZBLIZA :)zima, lubie ja szczegolnie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie