Gość Napisano 14 Sierpień 2004 Napisano 14 Sierpień 2004 Panowie mam dla was zagadke,chodzi mi tutaj o rozszyfrowanie pewnej klamry,która zdobyłem od pewnego wieśniaka.Niestety niemam możliwości zrobienia fotografi,bo niemam aparatu więc postaram sie ja dokładnie opisać-a więc klamra jest aluminiowa,z przodu posiada(ale nie lutowane,tylko odlane razem z klamra!) kółko i na tym kółku orzeł,którego skrzydła wychodza poza kółko!oczywiście orzeł ma swastykę w szponach.Dodam jeszcze że na dole kółka jest taki wieniec,który idzie w obie strony do połowy klamry!czekam na wasze odpowiedzi!
brivibai Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Pierwsza to oczywiście policja-alu wysoce prawdopodobne że została wyprodukowana w firmie Linden u.Funke.Druga to klamra deutschejungvolk - Assmanna.Trzecia sa-za mało infoPzdr
Frozzer Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 czego sie kur.a czepiasz?masz cos do mnie to moze sie psotkamy i wyjasnimy conieco?cierpisz na jakis kompleks? wujek cie w dziecinstwie dotykal?najlatwiej podpisac sie jako anonim, mzoe wyjedziesz z imienia i nazwiska, zobaczymy keidy twoja odwaga sie skonczy
greku Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 witam, kolega zza wielkiej wody sie odezwal, gdzie ten twoj pasek bo namierzyc nie moge, niestety ostro sie splukalem na jednej klamerce, ale jakby nie poszedl to pomysle, pozdrowienia
Frozzer Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 moja najladniejsza z tego zrzutu tu ta, ale boje sie czyscic, bo moze z niej nic nie zostac
greku Napisano 13 Wrzesień 2004 Napisano 13 Wrzesień 2004 witam, a co powiecie o producencie tego haka no i o poprzednich, pozdr.
kuligow Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 no.. sorry za fotke z innego serwisu.. ale jesli ta klamra i ten język to całosć - to mamy zagadke producenta rozwiazaną.. :)na języku jak wół jest stempel: Gebruder Gloerfeld Ludenscheid - czyli M4/77logo za bardzonie pasuje do tego nie pasuje skrótem - ale być moze ten producent tak miał ????jezyk raczej wygląda najęzyk od tej klamry - nie widać szwów.. cięzko coś powiedzieć.. jak myślicie ???
greku Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 czolem, super klamerki, powoli moze stronka nie zaginie
greku Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 czolem, hehe, juz po renowacji a co jeszcze bys z nia zrobil?, niestety sygnatur brak
Frozzer Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 i HJ stalowa, bo jeszcze stalowa nie byla pokazywanabicie RZM M4/39 - zdjae sie ze assmann i syn
Gość Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 A spotkaliście się morze z klamrą Deutschen Jagerschaft.
Frozzer Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 i przod, o niebieskie to refleks od monitora :>
Gość Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 szkoda Panowie że temat się wypalił!takie piękne klamerki prezentowaliście,może jednak ktoś coś jeszcze dołozy,co?
brivibai Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Przepraszam za milczenie -miałem zdrowotny problem.Myślę Kuligow że Twój trop ESI-42 na ESD-42 jest prawidłowyto znak gdańskiej firmy Eichencholz Sohn M4/113-swego czasumieszkałem niedaleko jej budynków.Greku IKA 42 po modyfikacji K na H ( przyznam dość karkołomna kombinacja -ale popatrz co wyszło) to H.Aurich CO. Dresden A16 (M4/42).Nie przyjmowałbym jednak tej odpowiedzi jako ostatecznej w tej materii. Niestety często punce bite na klamrach są z różnych powodów mało czytelne i trzeba przjmować rozwiązania najbardziej prawdopodobne i szukaćdalej....Frozzer masz rację RZM M4/3A to znak Assmannna i syna.Pozdrawiam
walther Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Witam,ładny strzał greku,gratuluje!u mnie kiepsko!
brivibai Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 Oczywiście kolejarska.A - naprawdopodobniej wytwórnia Hermana Auricha, Dreznolub F.W.Assmann Ludenscheid.drgm - deutsches Reichgebrauchsmuster- prawnie zastrzeżoneczęsto spotykana.
greku Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Czolem ROMI. niestey z kriegsmarine mam tylko taki ogryzek:)
kuligow Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 damn it.. myślałem ze to alu.. tylko takie zapyziałe ?!?!?!to jest cynk ????
brivibai Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Oczywiście nie RZM M4/3A tylko 39.Przepraszam-paproch.
greku Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 mam jeszcze aluminiowa WH z taka sygnatura, niestey nie wejdzie do skanera gdyz koles od ktorego ja kupilem wyrabal ja z kawalkiem korzenia :)
Gość Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Czesc greku,dzięki za foto klamerki!nie jest taka zła!mi sie podoba,chociaż mam ładniejszą:)chciałem sobie porównać,i widze że twoja jest chyba cynkowa?a moja mosiężna!jezeli mógłbys to wrzuć mi jeszcze tył tej klamerki,i jakbyś miał czas i ochote i byś posiadał w swoich zbiorach to prosiłbym o foto tył i przód klamerki oficerskiej WH!dzięki z góry!Pozdrawiam
Frozzer Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 z trzema otworami jest to pruska klamra wczesniejszego wzoru, rozni sie tym, ze jest nieco wieksza, i patrzac na jej krawedzie sa one inaczej wyciete niz standardowe klamry pozniejszych wzorowgreku zamiescil jedna taka z wiekszym rondem
greku Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 czolem BRIVIBAI, aby temet nie upadl dorzuce kilka WH abys mial co robic, gdzie skany kiepskie cos napisze. czolem, SEZON SIE ZBLIZA :)zima, lubie ja szczegolnie :)
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.