Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, prośba o trzech producentów:
K.O 39 z tym że nad kropką jest mała lit. u zaś O to jest ku, czyli O z kreska na dole po prawej, nie mam na klawiaturze
Napisano

witam
a więc i ja się pochwalę ostatnio wpadła mi w ręce taka klamerka ładnie sygnowana dużym A pod spodem DRGM 40. domyslam sie że kolejarska. metal - złocone aluminium
pzdr
barnaba

Napisano
Czesc greku!dzieki za fotki klamerek!słuchaj ostatniej wiosny trafiłem identyczna klamerke WH(taka jak teraz pokazałeś,tą bez firmy!),i moja jest identyczna jak twoja kropka w kropke,i tez niema rzadnej sygnatury!czy jest możliwośc ustalenia producenta takiej klamerki?i jeszcze jedna sprawa znalazłem ostatnio oczko od klamry I wojennej,a kilka kroków dalej dupe do klamry,i teraz mam problem czy to dupa od niej?bo wszystkie I wojenne które widziałem miały zaczep z drutu,a moja ma tłoczony w klamrze taki jak w SA!czy takie były podczas I wojny?
Napisano
ja też mam pytanie co do tych dup" od klamer:otóż zawsze spotykałem się z klamrami z dwoma otworami do mocowania nakładek,natomiast ostatnio trafiłem taką w której znajdują się trzy takie otwory.czy można ją jakoś zidentyfikować??
pozdrawiam
Napisano
To bawarska klamra dla żołnierzy.Uzywana od 1887 z małymi zmianami w rozmiarach w 1895.Jeśli ma zaczepy i jest nietypowo długa jest to odmiana dla telegrafentruppen.
W wolnym tłumaczeniu napis tłumaczę - w wierności silni, ale mogę się mylić.Pozdrawiam
Napisano
Witam greku,kiedy wrzucisz jakies nowe klamerki do tematu?
Napisano
Dzięki brivibai,dokładnie jest to hełm z piórami,a nie granat:)poprostu słabo jest widoczna ta sygnatura!Pozdrawiam
Napisano
tez mi sie wydaje, ze LW zapinali jakos odwrotnie pasy, moze przeszkadzalo im oporzadzenie, ale w klamrach cynkowych widywalem nakladki na odwrot juz wiele razy
Napisano
Cześć
Pierwsza to klamra kominiarza /około 1930 r/po szwabsku
to Kaminkehrer koppelschlos.
Druga to klamra niemieckiego Zwiazku Atletycznego po ichniemu to Deutscher Turnerbund.
Obie rzadkie.Gratulacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie